جراحی تومور هیپوفیز

جراحی تومور هیپوفیز

غده هیپوفیز نام غده‌ای است که در زیر مغز قرار دارد و وظیفه تنظیم فعالیت‌های بدن را بر عهده دارد. قبل از صحبت درباره جراحی تومور هیپوفیز بهتر است اطلاعاتی درباره غده هیپوفیز داشته باشید . غده هیپوفیز یک ارگان کوچک، به اندازه نخود است که در پایه مغز یافت می‌شود. غده هیپوفیز به‌عنوان “غده اصلی بدن” ، هورمون‌های زیادی را تولید می‌کند که به بدن می‌روند، فرآیندهای خاصی را هدایت می‌کنند و یا سایر غدد را برای تولید هورمون‌های دیگر تحریک می‌کنند. هورمون‌های زیر در قدامی (قسمت جلویی) غده هیپوفیز ساخته می‌شوند:

LH (هورمون لوتئینه کننده) : این هورمون باعث تحریک تولید تستوسترون در مردان و رهاسازی تخمک‌ها (تخمک‌گذاری) در زنان می‌شود.

FSH(هورمون محرکه فولیکولی) : این هورمون باعث تولید اسپرم در مردان می‌شود و تخمدان‌ها را برای تولید استروژن و ایجاد تخمک در زنان تحریک می‌کند. LH و FSH باهم کار می‌کنند تا عملکرد طبیعی تخمدان‌ها و بیضه‌ها را فعال کنند. مشکلات این هورمون‌ها در دوره قاعدگی در زنان و باروری و عملکرد جنسی در زنان و مردان تأثیر دارد.

GH (هورمون رشد) : این هورمون رشد کودک را تحریک می‌کند و در حفظ ماهیچه‌های سالم و استخوان در بزرگ‌سالان نقش دارد. همچنین بر توزیع چربی در بدن تأثیر می‌گذارد. هورمون رشد بیش‌ازحد باعث بیماری می‌شود که آکرومگالی نام دارد. در کودکان، هورمون رشد بیش‌ازحد باعث رشد بیش‌ازحد، به نام گیگانیسم می‌شود.

PRL (پرولاکتین) : این هورمون تولید شیر مادر را پس از زایمان تحریک می‌کند. وقتی پرولاکتین زیاد باشد، روی هورمون‌هایی که تخمدان‌ها را در زنان کنترل می‌کنند و در مردان بیضه است، تأثیر می‌گذارد. درنتیجه، پرولاکتین زیاد می‌تواند بر دوره‌های قاعدگی، عملکرد جنسی و باروری تأثیر بگذارد.

TSH (هورمون محرکه تیروئید) : این هورمون‌ها غده تیروئید را برای تولید هورمون‌های تیروئید تحریک می‌کند که تنظیم‌کننده‌ی متابولیسم بدن، تعادل انرژی، رشد و فعالیت سیستم عصبی است. بیش‌ازحد TSH بسیار نادر است و باعث پرکاری تیروئید (بیش‌ازحد هورمون تیروئید) می‌شود. عدم وجود TSH منجر به کم کاری تیروئید می شود.

ACTH (آدرنوکورتیکوتروپین) : این هورمون تولید کورتیزول توسط غدد فوق کلیوی را تحریک می‌کند – غدد کوچک که در بالای کلیه‌ها قرار دارند. کورتیزول، “هورمون استرس” برای بقا ما لازم است. این ماده به حفظ فشار خون و قند خون (قند) کمک می‌کند و در شرایط استرس، به ویژه در هنگام بیماری، جراحی یا بعد از آسیب، در مقادیر بیشتر تولید می‌شود. بیش‌ازحد ACTH منجر به تولید زیاد کورتیزول می‌شود. به این سندرم کوشینگ یا بیماری کوشینگ گفته می‌شود. ACTH پایین منجر به کورتیزول کم، به نام نارسایی آدرنال خواهد شد.

هورمون‌های زیر در قسمت خلفی (قسمت عقب) غده هیپوفیز ذخیره می‌شوند:

هورمون ضد اضطراب (ADH)

به این هورمون وازوپرسین نیز گفته می‌شود، تعادل آب در بدن و میزان سدیم خون را تنظیم می‌کند. با کاهش مقدار آب ازدست‌رفته در ادرار، آب بدن را ذخیره می‌کند. کمبود ADH باعث افزایش ادرار و تشنگی می‌شود، شرایطی که به آن دیابت مایع گفته می‌شود.

اکسیتوسین

این هورمون باعث می‌شود که در ترشح شیر مادر نقش دارد و همچنین ممکن است به پیشرفت زایمان کمک کند. اکسی توسین همچنین ممکن است نقش مهمی در رفتار انسان و تعامل اجتماعی داشته باشد و ممکن است باعث ایجاد پیوند بین مادر و فرزند شود.

هنگامی‌که غده هیپوفیز به‌طور سالم عمل نمی‌کند، این می‌تواند منجر به اختلالات هیپوفیز شود.

تومور غده هیپوفیز

تومور غده هیپوفیز

اگر تومورهایی در غده هیپوفیز ایجاد شود به آدنوم شناخته می‌شود. تومورهای ایجاد شده در غده هیپوفیز خوش خیم هستند و غده بد خیم در آن تشکیل نمی‌شود. تومورهای ایجاد شده در هیپوفیز می‌تواند از نوع ترشحی و غیر ترشحی باشد.
تومور ترشحی خود می‌تواند روی ترشح هورمون‌های هیپوفیز هورمون رشد و پرولاکتین اثر بگذارد. معمولاً برای تشخیص نوع تومور هیپوفیز اقدام به تصویربرداری می‌شود. سه نوع درمان برای درمان تومورهای هیپوفیز وجود دارد:

  • پرتودرمانی
  • جراحی
  • برموکریپتین

جراحی تومور هیپوفیز

جراحی تومور هیپوفیز که به آن جراحی آندوسکوپی ترانسفنوئید نیز گفته می‌شود، رایج‌ترین جراحی است که برای از بین بردن تومورهای هیپوفیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. غده هیپوفیز در پایین مغز شما و بالاتر از قسمت داخلی بینی شما قرار دارد. این غده مسئول تنظیم بسیاری از هورمون‌های بدن، پیام رسان های شیمیایی است که از طریق خون شما عبور می‌کنند.

جراحی تومور هیپوفیز آندوسکوپی با ابزاری به نام آندوسکوپ انجام می‌شود. آندوسکوپ یک لوله نازک و سفت است که دارای میکروسکوپ، نور و دوربین داخل آن است و معمولاً از طریق بینی وارد می‌شود. این دوربین به شما اجازه می‌دهد تا جراح خود را در حین قرار دادن وسایل ویژه دیگر از طریق صفحه برای تماشای تومور روی صفحه تلویزیون بگذارد.

قبل از جراحی تومور هیپوفیز

ممکن است لازم باشد قبل از عمل به یک متخصص غدد درون‌ریز مراجعه کنید. متخصص غدد درون‌ریز متخصصان پزشکی هستند که با غدد و هورمون‌ها سروکار دارند. همچنین ممکن است دید شما قبل از عمل بررسی شود.

جراحی آندوسکوپی هیپوفیز معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود، بنابراین از شما خواسته می‌شود بعد از نیمه شب شب قبل از جراحی، از خوردن و آشامیدن خودداری کنید. شاید لازم باشد مصرف برخی از داروهایی که ممکن است خونریزی در حین عمل افزایش یابد، متوقف شود. قبل از عمل هیچ داروی بدون نسخه مصرف نکنید بدون اینکه به پزشک بگویید. ممکن است چندین آزمایش خون، آزمایش ریتم قلب و اشعه X قفسه سینه انجام دهید. همه این‌ها قبل از عمل بررسی می‌شود و شما باید توسط پزشک متخصص بیهوشی معاینه شوید.

در حین جراحی آندوسکوپی هیپوفیز

جراحی واقعی ممکن است چند ساعت طول بکشد. در بسیاری از موارد، یک متخصص گوش، حلق و بینی با یک جراح مغز و اعصاب همکاری خواهد کرد. این مراحل ممکن است انجام شود:

  • جراح گوش، بینی و حلق معمولاً آندوسکوپ را از طریق بینی قرار می‌دهد. در بعضی موارد، آندوسکوپ ممکن است از طریق برش زیر لب فوقانی وارد شود.
  • آندوسکوپ تا جایی که دیواره استخوانی سینوس اسفنوئیدی در قسمت پشت بینی پیدا شود، پیش رفته است.
  • سینوس اسفنوئیدی باز شده و دامنه آن به دیواره پشتی سینوس منتقل می‌شود.
  • در دیواره پشت سینوس یک دهانه کوچک ساخته می‌شود.
  • از رزونانس مغناطیسی (MRI) ممکن است برای ساخت تصاویر از ناحیه هیپوفیز با استفاده از کامپیوتر و آهن‌ربا در طول عمل برای کمک به راهنمایی جراحان استفاده شود.
  • هنگامی‌که قسمت هیپوفیز وارد می‌شود، جراح مغز و اعصاب تومور هیپوفیز را در قطعات کوچک برطرف می‌کند.
  • هنگامی‌که تمام قسمت‌های توموری که می‌توان از بین برد، آندوسکوپ برداشته می‌شود. ممکن است برخی از بسته‌بندی‌ها در بینی قرار بگیرند تا عملیات انجام شود.
بعد از جراحی تومور هیپوفیز

بعد از جراحی تومور هیپوفیز

ممکن است شما نیاز داشته باشید یک یا دو روز در بیمارستان بمانید. در این مدت پرستاران به شما در مورد هرگونه لباس و نیازهای حمام کمک می‌کنند. تا زمانی که به‌خوبی مایعات مصرف کنید قادر خواهید بود به یک رژیم غذایی عادی برگردید. به شما تشویق می‌شود که به‌محض امکان از رختخواب خود خارج شوید و قدم بزنید. درحالی‌که در بیمارستان هستید از شما خواسته می‌شود به پرستاران خود کمک کنند تا میزان مایعات مصرف‌شده و میزان ادرار خود را برای ارزیابی عملکرد هیپوفیز پیگیری کنند.

مراقبت‌های بعدی در خانه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • داروهای درد برای کنترل سردرد، شایع‌ترین شکایت بعد از عمل
  • فعالیت‌های محدودشده
  • ویزیت‌های بعدی را با متخصص غدد و جراحان خود انجام دهید
  • MRI را تکرار کنید
  • آزمون بصری

مهم است که به جراحان خود اطلاع دهید:

  • هر سردرد که با دارو از بین نرود
  • تهوع و استفراغ
  • تب
  • خونریزی از بینی
  • ترشح آبکی از بینی
  • افزایش ادرار

خطرات جراحی آندوسکوپی هیپوفیز

جراحی تومور هیپوفیز یک نوع جراحی بی خطر است، اما کلیه اقدامات جراحی خطر واکنش برای بیهوشی، خونریزی و عفونت را به همراه دارد. خطرات و عوارض ناشی از این نوع جراحی نیز شامل موارد زیر است:

  1. رینوره CSF. CSF یا مایع مغزی نخاعی مایعی است که مغز را احاطه کرده و ممکن است بعد از عمل نشتی از بینی ایجاد کند. در بعضی موارد ممکن است برای ترمیم این نشت نیاز به یک عمل جراحی دیگری نیز باشد.
  2. مننژیت این نوعی عفونت است که در غشای غشایی از مغز و نخاع رخ می‌دهد و می‌تواند بعد از عمل ایجاد شود. در صورت نشت CSF شایع‌تر است.
  3. آسیب به قسمت‌های طبیعی غده هیپوفیز. آسیب به مناطقی از هیپوفیز که باعث ترشح هورمون‌ها می‌شوند ممکن است بعد از عمل نیاز به تعویض هورمون داشته باشند.
  4. دیابت بیضه: آسیب به بخشی از غده هیپوفیز که به کنترل ادرار کمک می‌کند ممکن است منجر به تکرر ادرار و تشنگی شود.
  5. خونریزی شدید: گر رگ خونی بزرگی در حین جراحت آسیب‌دیده باشد ممکن است خونریزی شدید و مداوم به مغز یا از بینی وارد شود.
  6. مشکلات بینایی: اعصابی که بینایی را تأمین می‌کنند نزدیک به ناحیه غده هیپوفیز هستند و می‌توانند آسیب ببینند.

بسته به وضعیت پزشکی خاص شما، ممکن است خطرات دیگری نیز وجود داشته باشد. قبل از عمل حتماً در مورد هرگونه نگرانی با پزشک خود صحبت کنید.

نظرات