تومور مغزی | انواع تومور مغزی خوش خیم و بدخیم

  • تاریخ: دی ۲۴, ۱۳۹۸
  • دسته بندی: بیماری ها
  • دیدگاه کاربران: ۱ دیدگاه
  • تعداد بازدید: 4847 بار
تومور مغزی

مغز و ستون فقرات سیستم عصبی مرکزی (CNS) را تشکیل می‌دهند، که تمام عملکردهای حیاتی توسط آن‌ها کنترل می‌شوند. این عملکردها شامل تفکر، گفتار و حرکات بدن هستند. این بدان معنی است که وقتی یک تومور مغزی در CNS رشد می‌کند، می‌تواند بر فرایندهای فکر فرد، نحوه صحبت کردن و یا حرکات تأثیر بگذارد.

تومورهای مغزی مانند سایر تومورها انواع مختلفی دارند که شاید با اسامی خوش خیم و بد خیم به گوش شما خورده باشند. علائم  و درمان  هر نوع تومور مغزی به نوع و گرید آن بستگی دارد.

در حالی که طبیعی است که با تشخیص تومور مغزی احساس ترس، ناامنی یا عصبانیت داشته باشید، شما می‌توانید خودتان را با جمع آوری اطلاعات در خصوص تومور مغزی توانمند کنید. شروع به جمع آوری اطلاعات نمایید. با هر کسی که می‌تواند یک منبع برای شما باشد صحبت کنید. هیچ سؤالی بی اهمیت نیست.

تومور مغزی چیست؟ 

بدن از بسیاری از انواع سلول‌ها تشکیل شده است. هر نوع سلول دارای عملکردی خاص است. اکثر سلول‌های بدن رشد می‌کنند و سپس به شکل منظم تقسیم می‌شوند تا سلول‌های جدیدی ایجاد کنند، زیرا برای سالم و درست کار کردن بدن به این سلول‌ها نیاز است. هنگامی که سلول‌ها توانایی کنترل رشد خود را از دست می‌دهند، بیش از حد و بدون نظم تقسیم می‌شوند. سلول‌های اضافی یک توده بافتی به نام تومور را تشکیل می‌دهند. تومورها خوش خیم یا بدخیم هستند.

تومورهای خوش خیم مغز 

تومورهای خوش خیم مغز شامل سلولهای سرطانی نیستند. معمولاً این تومورها می‌توانند برداشته شوند و احتمالاً عود نخواهند کرد. تومورهای خوش خیم مغز مرزهای شفافی دارند. اگر چه این تومورها به بافت‌های اطراف حمله نمی‌کنند، اما می‌توانند روی مناطق حساس مغز فشار وارد کرده و علایمی را ایجاد کنند.

تومورهای بدخیم مغز 

تومورهای بدخیم مغز شامل سلولهای سرطانی هستند. این تومورها در وظایف حیاتی مغز تداخل کرده و تهدید کننده زندگی هستند. تومورهای بدخیم مغز معمولاً به سرعت رشد می‌کنند و افزایش یافته و یا به بافت اطراف خود حمله می‌کنند. مانند یک گیاه، این تومورها ممکن است “ریشه‌هایی” را که به بافت سالم مغز وارد شده و رشد می‌کنند، ایجاد کنند. اگر تومور بدخیم باقی بماند و ریشه ایجاد نکند، گفته می‌شود که انکپسوله شده است. هنگامی که یک تومور خوش خیم دیگر در ناحیه حیاتی مغز قرار دارد و باعث اختلال در عملکرد حیاتی می‌شود، ممکن است بدخیم در نظر گرفته شود (حتی اگر در آن سلول‌های سرطانی وجود نداشته باشند).

آناتومی مغز

مغز از سه قسمت اصلی تشکیل شده است: مخ، مخچه و ساقهٔ مغز. مننژها که مغز را احاطه کرده‌اند، همچنین بخشی از مغز محسوب می‌شوند.

مخ 

مخ بزرگترین بخش مغز است. مخ شامل دو نیمکره مغزی در هر طرف مغز است که هر یک طرف مقابل بدن را کنترل می‌کند. مخ به ۴ لوب تقسیم می‌شود که در هر یک از آن‌ها عملکردهای خاصی رخ می‌دهد:

  1. لوب فرونتال، استدلال، احساسات، حل مسئله، بیان گفتار و حرکت را کنترل می‌کند
  2. لوب پاریتال احساس لمس را کنترل می‌کند، مانند فشار، درد و درجه حرارت. همچنین قسمت‌هایی از گفتار، جهت گیری فضایی بصری و محاسبه را کنترل می‌کند
  3. لوب تمپورال به کنترل حافظه، حواس ویژه مانند شنوایی و توانایی درک گفتار یا کلمات نوشته شده می‌پردازد
  4. لوب اوسیپیتال دید را کنترل می‌کند

مخچه 

مخچه در پشت قسمت مغز زیر مخ قرار دارد. مخچه مسئول هماهنگی و تعادل و کنترل عملکرد در یک طرف بدن است.

ساقه مغز

ساقهٔ مغز قسمتی از مغز است که به نخاع و مخچه متصل است. ساقهٔ مغز عملکردهای غیر انتخابی برای ضروری برای زندگی، مانند ضربان قلب و تنفس را کنترل می‌کند. پیام‌ها برای عملکرد کنترل شده توسط مغز و مخچه از طریق ساقهٔ مغز به بدن منتقل می‌شوند.

مننژها

مننژها غشاهایی هستند که مغز و نخاع را احاطه کرده و محافظت می‌کنند. ۳ لایه مننژ وجود دارد که به نام‌های دورامتر، آراکنویید و پیامتر شناخته می‌شوند. مایع مغزی نخاعی در نزدیکی مرکز مغز، در بطن‌های جانبی ساخته می‌شود. مایع مغزی نخاعی در اطراف مغز و نخاع بین لایه‌های آراکنویید و پیامتر گردش می‌کند.

سیستم درجه بندی تومور مغزی

گریدهای مختلف تومورهای مغزی عبارت‌اند از:

تومور گرید یک خوش خیم = غیر سرطانی
به آرامی در حال رشد است
سلول‌ها زیر میکروسکوپ تقریباً طبیعی به نظر می‌رسند
معمولاً با بقای طولانی مدت همراه است
در بزرگسالان نادر است
تومور گرید ۲ نسبتاً آهسته رشد می‌کند
گاهی اوقات به بافت طبیعی گسترشمی یابد و سپس عقب می‌رود (باز
می‌گردد)
سلول‌ها زیر میکروسکوپ کمی غیر طبیعی به نظر می‌رسند
گاهی اوقات به عنوان یک تومور با گرید بالاتر باز می‌گردد
تومور گرید ۳ بدخیم = سرطانی
سلول‌های غیر طبیعی فعال تولید می‌کند
تومور به قسمت‌های طبیعی مغز در نزدیکی خود گسترش می‌یابد
در زیر میکروسکوپ، سلول‌ها غیر طبیعی به نظر می‌رسند
گاهی عقب نشینی می‌کند، اغلب به عنوان یک تومور با گرید
بالاتر عود می‌کند
تومور گرید ۴ بیشتر بدخیم است
سریع رشد می‌کند
به راحتی به قسمت‌های طبیعی مغز در نزدیکی خود گسترش می‌یابد
سلول‌های غیر طبیعی تولید می‌کند
سلول‌ها زیر میکروسکوپ بسیار غیر طبیعی به نظر می‌رسند
تومور عروق خونی جدید را برای رشد سریع تشکیل می‌دهد
تومورها نواحی از سلول‌های مرده (به نام نکروز) را در مرکز
خود دارند
انواع تومور مغزی

انواع تومور مغزی

تومورهای مغزی را می‌توان به دو گروه عمومی تقسیم کرد: اولیه و ثانویه.

تومور مغزی اولیه

تومورهایی که در بافت مغزی ایجاد می‌شوند، به عنوان تومورهای اولیه مغز شناخته می‌شوند. تومورهای مغزی اولیه بر اساس نوع بافتی که در آنها بوجود می‌آیند طبقه بندی می‌شوند. شایع‌ترین تومورهای مغزی گلیوما هستند که در بافت گلیال (حمایتی) ایجاد می‌شوند. انواع مختلف گلیوما وجود دارند از جمله:

آستروسیتوما

 آستروسیتوما از سلول‌های کوچک ستاره‌ای شکل به نام آستروسیت به وجود می‌آیند. این سلول‌ها ممکن است در هر نقطه از مغز یا نخاع رشد کنند. در بزرگسالان، آستروسیتوما اغلب در مخ شکل می‌گیرد. در کودکان، این تومور در ساقه مغز، مخ و مخچه اتفاق می افتند. آستروسیتومای کلاس ۳ بعضی اوقات به عنوان آستروسیتومای آناپلاستیک نامیده می‌شود. آستروسیتومای کلاس ۴ معمولاً گلیوبلاستومای چند شکلی نامیده می‌شود.

الیگودندروگلیوما

 الیگودندروگلیوما در سلول‌هایی ایجاد می‌شود که میلین، پوشش چربی محافظ اعصاب را تولید می‌کنند. این تومور معمولاً در مخ ایجاد می‌شود. الیگودندروگلیوما به آرامی رشد می‌کند و معمولاً به بافت مغزی اطراف گسترش نمی‌یابد.

اپندیموما

اپندیموما معمولاً در لایه بطن‌ها توسعه می‌یابد. این تومور ممکن است در نخاع نیز رخ دهد. اگر چه این تومورها در هر سنی ممکن است رشد کنند، اما در دوران کودکی و نوجوانی شایع‌تر هستند.

انواع دیگری از تومورهای مغزی وجود دارند که در بافت گلیال آغاز نمی‌شوند. برخی از رایج‌ترین این تومورها در زیر شرح داده شده‌اند:

مننژیوما

مننژیوما از مننژها رشد می‌کند. آن‌ها معمولاً خوش خیم هستند. از آنجایی که این تومورها بسیار آرام رشد می‌کنند، ممکن است مغز بتواند خود را با حضور آنها سازگار کند؛ مننژیوما ممکن است قبل از اینکه علائمی ایجاد کند، کاملاً بزرگ شود. مننژیوما اغلب در زنان بین ۳۰ تا ۵۰ ساله رخ می‌دهد.

تومور عصب شنوایی تومور عصب شنوایی تومورهای خوش خیم هستند که از سلولهای شوان بوجود می‌آیند. سلول‌های شوان میلین را تولید می‌کنند که اعصاب محیطی را محافظت می‌کند. نورومای صوتی یک نوع تومور عصب شنوایی است. نورومای صوتی عمدتاً در بزرگسالان رخ می‌دهد. این تومورها زنان را دو برابر بیشتر از مردان تحت تأثیر قرار می‌دهند.

کرانیوفارنژیومما

کرانیوفارنژیومما در منطقه غده هیپوفیز در نزدیکی هیپوتالاموس رشد می‌کند. آن‌ها معمولاً خوش خیم هستند با این حال، گاهی نیز بدخیم در نظر گرفته می‌شوند، زیرا می‌توانند بر هیپوتالاموس فشار وارد کنند یا به آن آسیب برساند و بر عملکرد حیاتی آن تأثیر بگذارند. این تومورها اغلب در کودکان و نوجوانان رخ می‌دهند.

تومورهای سلول‌های بنیادی

تومورهای سلول‌های بنیادی از سلول‌های جنسی اولیه (در حال رشد) یا سلول‌های زایا ظهور می‌کنند. شایع‌ترین نوع تومور سلول‌های بنیادی در مغز یک جرمینوما است.

تومورهای منطقه پینئال

تومورهای منطقه پینئال در داخل یا اطراف غده پینئال وجود دارند. پینئال یک اندام کوچک است که در نزدیکی مرکز مغز واقع شده است. تومور می‌تواند رشد آهسته (پینئوسیتوما) و یا رشد سریع (پینئوبلاستوما) داشته باشد. دسترسی به منطقه پینئال بسیار دشوار است، و این تومورها اغلب نمی‌توانند برداشته شوند.

تومورهای ثانویه مغز

تومورهای ثانویه مغز تومورهای ناشی از سرطان هستندکه در بخش دیگری از بدن ایجاد می‌شود. این تومورها همانند تومورهای اولیهٔ مغز نیستند.

گسترش سرطان در بدن متاستاز نامیده می‌شود. سرطانی که به مغز گسترش می‌یابد، مشابه همان بیماری است و دارای نام سرطان اصلی (اولیه) است. به عنوان مثال، اگر سرطان ریه به مغز گسترش یابد، این بیماری به نام متاستاز سرطان ریه نامیده می‌شود زیرا سلول‌های تومور ثانویه شبیه سلول‌های غیرطبیعی ریه هستند نه سلول‌های غیر طبیعی مغزی.

درمان تومورهای ثانویه مغز بستگی به جایی که سرطان آغاز شده است و میزان گسترش و همچنین عواملدیگر، از جمله سلامت عمومی بیمار، سن و پاسخ به درمان قبلی دارد.

نظرات


khadija walizada

تومور خبیثه چطور تومور است ؟عواملش چیست؟ میخایم تمام معلومات ره داشته باشم لطفن
نخیر قبلان نپرسیده بودم


پاسخ