غده هیپوفیز، یکی از اصلیترین غدههای درونریز بدن است که با ترشح هورمونهای حیاتی، فعالیتهای مهمی را در بدن انجام میدهد. این غده اندازه بسیار کوچکی داشته و در بخش زیرین مغز قرار دارد. هر مشکلی که در این غده ایجاد شود، باعث اختلال در ترشح هورمونها شده و در نهایت بیماریها و ناراحتیهایی را برای انسان به دنبال دارد. از جمله اختلالات رایج غده هیپوفیز میتوان به تومورهای هیپوفیز، آسیبهای وارده در اثر ضربه، خونریزی، کمکاری و … اشاره کرد. با توجه به مهم بودن غده هیپوفیز و حساسیت مکان قرارگیری آن، در صورت بروز هرگونه مشکل، بهتر است درمان خود را به یک پزشک حاذق و حرفهای بسپارید تا از عوارض و مشکلات پس از جراحی در امان بمانید. با ما همراه باشید تا با بیماریهای غده هیپوفیز و بهترین جراح غده هیپوفیز در تهران آشنا شوید.
بهترین جراح غده هیپوفیز در تهران
با توجه به موقعیت قرارگیری غده هیپوفیز و عوارضی که ممکن است پس از جراحی برای بیمار ایجاد کند، جراحی هیپوفیز از جمله جراحیهای بسیار حساس بوده و باید تحت نظر یک جراح جمجمه حرفهای انجام شود. جراح غده هیپوفیز باید دانش بسیار بالایی داشته و با آخرین متدهای روز دنیا باشد تا بتواند بهترین روش را برای بیمار انتخاب کند. لازم به ذکر است که در جراحی به روش آندوسکوپی علاوه بر جراح مغز و اعصاب، نیاز به یک جراح گوش، حلق و بینی نیز میباشد که طبیعتا باید بسیار حاذق و باتجربه باشد تا بتواند یک عمل جراحی موفق با کمترین را برای بیمار انجام دهد.
جهت تعیین نوبت معاینه توسط دکتر فهیم باغبان می توانید با شماره های موجود در سایت تماس حاصل فرمایید :
۹۲۱ ۷۱ ۸۸۸ – ۰۲۱ (روز های شنبه و سه شنبه ساعت ۱۷ الی ۲۰)
۲۴ ۸۷ ۴۳۶ – ۰۹۱۲ ( همه روزه)
مشکلات غده هیپوفیز
قبل از یافتن بهترین جراح غده هیپوفیز در تهران، باید بدانید که هیپوفیز یک غده درونریز بسیار کوچک است که وزنی حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیگرم دارد. این غده در یک حفره استخوانی در بخش پایینی مغز قرار گرفته و با ترشح هورمونهای مهم، مسئولیت تعدادی از فعالیتهای حیاتی بدن را بر عهده دارد. غده هیپوفیز با بخش هیپوتالاموس مغز در ارتباط بوده و دستورات مربوط به ترشح هورمونها و میزان کم و زیاد بودن آنها را از این طریق دریافت میکند. هرگونه اختلال در این غده مشکلاتی را برای انسان به دنبال دارد که عبارتند از:
- شکنندگی استخوانها
- تجمع چربی در بدن
- پوست ضخیم و روغنی
- تغییر در ساختار صورت
- اختلالات جنسی در آقایان و بانوان
- افزایش موهای زائد در صورت بانوان
- ایجاد خطوط صورتی یا بنفش روی شکم
- آکرومگالی یا رشد بیش از اندازه استخوانهای دست و پا
- افزایش خطر ابتلا به بیماریهایی چون فشار خون بالا، دیابت، حمله قلبی
- احتمال ابتلا به برخی از انواع سرطان
تومور هیپوفیز
یکی از انواع بیماریهای هیپوفیز که میتواند مشکلات بسیاری را برای انسان به دنبال داشته باشد، تومور هیپوفیز است. تومور هیپوفیز در اثر رشد غیر طبیعی غده هیپوفیز ایجاد میشود که به آن آدنومای هیپوفیز گفته میشود. آدنومای هیپوفیز بر اساس اندازه به دو دسته میکروآدنوم و ماکروآدنوم تقسیم میشود. به تومورهای کوچکتر از یک سانتیمتر میکروآدنوم و به تومورهای بزرگتر از یک سانتیمتر ماکروآدنوم میگویند.
آدنوماها بر اساس نوع فعالیت نیز به دو دسته آدنوماهای فعال و غیر فعال تقسیم میشوند. آدنوماهای فعال هورمونهای خاصی را به داخل خون ترشح کرده و عملکرد بخشهای مختلف را تحت تاثیر قرار میدهند. آدنوماهای غیرفعال فقط رشد میکنند و بزرگ میشوند، اما هیچ هورمونی از خود ترشح نمیکنند.
روشهای درمانی تومور هیپوفیز
آدنومای هیپوفیز یکی از رایجترین اختلالات غده هیپوفیز است که سالانه افراد بسیاری را درگیر میکند. خوشبختانه تومور هیپوفیز در دسته تومورهای خوشخیم قرار میگیرد و معمولا علائمی را از خود نشان نمیدهد، خصوصا اگر جزو تومورهای میکروآدنوم باشد. اما اگر بیمار علائمی را مشاهده کند، باید به پزشک مراجعه نماید تا مورد درمان قرار گیرد.
در این شرایط، پزشک پس از معاینه، انجام آزمایشات و دریافت نتیجه سیتی اسکن و ام آر آی، نوع آدنوما، شکل و اندازه آن را مورد بررسی قرار داده و تصمیم لازم برای نوع درمان بیمار را اتخاذ میکند. برای درمان آدنوم از سه روش دارودرمانی، پرتو درمانی و جراحی استفاده می شود. پزشک ابتدا روش دارودرمانی را برای بیمار در نظر میگیرد و سعی میکند تا با استفاده از دارو، اندازه تومور را کوچکتر کند. در صورتی که بیمار به دارودرمانی و پرتودرمانی جوابی ندهد، پزشک روش جراحی را به بیمار توصیه میکند.
جراحی غده هیپوفیز
همانطور که در بالا اشاره شد، اگر بیمار در وضعیت مناسبی نباشد و دارودرمانی و پرتودرمانی نتیجه ندهد، پزشک روش جراحی را به بیمار توصیه میکند. جراحی تومورهای هیپوفیز به دو روش انجام میشود که عبارتند از:
روش آندوسکوپی: یکی از جدیدترین روشهای جراحی تومور هیپوفیز جراحی از راه بینی است که توسط یک ابزار بسیار کوچک با نام آندوسکوپ انجام میشود. آندوسکوپ یک لوله نازک و سفت است که دارای دوربین، نور و میکروسکوپ میباشد. پزشک این لوله را از راه بینی به غده هیپوفیز هدایت کرده و عمل خارج کردن تومور را انجام میدهد. زمانی از این روش استفاده میشود که تومور کوچک باشد و آسیبی به بافتهای اطراف نرسیده باشد.
روش کرانیوتومی: زمانی که تومور بزرگ باشد، جراحی با روش آندوسکوپی پاسخگو نیست. در نتیجه پزشک از روش کرانیوتومی برای خارج کردن تومور استفاده میکند. در این روش جمجمه بیمار شکافته شده و تومور هیپوفیز مورد جراحی قرار میگیرد.
عوارض جراحی غده هیپوفیز
جراحی غده هیپوفیز نیز مانند دیگر جراحیها دارای عوارضی میباشد که عبارتند از:
- کاهش بینایی: پزشک زمانی عمل جراحی را به بیمار توصیه میکند که احتمال دهد تومور به بینایی فرد آسیب میرساند. اگر بینایی فرد قبل از عمل دچار آسیب شده باشد، عمل جراحی هیچ کمکی به بهبود آن نمیکند، حتی ممکن است عصبهای بیمار در حین عمل آسیب بیشتری دیده و وضعیت بینایی بیمار را بدتر کند.
- آسیب به غده هیپوفیز: ۵ تا ۱۰ درصد عملهای جراحی منجر به آسیب به بخشهای سالم غده هیپوفیز میشود. تا جایی که عملکرد غده را مختل کرده و منجر به جایگزینی هورمونها پس از جراحی میشود.
- دیابت بی مزه: از دیگر عوارض جراحی غده هیپوفیز میتوان به دیابت بیمزه اشاره کرد که موجب تشنگی زیاد بیمار و افزایش حجم ادرار او میشود. این عارضه در صورتی ایجاد میشود که قسمت پشتی غده هیپوفیز دچار آسیب شود.
- نشت مایع مغزی نخاعی: در صورتی که پردههای اطراف مغز در حین جراحی پاره شود، مایع مغزی نخاعی از محدوده خود خارج شده و به داخل بینی یا حلق فرد بیمار نشت میکند. این عارضه به ندرت اتفاق میافتد، اما در صورت بروز نیاز به عمل جراحی مجدد دارد.
- مننژیت: در صورتی که مایع مغزی نخاعی نشت پیدا کند، پردههای اطراف مغز دچار عفونت شده و در نهایت منجر به بیماری مننژیت میشود.
- احتقان بینی: لختههای خون و ترشحات بینی باعث بسته شدن حفرههای بینی شده و تنفس را برای فرد بیماری سخت میکند. این حالت معمولا با استفاده از سرم شستشو و قطرههای کاهش التهاب، بهبود مییابد.
- دفرمه و کج شدن بینی: گاهی اوقات فرد بیمار پس از عمل جراحی متوجه کج شدن یا تغییر حالت بینی خود میشود. این مشکل به دلیل برداشتن استخوانهای داخل بینی اتفاق میافتد و بسیار نادر است.
- خونریزی از بینی: حدود یک درصد از بیماران پس از عمل جراحی با تداوم خونریزی از ناحیه بینی مواجه میشوند. این عارضه ممکن است نیازمند عمل مجدد باشد.
- سکته مغزی: غده هیپوفیز درست در کنار شاهرگ اصلی مغز واقع شده است. اگر در حین عمل جراحی آسیبی به این شریان وارد شود، خونرسانی مغز دچار اختلال شده و به دنبال آن سکته مغزی اتفاق میافتد. سکته مغزی خطرناکترین عارضهایست که در جریان عمل جراحی غده هیپوفیز رخ میدهد.
نظرات