گردن درد ؛ علت، پیشگیری و درمان

  • تاریخ: فروردین ۱۹, ۱۳۹۹
  • دسته بندی: بیماری ها
  • دیدگاه کاربران: بدون دیدگاه
  • تعداد بازدید: 1745 بار
گردن درد

گردن درد یکی از عارضه های بدن است که افراد زیادی را درگیر خود می‌کند، درد گردن گاهی شامل عضلات گردن و گاهی نیز شامل مهرهای گردن میشود. همانطور که می دانید عضله های گردن در اثر حرکت های بد یا نامناسب دچار آسیب موقتی و درد می‌شوند و در برخی موارد نیز وارد آمدن فشار زیاد به مهره های گردن سبب بروز دیسک گردن میشود. این درد گاهی موقتی و گذرا می باشد اما گاهی نیز آن چنان شدید می شود که به دست و بازو و حتی شانه های فرد نیز فشار و درد را منتقل می‌کند.

علت های پیدایش گردن درد

الف – گرفتگی عضلات

ایستادن یا نشستن مداوم و در یک حالت خاص که عضلات گردن را به سمت چپ راست بالا پایین بکشد، سبب گرفتگی و سفت شدن عضلات آن ناحیه شده و درد گردن را در پی خواهد داشت. به عنوان مثال اگر مدت طولانی از کامپیوتر استفاده کنید و بی حرکت بمانید ولی هنگام استفاده از موبایل سر خود را به سمت پایین خم کنید، گردن شما پس از مدتی دچار درد خواهد شد که در این حالت باید به آن استراحت داده و آن را ماساژ دهید.

ب – درد مفاصل گردن

گردن نیز مثل دیگر اعضای حرکتی بدن، دچار درد موقتی مفاصل می شود که سبب بروز آن نیز تحت فشار قرار گرفتن مفاصل ناحیه گردن است.

ج – وجود بیماری

بروز بیماری‌های مختلفی مانند پوکی استخوان، روماتیسم مفصلی، مننژیت و یا حتی سرطان نیز باعث پیدایش درد در این ناحیه می شود.

د – ساییدگی مهره های گردن

آرتروز گردن یا ساییدگی مهره های گردن نیز یکی از دلایل این درد می باشد، این عارضه به مرور زمان و با فرسایش مهره ها پیدا می شود. آرتروز گردن اسپوندیلوز گفته می شود. در نتیجه آرتروز گردن استخوان های گردن تخریب شده و سبب وارد آوردن فشار به عصب هایی می شود که به دست و پا و مثانه راه پیدا می کنند. آرتروز گردن در مردان بالای ۴۰ سال بیشتر به چشم می خورد و روند آن تا سن ۶۰ سالگی به حداکثر خود خواهد رسید، علائمی مانند درد و سوزش مهره های گردن، صدا دادن مهره ها، بی حس شدن بین شانه ها و انگشت ها، سردردهای پشت سر، سفت شدن گردن هنگام چرخاندن آن، سرگیجه در حین حرکت های شدید نشان دهنده وجود آرتروز گردن در فرد است که باید هرچه سریعتر تحت درمان قرار گیرد.

ه‍ – گردن درد های عصبی

یکی دیگر از علل شایع تحریک ریشه های عصبی است که از نخاع گردنی سرچشمه می گیرد، در این صورت درد گردن به شانه ، بازو و حتی دست نیز انتقال خواهد یافت. به این عارضه رادیکولوپاتی گردنی نیز گفته می شود و افزایش سن و پیر شدن دیسک های بین مهره ای تاثیر زیادی در درد گردن دارد. به عبارت دیگر با افزایش سن دیسک های بین مهره ای مقداری از آب خود را از دست می‌دهند و حالت چروکیده پیدا می‌کنند، این حالت سبب کوچکتر شدن دیسک ها شده و در نتیجه مهره ها به یکدیگر نزدیک‌ تر می شوند و نزدیک شدن آنها به یکدیگر سبب وارد آوردن فشار به ریشه های عصبی نخاع می شوند که نهایتا درد گردن پیدا میشود.

پیشگیری از درد گردن

اقدامات لازم جهت پیشگیری از درد گردن

با اینکه درد گردن به دلیل قرار گرفتن گردن در یک حالت خاص یا کهولت سن بروز پیدا می‌کند اما با استفاده از روشهای می توان از این عارضه جلوگیری کرد، همانطور که میدانید پیشگیری بهتر از درمان است و با استفاده از اقداماتی می‌توان از صدمات و خسارات احتمالی آینده جلوگیری کرد. بنابراین اقدامات زیر را فراموش نکنید :

الف – حالت گردن خود را عوض کنید

به عنوان مثال اگر در یک مکانی نشسته اید و یا ایستاده اید و سرتان را به سمت چپ، راست، بالا یا پایین برگردانده اید، هر ۵ دقیقه یکبار حالت گردن خود را عوض کنید تا از گرفتگی عضلات جلوگیری شود.

ب – به خودتان استراحت دهید. 

اگر مدت زمان زیادی با کامپیوتر کار کرده اید و یا مسیر زیادی رانندگی کرده‌اید، هر چند دقیقه یکبار به خود استراحت دهید با انجام حرکات گردن از گرفتگی عضلات آن جلوگیری کنید. به خصوص اگر مادام با گوشی بازی می کنید و سرتان را به سمت پایین خم می کنید، طرز گاهی سر خود را بالا بیاورید و انجام حرکات نرمشی مانع از درد گردن شوید.

ج – از حمل لوازم سنگین خودداری کنید

حمل و جابجایی وسایل و لوازم سنگین به دلیل فشار زیادی که به ستون فقرات و مهره های گردن وارد میکند، سبب بروز درد گردن خواهد شد به ویژه اگر فرد مسنی هستید، احتمال پیدایش آرتروز و یا ساییده شدن ما را در اثر حمل وسایل سنگین وجود دارد.

د – سیگار نکشید

تجربه نشان داده که سیگار کشیدن نیز تا اندازه زیادی می‌تواند در گردن درد تاثیرگذار باشد.

ه‍ – به حالت خواب خود توجه کنید

بیشتر درد گردن ها و گرفتگی عضلات گردن هنگام بیدار شدن از خواب رخ می دهد، بنابراین مهم است که هنگام خوابیدن سر و گردن خود را طوری قرار دهید که موازی با بدن شما و در یک جهت باشند، از یک بالش کوچک و نرم استفاده کنید که ترجیحاً زاویه ۴۵ درجه داشته باشد. البته هر فردی سلیقه ای دارد حالتهای مختلفی را ترجیح می‌دهد، با توجه به وضعیت بدن خود بهترین حالت را انتخاب کنید و از بالشت های سفت و بلند استفاده نکنید.

و – از میز کار فاصله زیادی نگیرید

وقتی که فاصله شما از میز کار یا مانیتور بیشتر باشد برای واضح دیدن تصاویر و نوشته ها مجبور می شوید گردن خود را به سمت جلو خم کنید که در این صورت فشار زیادی بر مهره های گردن وارد خواهد شد، بنابراین فاصله ی میز و صندلی طوری باشد که مهره‌های گردن شما در راستای  ستون فقرات قرار بگیرد.

ز – به مدت طولانی به بالا نگاه نکنید

اگر برای عوض کردن لامپ و یا هر چیز دیگری مجبور می‌شود به مدت طولانی به سمت بالا نگاه کنید، به مهره های گردن خود نیز فکر کنید، در صورتی که مهره های گردن به مدت طولانی به سمت عقب  بروند سر شما فشار زیادی بر آنها وارد خواهد کرد که چه بسا سبب ساییدگی و یا حتی دررفتگی مهره های گردن خواهد شد.

ک – برای نگه داشتن گوشی از گردن خود استفاده نکنید

حتماً بارها دیده اید که افراد برای نگهداشتن گوشی از گردن خود استفاده می‌کنند و آن را میان گوش و شانه قرار می‌دهند، خم شدن طولانی مدت گردن عوارض ناگواری را در پی خواهد داشت که شاید در لحظه قابل لمس نباشد اما به مرور زمان خود را نشان خواهد داد.

ل – ورزش را از یاد نبرید

ورزش کردن انجام حرکات نرمشی و کششی سبب انقباض و انبساط عضلات و حرکات مفاصل شده و چه بسا به تقویت عضلات گردن و مانع از پیری زودرس آن می شود.

م – انجام حرکت لاک پشتی

اگر به مدت زمان زیادی گردن در حالت ثابت باقی مانده است، همانند لاک پشت سرتان را به سمت بدنتان بکشید طوری که می خواهید مانند لاکپشت سرتان را به داخل لاکتان ببرید، این وضعیت را به مدت ۵ ثانیه نگه دارید و سپس رها کنید، روزانه چندین متر مرتبه این حرکت را تکرار کنید.

ح – با پیشانی به کف دستانتان فشار بیاورید

هر زمانی که در محل کار و یا خانه احساس خستگی و گردن درد کردید، می‌توانید کف دستانتان را به پیشانی تان بچسبانید و با پیشانی به کف دستهای خود فشار بیاورید، این حرکت سبب انبساط و انقباض عضلات گردن شده و درد آن کاهش خواهد یافت، البته اینکه عضلات گردن نیز تقویت می شود.

درمان دیسک گردن

درمان های موقتی و خانگی

در صورتی که گردن درد شما در اثر گرفتگی عضلات باشد میتوان با استفاده از یکسری درمان های خانگی وضعیت آن را بهبود داد. 

۱- استفاده از یخ

یکی از روش های بسیار ساده برای درمان درد گردن استفاده از کیسه یخ است، دمای پایین التهاب گردن را کاهش داده و درد را تسکین خواهد داد. برای این کار می‌توانید چند حبه یخ را در داخل یک کیسه فریزر قرار دهید مدت ۱۵ دقیقه بر روی گردن خود قرار دهید.

۲ – استفاده از دوش آب گرم

روش دیگری جهت درمان درد گردن استفاده از دوش آب گرم است، آب گرم سبب تسکین درد شده و سبب شل شدن عضلات خواهد شد، دونات چند دقیقه گردن و بدن خود را زیر آب دوش گرم قرار دهید تا سفتی عضلات از بین برود. همچنین به مدت ۳۰ الی ۴۰ ثانیه نیز می‌توانید از آب سرد استفاده کنید تا التهاب و درد آن کاهش یابد.

۳ – استفاده از سرکه سیب

همانطور که می دانید سرکه‌سیب یک داروی ضد التهاب و آنتی اکسیدان قوی است و در عرض چند دقیقه می تواند درد گردن را کاهش دهد، برای این کار می توانید یک پارچه یا حوله را در سرکه سیب خیس کنید و سپس آن را بر روی گردن خود قرار دهید، اگر وان حمام دارید می توانید مقداری سرکه سیب را به آب وان اضافه کنید و به مدت چند دقیقه در وان دراز بکشید.

۴ – می توانید از داروهای ضد التهاب استفاده کنید، مسکن ها و داروهایی که درد را موقتا کاهش میدهند می توانند در کاهش درد گردن نیز تاثیر گذار باشند. 

۵ – اگر مطمئن هستید که عضلات شما گرفته شده است می توانید با نظر پزشک از داروهای شل کننده عضلات و تا داروهای ضد افسردگی استفاده کنید، اما پیشنهاد می شود حتماً با پزشک مشورت کنید.

۶ – در برخی مواقع پزشک به منظور کاهش درد عضلات گردن داروهای کورتیکواستروئید را تجویز میکند که به صورت تزریقی وارد عضلات گردن خواهد شد.

۷ – اگر درد گردن شما به حدی زیاد است که غیر قابل تحمل است می توانید از داروهای بی حس کننده مانند لیدوکائین در جهت کاهش درد گردن استفاده کنید، این دارو نیز حالت تزریقی داشته و باید به عضلات گردن تزریق شود، حتماً قبل از اقدام به این کار با پزشک مشورت کنید.

۸ – اما در صورتی که درد گردن شما ناشی از آرتروز و ساییدگی دیسک‌های بین مهره‌ای باشد و مطمئن هستید که کهولت سن موجب درد گردن شده و علائم اشاره شده فوق را در بدن خود احساس کردید، در این صورت عمل جراحی لازم خواهد بود.

دیسک گردن و درد گردن

چه زمانی درد تبدیل به دیسک گردن می شود؟

اگر موقتی باشد و درد تنها در ناحیه گردن احساس شود، می توان این عارضه را به گرفتگی عضلات گردن نسبت داد، اما اگر فردی مسن دچار گردن درد شده باشد و علاوه بر گردن قسمتهای دیگری از بدن مانند شانه ها، دست ها و انگشتان او نیز درد را احساس کنند، درد گردن تبدیل به دیسک گردن خواهد شد که باید برای درمان هرچه سریعتر اقدام کرد. 

گردن انسان از هفت مهره تشکیل شده است که در بین این مهره ها بالشتک های به نام دیسک قرار دارد که مانع است ساییدگی مهره ها و وارد آمدن فشار به عصب های نخاعی می شود. دیسک ها کمک شایانی به حرکات گردن می کند و فرد بدون احساس هیچ دردی می تواند گردن خود را به سمت بالا، پایین، چپ یا راست حرکت دهد. 

دیسک های بین مهره ای به مرور زمان دچار چروکیدگی و کاهش حجم می شوند که در نتیجه آن مهره ها یکدیگر نزدیک‌ تر شده و به عصب ها و نخاع های قرار داده شده در این ناحیه فشار وارد خواهد شد، طوری که حرکت دادن گردن برای فرد مشکل خواهد شد و علائم درد و سردرد را مدام احساس خواهد کرد، در صورتی که دیسک های بین مهره ای ترک بردارد و بدن نتواند این ترک ها را ترمیم کند، اصلاً گفته می‌شود که فرد دچار پارگی دیسک شده است که باید تحت عمل جراحی قرار گیرد.

جراحی دیسک گردن به روش مختلف انجام می شود که جراحی دیسک از پشت گردن، جراحی دیسک از جلوی گردن و جراحی ۳۶۰ درجه گفته می شود، در مقالاتی جداگانه به نحوه انجام جراحی دیسک گردن پرداخته خواهد شد اما در حالت کلی فرد جراح با توجه به شرایط روحی و جسمی بیمار و وضعیت دیسک گردن روش های مختلفی را در پیش خواهد گرفت. 

نظرات