کیست تارلوف : علائم و بررسی گزینه های درمانی آن

  • تاریخ: مهر ۲۲, ۱۳۹۹
  • دسته بندی: بیماری ها
  • دیدگاه کاربران: ۱ دیدگاه
  • تعداد بازدید: 2026 بار
کیست تارلوف

کیست تارلوف (Tarlov cyst)، یک کیست عصبی است که در بخش انتهایی ستون فقرات پدیدار می‌گردد. این کیست معمولا مشکلی را برای فرد ایجاد نمی‌کند، اما اگر بزرگ شود و فشاری را بر روی ریشه‌های عصبی و کانال نخاعی وارد نماید، دردناک شده و علائمی را از خود نشان می‌دهد. در ادامه این مطلب به معرفی کیست تارلوف پرداخته و در مورد علائم و راه‌های درمان آن اطلاعاتی را در اختیارتان قرار می‌دهیم. با ما همراه باشید.

کیست ستون فقرات

کیست‌ها حفره‌هایی هستند که در بخشی از بافت بدن ایجاد می‌شوند. این حفره‌ها از یک لایه غشایی تشکیل شده‌اند و درون آن‌ها از موادی چون خون، مایع نخاعی و … پر شده است. کیست معمولا مشکلی را برای بدن ایجاد نمی‌کند، اما بسته به این‌که در چه نقطه‌ای از بدن قرار دارد و چه ارگانی را درگیر می‌کند، رفتارهای مختلفی از خود نشان می‌دهند.

کیست ستون فقرات از جمله کیست‌هایی است که اغلب با درد همراه است. این نوع کیست‌ها معمولا  در کانال نخاعی دیده شده و باعث تنگی کانال نخاعی و فشار بر روی ریشه‌های عصبی می‌شوند. کیست تارلوف یکی از انواع کیست‌های ستون فقرات است که در سطح ساکرال در نزدیکی ناحیه تحتانی لگن دیده می‌شود. این کیست ویژگی‌های خاصی دارد که آن را از دیگر کیست‌های ستون فقرات متفاوت می‌کند. یکی از این ویژگی‌ها وجود رشته‌هایی از ریشه عصب نخاعی است که در خود کیست یا دیواره آن قرار دارد. درون کیست نیز با مایع مغزی نخاعی پر شده است.

کیست تارلوف در ناحیه انتهایی ستون فقرات ایجاد می‌شود و معمولا به صورت کمردرد خود را نشان می‌دهد. از این رو، در اغلب موارد  با اختلالات دیگری چون دیسک کمر و بیماری‎‌های مربوط به زنان، اشتباه گرفته شود.

علت ایجاد کیست تارلوف

کیست تارلوف برای اولین بار در سال ۱۹۳۸ کشف شد، اما تاکنون اطلاعات دقیق و کاملی در مورد آن وجود ندارد و علت خاصی نیز برای آن پیدا نشده است. این کیست حدود ۹ درصد افراد جهان را درگیر می‌کند و معمولا بدون علامت است. افرادی که مبتلا به کیست تارلوف هستند، به صورت کاملا اتفاقی و در حالی برای بیماری یا مشکل دیگری به پزشک مراجعه می‌کنند، متوجه این کیست می‌شوند.

بر اساس بررسی‌های انجام‌شده، کیست تارلوف بیشتر در سنین ۳۰ تا ۶۰ سال اتفاق می‌افتد و حدود ۸۶ درصد از زنان و ۱۴ درصد از مردان را مبتلا می‌کند.

علائم کیست تارلوف

همان‌طور که گفتیم، کیست تارلوف در اغلب موارد بدون علامت ظاهر می‌شود، اما در صورتی که تحت فشار قرار گیرد، به رشته‌های عصبی آسیب رسانده و باعث ایجاد درد می‌شود. در این شرایط فرد در هنگام نشستن، راه رفتن، ایستادن و … احساس درد می‌کند و تنها زمانی آرامش می‌یابد که فرد به صورت صاف دراز کشیده باشد. کیست تارلوف علاوه بر درد، علائم دیگری را نیز از خود نشان می‌دهد که در افراد متفاوت است. این علائم عبارتند از:

  • فرد در منطقه‌ای که کیست قرار دارد احساس درد می‌کند. این درد اغلب در ناحیه باسن مشاهده می‌شود.
  • بیمار توانایی نشستن طولانی‌مدت را ندارد.
  • از دست دادن حس لامسه از دیگر علائم بروز کیست تارلوف است که در صورت فشار بر اعصاب ایجاد می‌شود.
  • در صورتی که کیست به اعصاب آسیب برساند، باعث ضعیف شدن عضلات فرد می‌شود.
  • عملکرد دستگاه گوارش و روده دچار مشکل شده و تغییراتی در آن ایجاد می‌شود.
  • عملکرد مثانه دچار مشکل شده و فرد را با بی‌اختیاری یا تکرر ادرار مواجه می‌کند.
  • فرد مبتلا به کیست تارلوف در عملکرد جنسی خود تغییراتی را مشاهده می‌کند.
تشخیص کیست تارلوف

تشخیص کیست تارلوف

با توجه به موارد عنوان شده در بالا، کیست تارلوف معمولا علائمی ندارد و زمانی کشف می‌شود که فرد به دلیل اختلالات دیگر ستون فقرات مانند دیسک کمر یا حوادثی چون تصادف، شکستگی و … به پزشک مراجعه کند. در آن صورت وجود کیست در تصویربرداری‌های انجام‌شده خود را نشان می‌دهد.

در برخی موارد فرد دچار کیست تارلوف می‌شود و یکی از علائم بالا را مشاهده می‌کند. دقت داشته باشید که بسیاری از این علائم شبیه به  دیگر اختلالات و بیماری‌های مربوط به ستون فقرات می‌باشد. بنابراین، با توجه به اطلاعات محدودی که در مورد این بیماری وجود دارد، ممکن است پزشک نتواند تشخیص درست بدهد و کیست را پیدا کند. از این رو، بهتر است در صورت بروز علائم مشابه حتما به یک متخصص باتجربه  مراجعه نمایید و علائم بیماری خود را با او در میان بگذارید.

در صورتی که پزشک احتمال کیست تارلوف را بدهد با انجام تصویربرداری سی‌تی‌اسکن و ام‌آر‌آی و آزمایشات تخصصی مربوطه، وجود کیست را تشخیص می‌دهد. تست اورودینامیک و سیستوسکوپی از جمله مواردی است که توسط متخصص ارولوژی انجام می‌شود تا عملکرد مثانه در بیماران مبتلا به کیست تارلوف مورد بررسی قرار گیرد. در برخی موارد ممکن است پزشک سونوگرافی کلیه را نیز برای بیمار تجویز کند.

 گزینه های درمان

در اغلب موارد کیست تارلوف مشکلی را برای فرد ایجاد نمی‌کند، اما اگر بزرگ شود باعث فشار بر روی اعصاب نخاعی شده و درد را به دنبال دارد. در واقع کیست تارلوف یکی از علل کمردرد می‌باشد که معمولا توسط پزشکان نادیده گرفته می‌شود. راه‌های متعددی برای درمان کیست تارلوف وجود دارد که شامل موارد زیر می‌باشد:

تخلیه مایع مغزی نخاعی: همان‌طور که گفتیم، تارلوف یک کیست عصبی است که با مایع مغزی نخاعی پر شده است. یکی از راه‌های درمان تارلوف تخلیه مایع داخل کیست است که با روش‌های خاصی غیر از جراحی انجام می‌شود.

آسپیراسیون: آسپیراسیون روشی است که از آن برای تخلیه مایع مغزی نخاعی کیست استفاده می‌شود. البته این روش ۵۰ درصد جواب می‌دهد و در برخی موارد ممکن است کیست دوباره پر شود که در آن صورت نیاز به تخلیه مجدد می‌باشد. آسپیراسیون کیست با گاید سی‌تی‌اسکن انجام می‌گیرد.

تزریق چسب فیبرین: در این روش پس از تخلیه مایع مغزی نخاعی، از تزریق چسب فیبرین برای پر کردن فضای کیست استفاده می‌شود.

عمل جراحی: جراحی کیست تارلوف به صورت باز انجام می‌شود. در این جا محل قرارگیری کیست باز شده و مایع مغزی نخاعی درون آن تخلیه می‌گردد. سپس برای جلوگیری از بازگشت دوباره مایع، کیست با چسب فیبرین با مواد دیگر پر می‌گردد. در موارد دیگر ممکن است پزشک کیست را به طور کامل بردارد یا از روش‌هایی چون لامینکتومی استفاده نماید.

عمل جراحی زمانی انجام می‌شود که  کیست بزرگ‌تر از ۱.۵ سانتی‌متر باشد. علاوه بر این، اگر کیست دردناک باشد یا باعث اختلال در عملکرد روده یا مثانه شود، پزشک عمل جراحی را به بیمار پیشنهاد می‌کند. البته ذکر این نکته ضروری است که عمل جراحی همیشه خطرات و عوارض خود را دارد و باید در  مورد آن با دقت تصمیم‌گیری شود.

در این مقاله کیست تارلوف را معرفی نمودیم و اطلاعاتی را در مورد آن در اختیارتان قرار دادیم. همان‌طور که گفتیم، این کیست در اغلب موارد هیچ مشکلی را برای فرد ایجاد نمی‌کند و حتی علامت خاصی نیز از خود نشان نمی‌دهد. اما اگر کیست فشاری را بر اعصاب و  نخاع وارد کند و علائمی از خود نشان دهد، باید  تحت درمان قرار گیرد.
نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید اگر دچار کمردرد شدید و دلیل خاصی برای آن پیدا نکردید، حتما به یک جراح مغز و اعصاب مجرب مراجعه کنید و در مورد وضعیت خود با او مشورت نمایید. در صورتی که این درد به دلیل وجود کیست تارلوف باشد، با روش‌های درمانی و جراحی برطرف شده و درد کمر نیز از بین خواهد رفت.

نظرات


اجتمانو

ممنون از این مطلب کاربردی


پاسخ