علائم تومور مغزی در نوجوانان چیست ؟

  • تاریخ: مرداد ۵, ۱۴۰۰
  • دسته بندی: مقالات
  • دیدگاه کاربران: ۴ دیدگاه
  • تعداد بازدید: 2085 بار

مغز و نخاع سیستم عصبی مرکزی (CNS) را تشکیل می دهند. مغز “مرکز کنترل” است که اکثر عملکردهای بدن را هماهنگ می کند. مغز در داخل جمجمه قرار دارد که از آن محافظت می‌کند. نخاع از اعصابی تشکیل شده که در ستون فقرات قرار دارد. پیام ها را بین مغز و بقیه بدن منتقل می‌کند. مغز و نخاع توسط سه لایه نازک بافتی به نام مننژ پوشانده شده است. بین دو لایه از این لایه ها مایعی به نام مایع مغزی نخاعی (CSF) وجود دارد. مننژ و CSF به محافظت از مغز و نخاع کمک می کنند. قسمتهای اصلی مغز عبارتند از:

  • مغز : این قسمت در بالای سر قرار دارد و بزرگترین قسمت مغز است. از دو نیمه به نام نیمکره تشکیل شده است. این کار تفکر ، یادگیری ، حافظه ، حل مسئله ، احساسات و لمس را کنترل می کند. همچنین باعث می شود از وضعیت بدن خود آگاه شویم.
  • مخچه : این قسمت در پشت سر قرار دارد. این حرکت ، تعادل و هماهنگی را کنترل می‌کند.
  • ساقه مغز : ساقه مغز، مغز را به نخاع متصل می کند. در قسمت پایین مغز ، درست بالای پشت گردن است. تنفس ، دمای بدن ، ضربان قلب ، فشار خون ، حرکات چشم و بلع را کنترل می‌کند.
  • غده هیپوفیز : این غده، وسط مغز است. هورمون هایی را تولید می کند که مواردی مانند رشد ، متابولیسم ، پریود در دختران و تولید اسپرم را در پسران کنترل می کند.
انواع تومور مغزی در نوجوانان

انواع تومور مغزی

تومور مغزی انواع مختلفی دارد. نام آنها معمولاً براساس نوع سلولهایی است که از آنها ایجاد می شود. تومورهای مغزی می توانند خوش خیم (غیر سرطانی) یا بدخیم (سرطانی) باشند. این اطلاعات در مورد هر دو نوع است.
تومورهای خوش خیم مغز اغلب به مغز فشار می آورند اما معمولاً به بافت های اطراف گسترش نمی یابند. همچنین احتمال گسترش آنها در اطراف مغز و نخاع کمتر است. اگر بتوان آنها را با یک عمل از بین برد ، دیگر مشکلی ایجاد نمی کند. گاهی اوقات حذف تومور خوش خیم به علت فشار به مغز است. در این حالت ، ممکن است به درمان با شیمی درمانی یا رادیوتراپی نیز نیاز داشته باشید.
برخی از تومورهای خوش خیم می توانند باعث علائمی طولانی مدت شوند. این می تواند به این دلیل باشد که فشار داخل مغز را افزایش می‌دهند یا به مناطق مهمی از مغز فشار می‌آورند.
تومورهای بدخیم مغزی می توانند از همان جایی که شروع به بافت مغز اطراف می کنند ، باعث فشار و مشکل در آن قسمت از مغز شوند. آنها همچنین می توانند از طریق مایع مغزی نخاعی (CSF) به سایر قسمت های مغز یا نخاع منتقل شوند.
این اطلاعات مربوط به تومورهایی است که از مغز شروع می شوند و تومورهای اولیه مغز نامیده می شوند. گاهی اوقات سرطان هایی که از قسمت های دیگر بدن شروع می شوند می توانند به مغز سرایت کنند. این موارد به عنوان تومورهای ثانویه مغز شناخته می شوند.

انواع تومور مغزی که به احتمال زیاد نوجوانان و جوانان به آن مبتلا می‌شوند عبارتند از:

  • تومورهای هیپوفیز : اینها معمولاً تومورهای خوش‌خیم هستند که در غده هیپوفیز رشد می‌کنند. آنها بیشتر در آدنوم هیپوفیز و کرانیوفارنژیوم گروه‌بندی می‌شوند. بعضی از آنها باعث تولید هورمون های بسیار زیاد یا خیلی کم در بدن می شوند. آنها بسیار نادر گسترش می یابند.
  • تومورهای سلول Germ : این نوع تومور نادر است. آنها از سلولهای بسیار اولیه به نام سلولهای Germ ایجاد می شوند که امکان رشد به هر نوع بافتی را دارند. اگرچه تومورهای سلولهای Germ غالباً در تخمدانها در دختران یا بیضه ها در پسران ایجاد می شوند ، این تومورها می توانند از سایر قسمت های بدن از جمله مغز نیز شروع شوند. ممکن است غیرسرطانی یا سرطانی باشند. بسته به شکل سلولها در زیر میکروسکوپ ، آنها با نام‌های مختلفی فراخوانی می‌شوند.
  • گلیوما : این سلولها در سلولهایی بنام سلول‌های گلیال شروع می شوند. انواع مختلفی از گلیوم وجود دارد ، اما مواردی که افراد جوان را تحت تأثیر قرار می دهد معمولاً آستروسیتوما هستند. آستروسیتوما و الیگودندروگلیوم در مغز یا نخاع ایجاد می‌شوند. این تومورها شایع‌ترین نوع گلیوم هستند.
    آستروسیتوماها از یک سلول ستاره ای شکل به نام آستروسیت رشد می کنند. الیگودندروگلیوم ها مانند تخم مرغ سرخ شده به نظر می رسند. گاهی تومورها ترکیبی از هر دو سلول هستند. به اینها الیگواستروسیتوماها گفته می شود. پزشکان آنها را براساس سرعت رشد گروه بندی می کنند (معروف به درجه تومور). 
  • اپاندیموما : اینها نوع نادرتری از گلیوم هستند. آنها از نخاع و از سلول هایی که فضاهای پر از مایع (بطن ها) را در مغز قرار می دهند ، ایجاد می شوند. این تومورها می توانند از طریق CSF به قسمت های دیگر مغز و ستون فقرات گسترش پیدا کنند.
  • مدولوبلاستوما : این تومورها معمولاً از مخچه ، از پشت مغز شروع می شوند. بعضی اوقات ممکن است از طریق CSF یا به ندرت به سایر نقاط بدن انتقال یابند. آنها از سلولهایی شروع می شوند که هنوز به درستی تکامل نیافته اند و گاهی تومورهای نوروکتودرمال اولیه (PNET) نامیده می شوند.
علائم تومور مغزی در نوجوانان

علائم تومور مغزی در نوجوانان

علائم تومورهای مغزی در نوجوانان ممکن است رشد فرد را در دوره بلوغ را دچار اختلال می‌کند. برای مثال زمانی که تومور مغزی بر غده هیپوفیز فشار می‌آورد می‌تواند منجر به اختلال در عملکرد تولید هورمونها شود. این اختلال در عملکرد شامل بی نظمی‌های قاعدگی در خانم‌ها، کاهش میل جنسی و ریزش موهای صورت و بدن همراه خواهد بود. البته این علائم تنها مربوط به تومورهای مغزی نیست و ممکن است به علت بیماری‌های دیگر نیز ایجاد شود. برای تشخیص علت باید حتما به پزشک مراجعه نمایید. این علائم شامل :

سردرد

بسیاری از نوجوانان مبتلا به تومور مغزی قبل از تشخیص سردرد دارند. اما بسیاری از نوجوانان سردرد دارند و بیشتر آنها تومور مغزی ندارند. سردردی که صبح بیشتر است. این تا حدی به این دلیل است که هنگام خوابیدن فشار مغز افزایش می‌یابد و تومور می تواند این وضعیت را بدتر کند.

حالت تهوع و استفراغ

حالت تهوع و استفراغ دو علامت شایع آنفولانزا یا بیماری‌های کلیوی است. با این حال ، در موارد نادر ، این علائم می تواند به علت تومور مغزی باشد که باعث افزایش فشار در داخل مغز می‌شود. اگر این علائم ادامه یافت یا با سردرد همزمان شد ، از متخصص مغز و اعصاب باید کمک بخواهید.

خواب آلودگی

خواب آلودگی علامتی هشداردهنده نیست. اگر فرزند شما بدون هیچ علت بی‌حال یا خواب آلوده است، باید برای علت‌یابی با پزشک خود تماس بگیرید.

تغییرات بینایی ، شنوایی یا گفتاری

بسته به موقعیت تومور مغزی ، می تواند بر بینایی ، شنوایی و گفتار تأثیر بگذارد. 

تغییرات شخصیت

تغییر شخصیت می تواند کاملاً طبیعی باشد. اما در موارد نادر ، می تواند به علت تومور مغزی باشد که بر بخش هایی از مغز تأثیر می گذارد. اگر تغییرات خلقی یا تغییرات شخصیتی فرزند شما ناگهانی یا شدید به نظر می‌رسد ، باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید. 

مشکلات تعادل

اگر توموری نزدیک ساقه مغز قرار داشته باشد ، می تواند مشکلات تعادلی ایجاد کند. اگر فرزند بزرگتر شما به طور ناگهانی در حفظ تعادل خود با مشکل مواجه شود ، پزشک می تواند به شما کمک کند تا دلیل آن را تعیین کنید.

تشنج

وقتی تومور مغزی روی سطح مغز قرار می گیرد ، می تواند باعث تشنج شود. بسیاری از اقدامات می تواند باعث تشنج شود. اگر فرزند شما تشنج را تجربه می کند ، باید به پزشک مراجعه کنید. علت ممکن است تومور یا چیز دیگری باشد ، اما تشنج باید همیشه بررسی شود.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنید؟

در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا باید سریعا به پزشک مراجعه نمایید. 

نظرات


فاطمه

من پسرم۱۵سالشه سرش درد میکنه و خیلی کم پیش میاد هنگامی که سرش درد میکنه خون دماغ میشع…
بعضی اوقات هم حالت تهوع داره…


پاسخ
سمانه

من ۱۵ سالمه سردرد دارم و سرم گیج میره به مغزم فشار میاد و یکم هم حالت تهوع دارم
خواب آلود هم هستم یا بیشتر بی حوصله


پاسخ
یه فرد خیلی نگران

سلام من تابسون پارسال یکمی تغذیم کم بود و فشارم میوفتا از اون موقع گاهی سردرد میگیرم و تعادلمو تا چند تانیه از دست میدم و کف پام یخ میشه و دستم البته شکمم کم پیش میاد ماهی یا روز چند تا جاهای مختلف تیر بزنه


پاسخ
فاطمه

سلام من ۱۴سالمه همیشه سرگیجه دارم حال تهوه هم دارم شاید روزانه هم سر درد دارم همیشه خدا هم بیحالم وقتی هم سرم گیج میاد هیچی نمیبینم جز یه تصویر سیاه دور سرمم بیشتر اوقات همراه با سر درد دردم میگیره


پاسخ