یکی از شایعترین اختلالات ستون فقرات، مشکلات مربوط به دیسک است که در بخشهای مختلفی از آن رخ میدهد. دیسک، مادهای غضروفی شکل است که در بین مهرههای ستون فقرات قرار دارد. زمانی که دیسک دچار بیرونزدگی شود، مشکلات و دردهایی را برای انسان ایجاد میکند. دیسکی در ناحیه مهرههای گردن اتفاق میافتد، دردی را در طول بازو و دستها منتشر میشود تا جایی که گاهی اوقات با دردهای ناشی از ناراحتیهای قلبی اشتباه گرفته میشود. اگر نشانهها و علائم دیسک گردن را بشناسید، راحتتر و سریعتر برای درمان اقدام کرده و قطعا زودتر بهبود خواهید یافت. ادامه مطلب را دنبال کنید تا با شایعترین علائم دیسک گردن آشنا شوید.
دیسک گردن چیست؟
ستون فقرات از تعدادی مهره تشکیل شده است که ۷ مهره آن مربوط به گردن میباشد. این ۷ مهره سر انسان را بر روی بدن نگه داشته و به چرخش سر و حرکات عقب و جلوی آن کمک میکنند. مهرههای گردن به وسیله دیسکهایی از جنس غضروف از هم جدا میشوند. این دیسکها به عنوان ضربهگیر بین مهرهها عمل کرده و مانع از ساییده شدن آنها بر روی یکدیگر میشود.
دیسکها دارای یک حلقه خارجی هستند که مرکز آنها با مادهای ژلهای مانند پر شده است. زمانی که این مادهی ژلهای از دیواره دیسک خارج شود، فتق یا بیرون زدگی دیسک اتفاق میافتد. فشاری که بر دیسک وارد میشود باعث التهاب و تورم عصب نخاعی شده و در نهایت درد را به دنبال دارد.
علائم بیماری دیسک گردن
علائم دیسک گردن به سه صورت خود را نشان میدهد که عبارتند از:
- درد و خشکی که تنها در ناحیه گردن دیده میشود و فرد را در حرکت دادن گردن و چرخش سر به چپ و راست، دچار مشکل میکند.
- زمانی که دیسک در بخش تحتانی گردن اتفاق بیفتد، درد از شانه به سمت بازو و سپس انگشتان دست انتشار پیدا میکند. در این حالت، سرفه، عطسه یا چرخش بدن به سمت چپ و راست، ممکن است باعث افزایش درد شود.
- حالت سوم ایجاد بیحسی و سوزن سوزن شدن در شانه، بازو یا انگشتان دست است. فشار بر روی هر ریشهای که بیشتر باشد، درد در مسیر آن ریشه ایجاد میشود. در این حالت اگر فشار بر روی نخاع وارد شود، اختلال در دفع ادرار و مدفوع را نیز به دنبال دارد.
موارد عنوان شده از جمله رایجترین علائم دیسک گردن هستند. این علائم با توجه به اندازه دیسک پاره شده و فشاری که به عصب و نخاع وارد میشود، متفاوت است. درد ممکن است به صورت تکی یا ترکیبی از هر سه مورد بالا باشد. اسپاسم یا گرفتگی عضلانی، ضعف عضلات دو سر و سه سر و لاغر شدن آن نیز از دیگر علائم دیسک گردن است که گاهی اوقات افراد را دچار میکند.
نحوه بروز درد دیسک گردن
دیسک گردن با دردهایی همراه است که معمولا به دو صورت بروز پیدا میکند:
درد مکانیکی: درد مکانیکی در خود ستون فقرات و در محدوده دیسک گردن ایجاد میشود. در این حالت فرد در ابتدای روز دردی ندارد، بلکه به تدریج با افزایش فعالیت روزانه درد شروع شده و به مرور میزان آن بیشتر میشود و در نهایت شب به حداکثر میزان خود میرسد.
درد انتشاری: در این حالت درد ناشی از دیسک گردن در نواحی دیگر بدن مانند شانهها، بازو، ساعد و کف دست انتشار یافته و حالتی شبیه به کوفتگی یا برقگرفتگی ایجاد میکند. در اینجا هرچه به سمت انگشتان دست پیش میرویم، درد کاهش یافته و بدن بیحس میگردد. تا جایی که فرد در نوک انگشتان خود چیزی احساس نمیکند. جالب است بدانید که بیحسی در هرکدام از انگشتها میتواند نوع ریشه عصبی آسیب دیده را مشخص کند. به عنوان مثال، بیحسی انگشت وسط نشانه آسیب دیدن ریشه هفتم گردن و بیحسی انگشت کوچک نشانه آسیب به ریشه هشتم است.
بخوانید » آیا دیسک گردن خوب میشود ؟
عوامل ایجاد دیسک گردن
دیسک گردن علل مختلفی دارد. گاهی اوقات به دلیل وارد شدن یک ضربه و آسیب به گردن ایجاد میشود و گاهی اوقات نیز ممکن است خودبخود این اتفاق بیفتد. عواملی که باعث ایجاد دیسک گردن میشوند عبارتند از:
- دیسک یکی از انواع اختلالاتی است که در اثر بالارفتن سن اتفاق میافتد. بالا رفتن سن باعث خشکتر و سفتتر شدن دیسکها شده و دیواره بیرونی آن را تضعیف میکند. تضعیف دیواره باعث پارگی دیسک و خارج شدن هسته ژلهای از آن میشود.
- یکی از مهمترین عواملی که نقش اساسی در ایجاد دیسک گردن و انواع دیگر آن دارد، اختلالات ژنتیکی است. جنس دیسک برخی از افراد چندان خوب نیست و بیشتر در معرض آسیب و پارگی قرار دارد.
- از جمله مواردی که احتمال بروز دیسک گردن را افزایش میدهد، نوع شغل و فعالیتهای ورزشی است. افرادی که شغلهای سنگینی دارند یا زیاد ورزش میکنند بیشتر در معرض آسیب قرار دارند.
- بلند کردن نادرست اجسام سنگین، کشیدن، فشار دادن، خم شدن به چپ و راست یا پیچاندن بدن از دیگر عوامل بروز بیماری دیسک گردن است.
- سیگار کشیدن مضرات فراوانی برای انسان دارد که یکی از آنها ایجاد دیسک گردن یا انواع دیگر آن میباشد. سیگار باعث بسته شدن رگهای کوچک بدن شده و روند غذارسانی به دیسکها را کند میکند. علاوه بر این مانع از رسیدن اکسیژن کافی به دیسکها میشود.
راههای پیشگیری از دیسک گردن
همیشه پیشگیری بهتر از بروز درد و درمان آن است. شاید در بالا رفتن سن و تحلیل استخوانها، مهرهها و دیسکهای بین مهرهای نقشی نداشته باشید، اما میتوانید این تحلیل را تا حدی به تعویق بیندازید و با رعایت برخی نکات از آسیب دیدن دیسک و وارد شدن ضربه به آن جلوگیری نمایید. بنابراین، برای پیشگیری از دیسک گردن نکات زیر را جدی بگیرید:
- زاویهای که گردن با بدن شما میسازد بسیار مهم است. در هر حالتی که هستید، چه در حالت ایستاده، نشسته، یا حتی در حال راه رفتن، گردن خود را صاف نگهدارید و از خم کردن آن به سمت جلو یا کج نگه داشتن گردن خودداری نمایید.
- زمانی که مطالعه میکنید، با کامپیوتر کار میکنید یا هرکاری که برای انجام آن مجبور به نشستن روی صندلی به مدت طولانی هستید، صندلی خود را طوری تنظیم کنید که برای انجام کار مجبور به خم کردن سر نباشید. بسیاری از بیماریهای مربوط به گردن به دلیل خم شدن مداوم و طولانیمدت سر ایجاد میشوند.
- اگر کار شما به صورت نشسته است و همیشه مجبور به خم شدن بر روی میز هستید، شانههای خود و عضلات اطراف آن را تقویت کنید و قدرت بدنیتان را بالا ببرید. این کار باعث کاهش فشار به مهرههای گردنی شده و آسیب کمتری به آنها وارد میکند.
- از انجام دادن حرکات ورزشی و نرمشهایی که نیاز به خم کردن گردن دارند، خودداری کنید و هرگز این ورزشها را انجام ندهید.
بخوانید » بهترین جراح دیسک گردن
در این مقاله به طور مختصر به معرفی دیسک گردن پرداخته و شایعترین علائم آن را نیز عنوان کردیم. اگر متوجه بروز یکی از این نشانهها در عضلات اطراف گردن خود شدید، حتما به پزشک مراجعه کرده و ضمن بررسی بیماری و میزان پیشرفت آن، مراحل درمانی دیسک گردن را پیگیری نمایید. دیسک یکی از شایعترین بیماریهای گردن است که سالانه افراد بسیاری را درگیر میکند. پس نگران نباشید و به توصیههای پزشک خود برای رهایی از درد گردن گوش کنید.
نظرات
بسیار عالی و کاربری