کمردرد، یکی از شایعترین مشکلاتی است که اغلب افراد با آن درگیر بوده و حداقل یکبار در زندگی، آن را تجربه کردهاند. درد کمر سن و سال نمیشناسد و ممکن است حتی برای افراد زیر بیست سال نیز اتفاق بیفتد، اما اغلب در سنین ۳۰ تا ۵۰ سال رخ میدهد. درد در ناحیه کمر علتهای مختلفی دارد.
گاهی اوقات این درد به دلیل آسیبی که به ستون فقرات و استخوانهای ناحیه کمر وارد میشود، اتفاق میافتد. در برخی موارد نیز به دلیل کار و فعالیت زیاد ایجاد میشود و فرد در کمر خود احساس ناراحتی میکند که در این صورت معمولا با کمی استراحت کمردرد تسکین مییابد در واقع روش درمان این بیماری و راهکاری که برای آن تجویز میگردد به شدت درد و آسیب وارد شده به آن بستگی دارد. در این بخش ضمن معرفی علل مختلف کمردرد و علائم آن، روشهای درمان را نیز بیان میکنیم. با ما همراه باشید.
انواع کمردرد
کمر درد، یکی از شایعترین نوع دردهاست و میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. در زیر، انواع متداول کمر درد را بررسی میکنیم:
- کمر درد عفونی: ممکن است ناشی از عفونت باکتری یا ویروسی در ناحیه کمر باشد.
- کمر درد عضلانی: این نوع درد معمولاً به دلیل کشیدگی یا آسیب به عضلات در ناحیه کمر ایجاد میشود.
- کمر درد دیسکی: ممکن است به دلیل تخریب یا آسیب به دیسکهای بین مهرهای در ناحیه کمر ایجاد شود.
- کمر درد ناشی از مشکلات ستون فقرات: این نوع درد ممکن است به دلیل مشکلاتی همچون اختلالات قرارگیری مهرهها، تنگی کانال نخاعی، تومورها و … ایجاد شود.
- کمر درد ناشی از بیماریهای داخلی: برخی بیماریهای داخلی مانند بیماریهای کلیوی، التهابی و عفونی میتوانند به تحریک عصبهای کمری و ایجاد کمر درد منجر شوند.
- کمر درد ناشی از تروما: این نوع کمردرد میتواند به دلیل آسیبهایی همچون شکستگی، کبودی، خراش و … در ناحیه کمر ایجاد شود.
همچنین، در برخی موارد، کمر درد بدون وجود علت شناخته شدهای رخ میدهد که به عنوان کمر درد غیر اسپسیفیک (غیر خاص) شناخته میشود.
کمر درد حاد و مزمن
کمردرد بر اساس علت ایجاد درد و مدت پایداری آن، به دو دسته حاد و مزمن تقسیم میشود. کمردرد حاد کوتاهمدت بوده و معمولا بین چند روز تا چند هفته طول میکشد. در این موارد فرد نیاز به درمان یا داروی خاصی ندارد و تنها با رعایت توصیههای پزشک و مراقبتهای لازم در این زمینه، بهبود مییابد. این نوع کمردرد اغلب به دلایلی چون افتادن از بلندی، رگبهرگ شدن عضلات کمر، کشیدگی یا گرفتگی، چاقی بیش از حد و بارداری خانمها اتفاق میافتد.
اگر کمردرد مدت طولانی ادامه داشته باشد، به کمردرد مزمن تبدیل میشود. این نوع کمردرد در برخی موارد با دارو و مراقبتهایی لازم درمان میشود، اما گاهی اوقات نیز به درمانهای جدیتری چون عمل جراحی نیاز دارد. کمردرد مزمن به دلایلی چون دیسکهای بین مهرهای، تومور، مشکلات عصبی و … اتفاق میافتد و تا مدتها باقی میماند.
علائم کمر درد
کمردرد، علاوه بر درد در ناحیه کمر، با علائم و نشانههای دیگری نیز همراه است که توصیه میشود در صورت بروز آنها به پزشک مراجعه نمایید. این علائم عبارتند از:
- تب
- کاهش وزن
- درد در ناحیه کمر زمانی که حتی با استراحت کردن و دراز کشیدن نیز آرام نگیرد.
- درد در ناحیه کمر تا جایی که باعث بیدار شدن فرد از خواب شود.
- درد در ناحیه پا زمانی که تا زیر زانو ادامه داشته باشد.
- آسیب دیدگی ناحیه کمر زمانی که ضربهای به آن وارد شود.
- بی اختیاری ادرار و مدفوع
- بی حسی در اطراف اندامهای تناسلی، دور باسن و مقعد
علاوه بر این، اگر در هر کدام از دستههای زیر قرار دارید، در صورت مشاهده درد حتما به پزشک مراجعه نمایید:
- بیمارانی که چندین ماه به طور مداوم داروهای استروئیدی مصرف میکنند.
- بیماران سرطانی و افرادی که قبلا به این بیماری دچار بودهاند.
- افرادی که به مواد مخدر اعتیاد دارند.
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
- افرادی که زیر ۲۰ سال و بالای ۵۵ سال سن دارند.
دلایل ایجاد کمر درد
کمر انسان، مانند دیگر قسمتهای بدن، ساختاری پیچیدهای دارد و شامل اجزای مختلفی چون استخوانها، عضلات، تاندونها، دیسکها و رباطها است. این اجزا در کنار هم وظیفه تحرک این بخش و انجام حرکات گوناگون را بر عهده دارند. زمانی که یکی از این اجزا دچار مشکل شود، کل سیستم را درگیر کرده و اختلالاتی را در این قسمت از بدن ایجاد میکند. این مشکلات شامل کشیدگی عضلات، کشیدگی رباطها، اسپاسم عضلانی و … میشوند که پیامدهای بعدی چون کمردرد را به دنبال دارند.
کمردرد اغلب به دلیل رفتارهایی غیراصولی مانند بلند کردن اجسام سنگین، سقوط از بلندی یا حرکتهای نادرست در حین ورزش و مانند آن، اتفاق میافتد که ممکن است آسیبهای جدی را در ناحیه کمر به همراه داشته باشد. از جمله دلایل ایجاد کمردرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
نشستن نادرست
اگر به صورت نادرستی بنشینید و این کار را به مدت طولانی تکرار کنید، به مرور زمان دچار کمردرد خواهید شد. این مورد در نوع ایستادن نیز صادق است.
بلند کردن اجسام سنگین
یکی از مواردی که معمولا به آن توجه نمیشود و آسیبهای جبرانناپذیری را به ناحیه کمر وارد میکند، بلند کردن اجسام سنگین است. بلند کردن اجسام بسیار سنگین، نیاز به توانایی بالا دارد و باید به صورت اصولی انجام شود.
خوابیدن نادرست
وضعیت بدن در هنگام خواب بسیار مهم است. بد خوابیدن باعث ایجاد فشار در ناحیه کمر شده و درد را به دنبال دارد.
انجام فعالیت سنگین
فعالیت سنگین و خارج از توانایی انسان اگر بدون آمادگی قبلی و به صورت ناگهانی انجام شود، به کمر فشار وارد کرده و باعث گرفتگی عضلات و ایجاد درد میشود.
ورزشهای حرفهای
ورزش، یکی از فعالیتهایی است که برای سلامتی بدن و شادابی همیشه توصیه شده است. اما باید به یاد داشته باشید که ورزش را متناسب با توانایی خود و تحتنظر مربی انجام دهید. حرکات سنگین و بدون آمادگی باعث گرفتگی عضلات و رگبهرگ شدن کمر شده و حتی میتواند آسیبهای جدی به اعضای حرکتی شما وارد نماید.
سقوط از بلندی
از دیگر مواردی که درد کمر را به دنبال دارد، سقوط از پله، نردبان، چهارپایه و … است. سقوط از بلندی میتواند آسیبهایی را به استخوانها و اندام حرکتی ناحیه کمر وارد نماید.
شکستگی ستون فقرات
سقوط از بلندی، تصادف یا حوادثی مانند آن ممکن است باعث شکستگی ستون فقرات شود. این شکستگی باعث آسیب به کمر شده و عدم توانایی در حرکت و درد را به دنبال دارد.
سرطان ستون فقرات
این نوع سرطان از جمله بیماریهای نادر است که در آقایان بیشتر از خانمها اتفاق میافتد. در این حالت، بیمار دچار ضعف عضلانی شده و در ایستادن و راه رفتن ناتوان میشود. این ناتوانی اغلب با درد همراه است.
نگه داشتن گوشی تلفن با شانه
برخی از افراد در هنگام تماس، گوشی خود را بین شانه و سر قرار میدهند تا بتوانند همزمان با دستشان کار دیگری را نیز انجام دهند. نگه داشتن سر و شانه در این حالت به مدت طولانی، فشار زیادی را به عضلات گردن و پشت وارد میکند.
حمل کولهپشتی سنگین
حمل طولانیمدت کولهپشتی سنگین، باعث درد در ناحیه شانه، گردن، پشت و کمر میشود.
کفش نامناسب
استفاده از کفش نامناسب و پوشیدن طولانیمدت آنها، یکی دیگر از دلایل ابتلا به کمردرد است. بهترین نوع کفش، کفش های صاف هستند که کشش کمتری را به ناحیه پشت بدن وارد میکنند.
سیاتیک
سیاتیک بزرگترین عصب بدن است که از باسن شروع شده و پس از گذشتن از ران و ساق پا، به مچ میرسد. هرگونه اختلالی که در عصب سیاتیک ایجاد شود، مشکلاتی را در ناحیه کمر ایجاد خواهد کرد. در اغلب موارد، سیاتیک به علت پارگی یا بیرون زدگی دیسک کمر ایجاد میشود و این اتفاق اغلب در سنین بالا رخ میدهد.
تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی اختلالی است که در صورت افزایش سن رخ میدهد. افرادی که دچار این مشکل میشوند، پس از مقداری راه رفتن یا ایستادن، در ناحیه باسن، ران و ساق پاهای خود احساس درد میکنند.
آرتروز
آرتروز یکی از شایعترین بیماریهایی است که در انواع مختلف رخ میدهد و سالانه میلیونها نفر در سراسر جهان را درگیر میکند. این بیماری با از بین بردن غضروفهای مفصلی در بخشهای مختلف بدن، حرکت بیمار را دچار مشکل کرده و درد را برای او به همراه دارد.
استرس و اضطراب
افرادی که دارای مشاغل پراسترس هستند یا به دلایل دیگر دچار اختلالات روحی و روانی میشوند، در معرض کمردرد قرار دارند. در واقع، عصبی شدن باعث بروز اسپاسم عضلانی و درد در ناحیه کمر خواهد شد.
اضافه وزن
افرادی که چاق هستند نیز در خطر ابتلا به کمردرد قرار دارند.
روش های درمان کمردرد
زمانی که فرد دردی را در ناحیه کمر خود احساس میکند باید به پزشک مراجعه نماید. پزشک با بررسی سابقه پزشکی، معاینه، انجام آزمایشات، عکسبرداری و … علت درد را تشخیص داده و درمان لازم را برای بیمار انجام میدهد.
اگر کمردرد حاد باشد، نیاز به انجام عمل جراحی ندارد و با روشهای سادهتری چون نرمش و حرکات ورزشی ملایم، دارو یا جلسات فیزیوتراپی، درمان میشود. در این بخش برخی از درمانهایی که پزشکان برای تسکین و بهبود درد به بیماران توصیه میکنند را معرفی میکنیم.
کمپرسهای گرم یا سرد
یکی از پیشنهاداتی که در هنگام کمردرد با آن مواجه میشوید، استفاده از کمپرسهای گرم یا سرد است. کمپرس درد را کاهش میدهد و به حرکت بیمار کمک میکند.
ماساژ
یکی از بهترین درمانها برای کاهش درد کمر، ماساژ است که اغلب به بیماران توصیه میشود.
ورزش و انجام حرکات کششی
بسیاری از افراد فکر میکنند زمانی که کمردرد دارند، باید استراحت کنند و هیچ فعالیتی را انجام ندهند. اما اینطور نیست! در اغلب موارد برای اینکه زودتر بهبود پیدا کنید، بهترین کار ورزش و انجام حرکات کششی است. پزشکان در این مواقع لیستی از حرکات ورزشی را در اختیار بیماران قرار میدهند و از آنها میخواهند روزانه زمانی را به انجام این حرکات اختصاص دهند. دقت داشته باشید که ورزش را به صورت خودسرانه انجام ندهید و حتما قبل از شروع با پزشک خود مشورت نمایید.
فیزیوتراپی
درمان دیگری که قبل از تجویز دارو توصیه میگردد، فیزیوتراپی است. فیزیوتراپی به تقویت عضلات، بهبود حرکت و انعطافپذیری آنها کمک کرده و با صحیح قرار دادن بدن در وضعیتهای مختلف، باعث کاهش درد کمر میشود.
دارو
اگر راهکارهای معرفی شده تا اینجا، در کاهش درد کمر تاثیری نداشته باشند، پزشک از دارو برای تسکین استفاده میکند. این داروها شامل انواع قرصهای مسکن، داروهای شلکننده عضلات، انواع پمادها و روغنها و داروهای تزریقی هستند. دقت داشته باشید قبل از مصرف داروهایی که بدون نسخه از داروخانه تهیه میکنید حتما با پزشک خود مشورت نمایید. ممکن است این داروها برای شما مناسب نبوده و مشکلاتی را ایجاد کنند. خانمهای باردار توجه داشته باشند که در دوران بارداری مصرف دارو میتواند بسیار خطرناک باشد.
بیتحرک بودن بدن و استراحت
در اغلب موارد پزشکان استراحت مطلق و دراز کشیدن را برای بیماران کمردرد تجویز نمیکنند و توصیه آن ها بیشتر بر روی انجام ورزشهای سبک و کششی است. این تجویز بستگی به نوع کمردرد و تشخیص پزشک دارد. در برخی موارد نیاز است تا فرد بیمار به طور کامل استراحت کرده و از هرگونه تحرک در ناحیه کمر پیشگیری نماید. برای این کار معمولا از بریس استفاده میشود که وظیفه بیتحرکی، پوسچر و محافظت از ستون فقرات را برعهده دارد. پوسچر به نحوه قرارگرفتن ستون فقرات در حالت ایستاده گفته میشود. بریس این کار با در نظر گرفتن انحنای طبیعی بدن و طراز ستون فقرات انجام داده و ضمن اصلاح اختلالات ایجادشده، باعث بهبود پوسچر طبیعی میشود.
جراحی
در صورتی که آسیب وارد شده به کمر بسیار جدی باشد و روشهای عنوان شده تاثیر بر کاهش میزان درد و بهبود نداشته باشند، عمل جراحی کمر پیشنهاد میشود. البته ذکر این نکته لازم است که عمل جراحی در تمامی موارد موفقیتآمیز نیست و ممکن است نتیجه مثبتی برای بیمار نداشته باشد. از این رو به عنوان آخرین راهکار توصیه میگردد.
نظرات
سپاس از توضیحات حضرتعالی
سلام دکتر،خسته نباشید.
بنده ۲۳ سالم هست و یک مدت کمر درد دارم البته این درد هنگام نشست و برخاست از روی زمین یا عطسه زدن ایجاد میشود و درد لحظه ای ست اما چیزی که من رو نگران کرده بی حسی و ضعف مداوم پاها(در ناحیه ساق و کف پا)ست.
لازم به ذکر است که بنده در حالت خوابیده (به پشت) به راحتی پاهام رو تا ۹۰ درجه بالا میارم و هیچ احساس درد و مشکلی در ناحیه کمرم ندارم.
ممنون میشم نظر خودتون رو اعلام کنید.
با تشکر