آیا تومور مغزی کشنده است ؟

  • تاریخ: بهمن ۲۶, ۱۳۹۸
  • دسته بندی: مقالات
  • دیدگاه کاربران: ۲ دیدگاه
  • تعداد بازدید: 3431 بار
آیا تومور مغزی کشنده است

تومور مغزی عارضه ای است که در اثر عوامل مختلف ایجاد شده و به صورت توده ای از سلول ها نمایان میگردد. در واقع زمانی که سلول ها به طور غیر طبیعی تکثیر پیدا کنند، یک ناهنجاری ایجاد شده که به آن تومور مغزی می گویند. به طور کلی تومور های مغزی به دو شکل خوش خیم یا غیر سرطانی و بدخیم یا سرطانی تقسیم می گردند و هر دوی آنها باعث به وجود آمدن فشار در جمجمه و آسیب به مغز می شوند. آیا تومور مغزی کشنده است ؟ سوالی که می تواند ذهن مبتلایان به این عارضه و خانواده آن ها را درگیر نماید. با این مقاله همراه باشید تا پاسخ آن را به دست آورید.

در جواب اینکه آیا تومور مغزی کشنده است باید گفت بله می تواند کشنده نیز باشد اما لزوما همیشه اینطوری نیست . بسیاری از شرایط هستند که می توانند موجب مرگ شوند. در صورتی که اگر تومور به موقع تشخیص داده و به درستی درمان شود ، فرد بعد از مدتی می تواند به زندگی عادی برگردد.

هر چه میزان حجم تومور بیشتر باشد میزان آسیب دیدگی سلولهای مغزی نیز بالاتر خواهد رفت و احتمال درمان آن نیز سخت تر خواهد شد. تومورهای خوش خیم و بدخیم به دو علت اولیه و ثانویه در بدن ایجاد می شوند. به طور معمول تومورهایی که در اثر یک علت اولیه ایجاد شده اند به صورت خشکی بروز کرده و سرطانی نیستند.

اما تومورهای مغزی که در اثر یک عامل ثانویه به وجود آمده‌اند، در اکثر موارد به صورت سرطانی می باشند. زیرا این تومورها در اثر انتقال و تکثیر سلول های سرطانی از یک قسمت دیگر بدن به مغز ایجاد شده‌اند. به طور معمول سلول های سرطانی ریه، پوست، کلیه و سینه میتواند باعث به وجود آمده چنین تومورهای گردند.

برای این که بهتر متوجه شوید چپه نوع تومور های مغزی وجود دارد و روش های تشخیص و درمان آن به چه صورت می باشد ، با ما همراه باشید.

انواع تومورهای مغزی

همانطور که گفته شد تومورهای مغزی در دو نوع اولیه و ثانویه ایجاد می شوند. نوع تمومور نیز در این که آیا تومور مغزی کشنده است یا خیر تاثیر گذار می باشد :

تومورهای مغزی اولیه:

این تومورها در مغز تشکیل شده و در اثر یک عامل موجود در مغز ایجاد میشوند و می توانند خوش خیم و بدخیم باشند. از جمله تومورهای مغزی اولیه می‌توان به گلیوما و مننژیوم اشاره کرد.

تومورهای مغزی گلیوما از  ناهنجاری سلول های گلیال ایجاد می شود. سلول های گلیال سلول هایی هستند که از سیستم عصبی مرکزی مغز محافظت می کنند. همچنینوظیفه تقویت سیستم عصبی مرکزی را برعهده داشته و نورون های مرده را نیز تجزیه می کنند. زمانی که این سال ها دچار مشکل و ناهنجاری می‌شوند می‌توانند زمینه ایجاد تومورهای گلیوم را فراهم کنند.

تومورهای مغزی مننژیوم در اثر اختلال سلولهای مننژ ایجاد می شوند که این سلول ها وظیفه محافظت از غشای مغز و نخاع را بر عهده دارند. بروز این تومور در خانم ها بسیار شایع تر از آقایان بوده اما به طور کلی به صورت خوش خیم است. البته در صورت رشد بیش از حد این تومور و یا قرارگیری در موقعیت حساس، می تواند باعث ایجاد عوارض ناگوار شود.

انواع دیگری از تومورهای مغزی نیز وجود دارد اما احتمال بروز آن ها چندان بالا نیست. این موارد عبارتند از:

  • نوروم آکوستیک
  • استروسیتوم
  • کارسینوم عضله کورئید
  • کرانیوفارینگیوما
  • اپندیموما
  • تومورهای امبریونال
  • گلیوبلاستوما
  • مدولابلاستوما
  • الیگودندروگلیوما
  • تومورهای مغزی کودکان
  • پینه بلاستوما
  • تومورهای هیپوفیز

تومورهای مغزی ثانویه:

همانطور که گفته شد تومور های ثانویه در اثر انتقال سلولهای سرطانی از قسمت دیگری از بدن به مغز ایجاد می شوند. این نوع تومور مغزی ، انواع مختلفی داشته و در اثر عوامل گوناگون ایجاد می گردد و در اکثر موارد به صورت بدخیم یا سرطانی است که به آن تومور متاستاتیک مغز می گویند.

عوامل ایجاد کننده تومور مغزی

عوامل ایجاد کننده تومور مغزی

عوامل زیادی وجود دارد که می‌تواند باعث به ایجاد زمینه مناسب جهت بروز تومور مغزی شود. از اصلی ترین عوامل می توان به موارد زیر اشاره نمود:

ژنتیک و وراثت:

درصد بسیار کمی از سرطان ها به ویژه تومورها در اثر عوامل ژنتیکی و وراثت ایجاد شده و به فرد دیگر خانواده منتقل می‌شوند. در نتیجه تومورهای مغزی نیز شامل این قاعده شده و به احتمال خیلی ناچیز ممکن است در اثر ژنتیک چندین نفر از اعضای خانواده به این عارضه مبتلا گردند.پ اما اگر چند نفر در خانواده و بستگان سابقه ابتلا به تومورهای مغزی را دارند، شما نیز حتما به پزشک مراجعه کرده و بررسی‌های لازم را انجام دهید.

سن:

با افزایش سن احتمال بروز بسیاری از بیماری ها در بدن بالا می‌رود و تومورها نیز یکی از این بیماری ها محسوب می شوند. زیرا در سن بالا سلول‌های بدن فرسوده شده و ضعیف می گردند و همین امر باعث اختلال در تکثیر و ترمیم سلولها شده و زمینه ایجاد سرطان را فراهم می کند.

اشعه، مواد رادیواکتیو و مواد شیمیایی:

یکی از عوامل بروز تومورهای مننژیوم، قرارگیری طولانی مدت در برابر اشعه ها و مواد رادیواکتیو است. در نتیجه افرادی که در محیط های آلوده به اشعه اشتغال دارند ممکن است به این عارضه مبتلا گردد. علاوه بر این مواد شیمیایی نیز می تواند باعث بروز انواع سرطان ها شده و زمینه ایجاد تومورها به ویژه تومور مغزی را بیش از پیش فراهم می کند.

نشانه های ابتلا به تومور مغزی

فرد مبتلا به تومور مغزی می تواند دچار علائم و نشانه‌های گوناگون می گردد که با توجه به موقعیت و اندازه تومور ،این نشانه ها متفاوت است. برخی از تومورها به گونه ای هستند که به طور مستقیم به بافت مغزی حمله کرده و با آن آسیب وارد می‌کند.

برخی از تومورها نیز تنها در بافت بیرونی مغز ایجاد شده و باعث فشار به جمجمه و اطراف مغز می گردند. در کل زمانیکه سلولهای تومور در حال رشد تکثیر هستند، فشار وارد بر مغز را افزایش می دهد و همین امر به مرور باعث به وجود آمدن نشانه ها و علائم گوناگون می گردد. از شایع‌ترین علائم و نشانه های ابتلا به تومور مغزی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سردرد شدید بعد از بیدار شدن از خواب
  • فشار و درد شدید سر در در زمان خواب
  • بروز سردرد شدید بعد از ورزش یا فعالیت های شدید
  • حالت تهوع و استفراغ
  • اختلال در بینایی و تاری دید
  • احساس سرگیجه و عدم تعادل
  • انجام حرکت‌های ناگهانی بدون اختیار
  • سردرد شدید در هنگام عطسه و یا وارد شدن ضربه به سر
  •  ضعف در شنیدن و درک کلمات و گفته های دیگران
  • مشکل در تکلم
تشخیص و درمان تومور مغزی

راه های تشخیص تومور مغزی

راه‌های زیادی برای تشخیص تومور مغزی در یک فرد وجود دارد که هر کدام با استفاده از شیوه‌های مختلف انجام می گیرد و می تواند به نوعی نشان دهنده تومورهای مغزی باشد. همانطور که پیشتر نیز اشاره شد ، برای پاسخ به سوال اینکه آیا تومور مغزی کشنده است ، تشخیص به موقع و درست بسیار موثر می باشد. اگر تومور های مغزی به موقع تشخیص داده نشوند می توانند موجب مرگ شوند. در چپنین شرایطی مراجعه به بهترین جراح تومور مغزی اهمیت بالایی پیدا می کند.

معاینه و بررسی سوابق

انجام معاینات فیزیکی و بررسی سوابق پزشکی یکی از اولین راههایی است که می‌توان به کمک آن احتمال ابتلا به تومور مغزی را تشخیص داد .برای این کار پزشک شروع به معاینه نورولوژیک کرده تا از سالم بودن اعصاب مغزی اطمینان پیدا کند.

بررسی عصب چشمی

یکی دیگر از راههای تشخیص ابتلا به تومور مغزی بررسی عصب چشمی با استفاده از دستگاه افتالموسکوپ است. پزشک به کمک این دستگاه می‌تواند تورم موجود در عصب چشمی را معاینه کرده و از ابتلا به تومور مغزی باخبر شود.زیرا در زمان ایجاد تومور در مغز عصبهای چشم ورم کرده و دچار تغییر می شوند.

ام آر آی و سی تی اسکن

انجام سی تی اسکن دقیق ترین راه برای تشخیص تومورهای مغزی است زیرا جزئیات دقیقی از مغز و جمجمه را مشخص میکند.

انجام آزمایش ام آر آی نیز می تواند بسیار موثر بوده و از ابتلا به تومورهای مغزی را سریعا مشخص کند. برای انجام این کار پزشک ماده رنگی را به بدن تزریق کرده و با استفاده از دستگاه ام آر آی این ماده را بررسی می کند. زمانی که فرد دچار تومور شده باشد این ماده بر روی آزمایش اثر متفاوت ایجاد می‌کند و خبر از وجود تومور را به پزشک می‌دهد.

بیشتر بخوانید : ام آر آی و سی تی اسکن

اشعه ایکس

عکس برداری از جمجمه با استفاده از اشعه ایکس یکی دیگر از راه های تشخیص تومور مغزی است. زیرا در صورت ابتلا به تومور مغزی در سطح خارجی مغز، فشار زیادی بر روی جمجمه وارد شده و باعث تغییر حالت یا شکستگی جمجمه میشود. در نتیجه با استفاده از اشعه ایکس می توان این شکستگی را پیدا کرد.

تست بیوپسی

این تست بعد از تشخیص وجود تومور انجام شده و جهت مشخص نمودن نوع تومور مغزی است. برای انجام این تست نمونه از بافت تومور برداشته شده تا خوش بین بودن یا بدخیم بودن آن مشخص گردد.

راه‌های درمان تومور مغزی

در نهایت آیا تومور مغزی کشنده است ؟ اگر به موقع درمان شود خیر . جهت درمان تومور مغزی راه های زیادی وجود دارد که با توجه به نوع، اندازه، محل ایجاد تومور و شرایط جسمانی فرد اتخاذ می گردد.

عمل جراحی

راحت ترین راه برای درمان تومور انجام جراحی است که برای درمان تومورهای بدخیم استفاده می شود.هدف از انجام این جراحی، برداشتن سلول های سرطانی و تومور از ناحیه آسیب دیده است تا از تکثیر بیشتر و ایجاد آسیب دیدگی بیشتر در مغز جلوگیری شود.

البته استفاده از این روش زمانی ممکن است که دسترسی به تومور امکان پذیر بوده و بتوان قسمت بیشتری از تومور یا تمام تومور را برداشت کرد. از رایج ترین عوارض انجام جراحی نیز می‌توان به عفونت و خونریزی پس از جراحی اشاره کرد.

از دیگر راه‌های درمان نیز می‌توان به رادیوتراپی و شیمی‌درمانی اشاره کرده که معمولا بعد از انجام جراحی استفاده می شوند. این روشها جهت تکمیل کار و از بین بردن کامل سلول های ناهنجار مورد استفاده قرار گرفته و بسیار موثر هستند.

رادیوتراپی یا پرتو درمانی

رادیوتراپی یا پرتو درمانی با استفاده از پرتوهای پرانرژی اشعه ایکس یا پروتون ها انجام شده و برای از بین بردن سلول‌های تومور مغزی استفاده میشود. در زمان انجام این کار، پرتوها مستقیماً به تومور تابانده شده و باعث از بین رفتن سلول های سرطانی می‌شوند.

برخی مواقع نیز این پرتوها به کل مغز تابانده می شود، این کار زمانی انجام می گیرد که عامل ایجاد تومور مغزی، سلول های سرطانی باشند که از قسمت های دیگر به مغز منتقل شدند و باعث ایجاد تومورهای متعددی در مغز می شوند.

عوارض جانبی در اثر انجام پرتو درمانی نیز با توجه به دوز پرتو درمانی و نوع اشعه متفاوت بوده اما رایج ترین عوارض خستگی، سردرد، از دست دادن حافظه و تحریک پوست سر است.

شیمی درمانی

شیمی درمانی جهت از بین بردن سلول های تومور مغزی با استفاده از داروهای مخصوص شیمی درمانی انجام شده و این داروها به صورت خوراکی یا تزریقی استفاده می شوند.انجام این درمان عوارض زیادی به همراه داشته که می‌توان از رایج ترین آن ها به ریزش مو، تهوع و استفراغ اشاره کرد.البته شدت این عوارض بستگی به دوز درمان و نوع داروها دارد.

درمان دارویی

داروهای زیادی برای از بین بردن سلول های سرطانی و درمان تومورهای مغزی وجود دارد و اکثر آنها به صورت آزمایشگاهی و تخصصی هستند.استفاده از این داروها در دراز مدت می تواند موجب مرگ سلولهای سرطانی و از بین رفتن آنها شود و با استفاده از این داروها می‌تواند به طور هدفمند این کار را انجام داد.

نظرات


فریدون شیرزاد

با عرض سلام واحترامات خدمت شما. من از شما یک سوال داشتم. خواهر من ۴۰ساله است در حال حاضر در کشور پاکستان زیر تداوری در یکی از بیمارستان‌ است. زیرا در ناهیه سر و کمر تومور دارد. لطفا برای من جواب ارائه فرمایید کدام بیمارستان را توسعه میکنید؟ با احترام فریدون شیرزاد.


پاسخ
www.esikhatar65@gmail.com

سلام آیا امکانش هست تو سر تومور مغزی بدخیم باشد اما هیچکدوم از نشانه ها هم نباشد حتی سر درد هم


پاسخ