دیسک کمر یکی از شایعترین اختلالات مربوط به ستون فقرات است که در مهرههای ناحیه کمر رخ میدهد. این مشکل سن و سال خاصی نمیشناسد و ممکن است حتی افراد بسیار جوان را نیز درگیر کند. دیسک کمر در مراحل اولیه با راهکارهای بسیار سادهای چون استراحت، گرمادرمانی، سرمادرمانی، ماساژ، فیزیوتراپی و تمرینات ملایم ورزشی بهبود مییابد، اما اگر شدید باشد و باعث آسیب رسیدن به اعصاب و نخاع شود، نیاز به درمانهای جدیتری دارد.
در هر حال، اگر دچار دیسک کمر هستید باید از ستون فقرات خود به خوبی مراقبت کنید و از انجام برخی فعالیتها پرهیز نمایید تا هرچه سریعتر بهبود یابید. در این بخش کارهایی که برای دیسک کمر ضرر دارد را معرفی کرده و توضیحاتی در مورد هریک از آنها عنوان میکنیم. با ما همراه باشید.
دیسک کمر چیست؟
ستون فقرات انسان از تعدادی مهره تشکیل شده است که هریک از آنها توسط صفحهای با نام دیسک از یکدیگر جدا میشوند. دیسکها شکلی بیضیمانند دارند و شامل دو لایه داخلی و خارجی میباشند. لایه داخلی مادهای نرم و ژلهای مانند است که در داخل پوستهای سخت از جنس غضروف قرار دارد. این دیسکها مانند یک ضربهگیر در بین مهرهها عمل کرده و باعث حرکت ستون فقرات میشوند. اگر دیسک به هر دلیلی از جای خود خارج شود و شکاف بردارد، اختلالی با عنوان پارگی دیسک کمر را ایجاد میکند. پارگی دیسک بسته به شدت آن مشکلاتی را برای فرد به وجود میآورد تا جایی که حتی او را در حرکت ناتوان میسازد.
پارگی دیسک کمر اغلب در سنین بالا رخ میدهد و معمولا افراد بین ۳۵ تا ۵۰ سال را درگیر میکند. در واقع مهمترین علت دیسک کمر، فرسودگی آنهاست که باعث پارگی و بیرونزدگی دیسک میگردد. البته در برخی مواقع نیز دیسک در سنین پایینتر اتفاق میافتند که در این صورت ممکن است علت ژنتیکی داشته باشد. آسیبدیدگی دیسک در اثر تصادف، زمین خوردن، سقوط از ارتفاع، انجام فعالیتهای سنگین و ایستادن یا نشستن ناصحیح از دیگر دلایل ابتلا به دیسک کمر است که باعث تضعیف دیسک و پارگی آن میشود.
کارهایی که نباید انجام دهید!
راهکارهای مختلفی برای درمان دیسک کمر وجود دارد. از هر روشی که برای درمان دیسک استفاده میکنید باید مراقبتهایی را نیز موردتوجه قرار دهید و از انجام برخی کارها و فعالیتها خودداری نمایید. برای این که نتیجه بهتر و قابل قبولتری را دریافت کنید، نکات زیر را مدنظر داشته باشید:
- در صورتی که با خودرو تصادف کردید و دچار کمردرد شدید، با ماشین خود به بیمارستان نروید. در این مواقع بهتر است درخواست آمبولانس کنید و با شرایط ویژه به بیمارستان منتقل شوید. در این صورت اگر دچار پارگی دیسک شده باشید، از آسیبهای شدیدتر در امان خواهید بود.
- اگر دچار پارگی دیسک هستید، از بلند کردن اجسام سنگین خودداری نمایید. گاهی اوقات حتی بلند کردن یک کودک نیز برای شما خطرناک است و فشار زیادی را به کمرتان وارد میکند.
- حرکات چرخشی فشار بسیاری را بر روی دیسک وارد میکنند و باعث ایجاد درد شدید در ناحیه آسیبدیده میشوند. از انجام این حرکات خودداری نمایید تا هرچه زودتر بهبود یابید.
- انجام نرمشها و تمرینات ورزشی ملایم یکی از راهکارهای تسکین درد ناشی از دیسک کمر و درمان این اختلال میباشد که باید تحت نظر یک فرد متخصص انجام شود. دقت داشته باشید به هیچ عنوان به باشگاههای ورزشی نروید و از انجام فعالیتهای ورزشی سنگین اجتناب نمایید. ورزشهایی چون بیسبال، فوتبال، بسکتبال، حرکات ایروبیک، دویدن و پریدن، از جمله حرکاتی هستند که فشار زیادی را بر روی ستون فقرات و دیسک کمر وارد میکنند.
حرکات ورزشی که نباید انجام دهید!
همانطور که در بالا اشاره کردیم، انجام تمرینات ورزشی مناسب برای دیسک کمر باید تحت نظارت یک مربی و متخصص انجام شود تا آسیب بیشتری را به دیسک نرساند. اگر دیسک کمر دارید، حرکات زیر را به هیچ عنوان انجام ندهید:
- دراز نشست: یکی از حرکاتی که برای بهبود دیسک کمر خود باید انجام دهید، حرکات تقویتکننده عضلات شکمی هستند. بسیاری از افراد با این حرف به یاد حرکت دراز نشست میافتند و بدون مشورت با متخصص، آن را انجام میدهند. انجام این حرکت فشار بسیار زیادی را به دیسک کمر وارد میکند و در نهایت منجر به تشدید درد میگردد.
- بالا بردن پا: یکی از حرکاتی که برای تقویت عضلات مرکزی پیشنهاد میشود، بالا بردن پا در حالت دراز کشیده است. در این حالت فرد به پشت دراز میکشد و پاهای خود را به سمت بالا حرکت میدهد. انجام این حرکت فشار بسیار زیادی را به کمر وارد میکند و ممکن است حتی باعث گرفتگی عضلات شود.
- خم شدن رو به جلو: خم شدن به جلو و لمس انگشتان پا از جمله حرکاتی است که برای کشش همسترینگ مورد استفاده قرار میگیرد. این حرکت فشار بسیاری را به دیسکها، رباطها و نخاع ناحیه کمر وارد کرده و باعث تشدید پارگی دیسک کمر میشود.
- بالا بردن وزنه: وزنهبرداری از جمله ورزشهایی است که فشار زیادی را به ستون فقرات وارد میکند و باعث فشرده شدن آن میشود. اگر کمردرد دارید، از بردن وزنه به بالای سر اجتناب کنید و به جای آن وزنهها را به سمت دو طرف شانه بالا ببرید. البته به یاد داشته باشید که باید از وزنههای سبک برای این کار استفاده کنید.
- ورزشهای پرفشار: انجام ورزشهای پرفشار مانند دویدن، تنیس و ورزشیهایی که بر روی یک سطح سخت انجام میشود، فشار بسیاری را به ستون فقرات وارد میکند. به جای دویدن بهتر است پیادهروی کنید یا شنا در آب را تجربه نمایید.
دقت داشته باشید که دراز کشیدن و استراحت مطلق باعث بهبود وضعیت شما نمیشود. بنابراین حتما ورزش کنید و این کار را با راهنمایی یک فرد حرفهای و آگاه انجام دهید. به جای حرکاتی که از آن منع شدهاید میتوانید حرکات دیگری را جایگزین نمایید و شرایط خود را بهبود بخشید.
سخن آخر
سلامتی ستون فقرات یکی از مهمترین نکاتی است که باید در طول زندگی خود به آن توجه داشته باشید. پارگی دیسک یکی از اختلالاتی است که اگر درمان نشود، شدت پیدا کرده و مشکلات بسیاری را برای شما ایجاد میکند. تا جایی که درد و التهاب ناشی از دیسک کمر امکان راه رفتن و حتی نشستن را میگیرد و فرد را در انجام سادهترین کارهای روزانه خود ناتوان میسازد. بنابراین همیشه به سلامتی مهرههای خود اهمیت دهید و در هر وضعیت و شرایطی از آنها مراقبت کنید.
نظرات