آیا ورم مغزی کشنده است ؟

  • تاریخ: بهمن ۲۳, ۱۳۹۸
  • دسته بندی: مقالات
  • دیدگاه کاربران: ۳ دیدگاه
  • تعداد بازدید: 4952 بار
آیا ورم مغزی کشنده است

سوالی که ذهن مبتلایان به ورم مغزی را درگیر می کند این است آیا ورم مغزی کشنده است ؟ ورم مغزی می تواند یک عارضه بسیار خطرناک و کشنده باشد که می تواند در بخشی از مغز و یا در تمامی قسمت های مغز اتفاق بیفتد. اما این خطر زمانی افزایش می یابد که درمان و پیشگیری صورت نگیرد. این عارضه در اثر عوامل مختلفی ممکن است برای فرد رخ دهد اما به طور کلی ورم مغزی باعث افزایش حجم مغز و ایجاد فشار در دیواره داخلی جمجمه می‌شود که به آن فشار داخل جمجمه ای یا ICP می گویند.

در شرایط وخیم و تورم بیش از حد مغز، مایعات و خون درون جمجمه جمع شده و حبس میشود. در نتیجه باعث قطع شدن جریان خون در جمجمه و مغز شده و در نهایت مغز دچار کمبود اکسیژن می گردد. همچنین تورم مانع از خروج مایعات موجود در جمجمه شده و در طولانی مدت باعث آسیب رسیدن به سلولهای مغزی و مرگ تدریجی مغز میشود.

برای بررسی این که آیا ورم مغزی کشنده است ؟ ابتدا عوامل ایجاد آن را بررسی کرده و سپس روش های درمان آن شرح داده می شود تا متوجه شوید که این بیماری در شرایطی قابل درمان است.

عوامل ایجاد کننده ورم مغزی

عوامل بسیاری ممکن است باعث باعث ایجاد ورم مغزی در فرد شده یکی از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

تروما یا ضربه مغزی

ضربه مغزی یا تروما در اثر یک حادثه ناگهانی ممکن است در مغز ایجاد شود. از جمله این موارد می‌توان به زمین خوردن از ناحیه سر، تصادف شدید، برخورد شدید اشیا به سر، برخورد سر به دیوار یا اجسام ثابت و وارد شدن ضربات شدید به سر در اثر درگیری یا ورزش های خشن اشاره کرد. این عوامل باعث ایجاد آسیب های اولیه در جمجمه یا مغز شده و ورم مغزی را به همراه دارد. همچنین واکنش‌های بدن به آسیب ها نیز می تواند باعث افزایش ورم مغزی شود.

خونریزی و سکته مغزی

خونریزی و سکته مغزی زمانی رخ می دهد که در اثر عوامل مختلف، رگ های خونی مغز دچار پارگی شده باشند. خونریزی رگ های مغزی در جمجمه باعث افزایش فشار داخل جمجمه شده و احتمال بروز سکته مغزی هموراژیک را بالا خواهد برد.

زیرا در اثر پارگی عروق در مغز، فشار خون نیز بالا می رود که عامل اصلی به وجود آمدن سکته مغزی است. عوامل مختلفی نیز می تواند باعث بروز خونریزی مغزی و پارگی عروق در مغز شود. از جمله مهمترین این عوامل می توان به برخورد اشیا با سر،  برخورد ضربات شدید به سر، مصرف بی‌رویه برخی داروها و بیماریهای مادرزادی اشاره کرد.

بیماری های عفونی

یکی دیگر از عوامل ایجاد کننده ورم مغزی، بیماری های  عفونی مختلف در اثر باکتری ها یا ویروس های مختلف است. از جمله خطرناک ترین ویروس ها و یا باکتری های ایجاد کننده ورم مغزی عبارت است از:

  • مننژیت :  که در اثر باکتری ها و عفونت ایجاد شده و پرده پوشاننده مغز ملتهب می گردد
  • انسفالیت :  که اغلب توسط گروهی از ویروس ها ایجاد شده و معمولا با نیش حشرات به دیگران منتقل می شود.
  • توکسوپلاسموز:  که توسط یک انگل و در جنین، نوزادان و افرادی که سیستم ایمنی بدنشان آسیب دیده است ایجاد می گردد.
  • آمپیم مغزی :  زمانی رخ می دهد که قسمتی از مغز دچار آبسه یا تجمع چرک شود و معمولا بعد از یک بیماری عفونی مثل مننژیت یا سینوزیت رخ می دهد.

لخته شدن خون در مغز

لخته شدن خون در مغز در اثر عوامل مختلف می تواند باعث مسدود شدن عروق خونی در مغز شده و سکته مغزی را به همراه بیاورد. در نتیجه گردش خون و اکسیژن رسانی به مغز امکان پذیر نبوده و به همین دلیل مغز دچار تورم می گردد. به مرور و با ادامه عدم گردش اکسیژن و خون در مغز، سلول های مغزی نیز به مرور از بین میروند.

ارتفاع زدگی

ارتفاع زدگی اصطلاحاً به بیماری گفته می شود که در اثر اسکان یا ماندن در ارتفاعات بیشتر از ۱۵۰۰ متر، به مدت طولانی و خارج از معمول، ایجاد می گردد. هنوز علت بروز این بیماری مشخص نشده است اما نتیجه آن به طور یقین ورم مغزی خواهد بود.

تومور مغزی

از دیگر عوامل ایجاد ورم مغزی، تومور مغزی است. زمانی که تومور در مغز ایجاد شده و رشد میکند، به دیگر قسمتهای مغز فشار وارد کرده و باعث جلوگیری از خارج شدن مایعات و خون از مغز می‌شود. در نتیجه این عارضه باعث بروز ورم مغزی خواهد شد.

روش های درمان ورم مغزی

علائم ابتلا به ورم مغزی

در هنگام ابتلا به ورم مغزی علائم زیادی ممکن است در فرد نمایان شود که بستگی به شدت ورم و علت ایجاد کننده ورم مغزی دارد. از جمله این علائم عبارتند از:

  • سردرد و سرگیجه
  • درد و خشکی گردن
  • تهوع یا استفراغ
  • تنفس نامنظم
  • کاهش بینایی یا تغییرات آن
  • کاهش حافظه
  • عدم توانایی در راه رفتن
  • به سختی حرف زدن
  • بی حسی و بهت زدگی
  • تشنج
  • کاهش هوشیاری و بیهوشی

راه های تشخیص ورم مغزی

راه های زیادی برای تشخیص ابتلا به ورم مغزی وجود دارد و همه آنها با استفاده از آزمایشات و تست های مختلفی انجام می شود. از جمله این آزمایشات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • معاینه سر و گردن توسط پزشک
  • معاینه و بررسی اعصاب
  • سی تی اسکن سر برای تعیین مقدار و محل تورم
  • MRI سر برای تعیین اندازه و محل تورم
  • آزمایش خون جهت بررسی علل تورم

راه های درمان ورم مغزی

راه های زیادی برای درمان ورم مغزی وجود دارد و هر کدام از آنها با توجه به شرایط و میزان تورم مغزی و علت آن اتخاذ می گردند. در موارد خفیف ورم مغزی مانند تورم متوسط در اثر ارتفاع زدگی یا تورم در اثر وارد شدن ضربه نه چندان شدید به سر، بیمار با استفاده از درمان های جزئی و تیکه روز بهبود پیدا کرده و تورم مغزی آن برطرف میشود. اما در موارد شدید تر از روش‌های مختلف زیر استفاده می گردد:

استفاده از سرم

همانطور که گفته شد یکی از عوامل تشدید کننده ورم مغزی، به فشار خون است که می توان با استفاده از سرم های مخصوص میزان فشار خون را کاهش داد. کاهش میزان فشار خون میتواند باعث کاهش تدریجی ورم مغزی شده و خون را در تمامی نقاط بدن به گردش در بیاورد.

داروها

داروهای مختلف وجود دارد که جهت درمان ورم مغزی می توان از آنها استفاده کرد. البته هر کدام از این داروها جهت نوع خاصی از ورم مغزی قابل استفاده هستند .

اکسیژن درمانی

با استفاده از اکسیژن درمانی می توان اکسیژن کافی رابه مغز و دیگر اندامهای بدن رسانده میزان تورم را تا حدود زیادی کاهش داد.

کاهش دمای بدن

کاهش دمای بدن نیز یکی دیگر از راههای درمان ورم مغزی است ومی تواند باعث بهبود ورم مغزی شود اما استفاده از این روش سختی های خاص خود را دارد.

ونتری کلوستومی

در این روش وسیله‌ای به نام سوند در مغز گذاشته میشود کتاب توان مایع متراکم شده در مغز را جهت کاهش فشار و ورم مغزی خارج کرد.

عمل جراحی

جراحی در موارد شدید ورم مغزی انجام می‌گیرد و هدف از انجام آن ترمیم سرخرگ و سیاهرگ آسیب‌دیده در مغز، برداشتن تومور مغزی، ترمیم عوامل ایجاد کننده ورم مغزی و برداشتن قسمتی از جمجمه جهت کاهش فشار درون مغز می باشد.

مراقبتهای بعد از درمان ورم مغزی

بعد از انجام درمان برای مغزی حتماً باید مراقبت های ویژه را انجام داده و به نکات مهمی توجه کرد:

  • هنگام انجام ورزش‌های شدید و یا حرکت هایی که احتمال برخورد با اشیا و یا افتادن بر روی زمین در آن وجود دارد، حتماً باید از کلاه ایمنی استفاده شود.
  • در هنگام رانندگی از کمربند ایمنی استفاده گردد.
  • از داروهای مناسب و تحت نظر پزشک جهت کاهش فشار خون بالا و درمان بیماری قلبی استفاده شود.
  • از مصرف سیگار و دخانیات و مشروبات الکلی خودداری گردد.
  • ترجیحاً از سفر به ارتفاعات خودداری شود.
  • از ایجاد استرس و تنش های فکری اجتناب گردد.

در نتیجه اگر ورم مغزی به موقع تشخیص داده شود و روش درمان مناسب انتخاب گردد ،در جواب سوال آیا ورم مغزی کشنده است می توان گفت خیر. مراجعه  به بهترین جراح مغز و اعصاب در این عارضه اهمیت بسیاری دارد. گاها بهترین جراح ، در دسترس ترین آن می باشد.

نظرات


فیاضی

سلام . من پدرم سر سکته قلبی به مدت ۴ دقیقه به مغزش اکسیژن نرسیده و اولش مرگ مغزی رد کردن با سطح هوشیاری ۳ ولی فردای اون روز سطح هوشیاریش شد ۶ و نسبت به درد واکنش نشون می داد ، ولی دچار ورم مغزی شدن . الان بعد از گذشت ۵ روز وقتی صداش می کنیم چشماش رو باز می کنه ، و حتی در حالت عادی و بیداری هم خودش چشماش رو باز می کنه ، واکنش های دیگه ای هم داره مثلا سوالی می پرسیم ازش با اشاره ابرو جواب میده یا انگشت های پاش رو تکون میده . می خواستم بدونم چقدر زمان میبره که کامل خوب بشن ، یا اصلا کامل خوب میشن . لطفا راهنماییم کنید .


پاسخ
فیاضی

سلام . پدر من بر اثر سکته قلبی ۴ دقیقه به مغزش اکسیژن نرسیده و باعث شده بره توی کما و مغزش دچار تورم بشه ، در روز اول سطح هوشیاریش ۳ بوده و احتمال مرگ مغزی دادن ، ولی فردای اون روز سطح هوشیاریش رسیده به ۶ و به درد واکنش نشون میده ، الان با گذشت ۵ روز چشم هاش رو در بیداری باز می کنه و حتی صداش هم می کنه بلافاصله چشماش رو باز می کنه و وقتی سوالی ازش می پرسی با ابرو علامت میده ، ولی هیچ واکنش دیگه ای نداره . می خواستم بدونم پدرم رو به بهبودی هستن ؟ آیا کاملا خوب میشن ؟ ممنون میشم راهنماییم کنید


پاسخ
عزیزاله استبرقی

سلام یکی از اشناهایم دختری ۳۰ساله در اثرتصادف در کما رفته بعداز چندماه هوشیاری نصبی کسب کرد ولی دوباره تشنج کرد وبه کما رفت البته چون فشارمغز هم داشته قسمتی از جمجمه برداشته ده الان حدود ۷ماه زندگی نباتی دارد کی بهو میاد


پاسخ