نحوه استراحت برای درمان دیسک کمر

  • تاریخ: مهر ۱۲, ۱۳۹۹
  • دسته بندی: مقالات
  • دیدگاه کاربران: بدون دیدگاه
  • تعداد بازدید: 1324 بار
دیسک کمر

قبل از اطلاع از نحوه استراحت برای درمان دیسک کمر باید بدانید که تمامی انسان ها  در لابلای ستون فقرات خود مهره های غضروفی دارند که تحت عنوان دیسک شناخته می شوند و وظیفه اتصال مهره های ستون فقرات را به یکدیگر داشته لغزش مهره ها بر روی یکدیگر را آسان تر می کند. زمانی که ستون فقرات انسان دچار ضربه می شود و یا انسان فشار زیادی را به ستون فقرات خود وارد میکند، دیسک های بین مهره ای دچار بیرون زدگی یا ترکیدگی و یا ترک خوردگی می شود در این صورت گفته می‌شود که فرد دچار دیسک کمر شده است.

مطلقاً تنها روش درمان دیسک کمر عمل جراحی نیست و ما در این مقاله می خواهیم نحوه استراحت برای درمان دیسک کمر را به شما آموزش دهیم تا بدون نیاز به عمل جراحی و صرف هزینه های سنگین از درد دیسک کمر رهایی پیدا کنید. بسیاری از افراد فکر می‌کنند که تنها روش درمان دیسک کمر استفاده از عمل جراحی است در حالی که بسیاری از دیسک کمر ها به خصوص مواردی که به صورت ناگهانی و با درد شدید اتفاق می افتند و یا به اصطلاح حاد هستند، با استراحت به خودی خود بهبود پیدا کرده و شخص می تواند به روال عادی زندگی خود ادامه دهد. 

دیسک کمر چه علائمی دارد؟

قبل از اینکه برای درمان دیسک کمر اقدام کنید، باید با علائم این عارضه آشنایی پیدا کنید تا درمان های صحیح را به عمل آورید، در صورت مشاهده ناگهانی علائم زیر می توانید جهت استراحت برای درمان دیسک کمر اقدام کنید :

  • درد در ناحیه ای خاص از کمر 
  • ادامه یافتن درد در سراسر پاها ، این علامت مهم ترین نشانه دیسک کمر است.
  • احساس ناتوانی و درد قسمت هایی از پا مخصوصا قسمت پشتی زانو
  • احساس خواب رفتگی پاها و یا گزگز شدن آنها
  • درد در نواحی شکم، باسن و ران پشتی به خصوص هنگام راه رفتن
  • در صورتی که بیمار دچار پارگی دیسک کمر شده باشد، درد شدیدی را در کمر، شکم، باسن، عضلات پشتی و پاشنه پای خود احساس خواهند کرد. حتی ممکن است دچار کاهش میل جنسی و اختلال در ادرار شوند، در صورت مشاهده چنین علائمی ابتدا در خانه استراحت کنید و در صورت تداوم درد تا چند روز به پزشک مراجعه شود. 

شیوه استراحت برای درمان دیسک کمر باید چگونه باشد؟

در حالت کلی با توجه به اینکه ستون فقرات و دیسک های مابین آن وظیفه صاف نگه داشتن بدن را برعهده دارند و در حالت ایستاده بیشترین فشار به ستون فقرات وارد می‌شود، بنابراین در صورتی که فرد در حالت درازکش و خوابیده به پهلو باشد، کمترین فشار به ستون فقرات وارد خواهد شد و دیسک آسیب دیده فرصت ترمیم و بازیابی را پیدا خواهد کرد. فرد باید کمترین تحرک را داشته باشد و یک نفر مددکار در کنار بیمار حضور داشته باشد از وارد آمدن فشار زیاد به ستون فقرات بیمار جلوگیری به عمل آید. 

نکته مهمی که در مورد نحوه استراحت برای درمان دیسک کمر باید به خاطر داشته باشید این است که هر چه دیسک آسیب دیده تازه تر باشد، شانس بهبودی با استراحت بیشتر خواهد بود و در مقابل اگر زمان زیادی از ابتلای فرد به دیسک کمر گذشته باشد، اینکه بیماری فرد با استراحت بهبود پیدا کند،  مشکل تر به نظر می رسد. 

در نظر داشته باشید که در طول دوره استراحت ، فرد نباید کوچکترین حرکتی داشته باشد و تا جای امکان جهت انجام اجابت مزاج نیز از لگن استفاده کند، اما در صورتی که استفاده از لگن امکان پذیر نباشد، با رعایت احتیاط و کمک مددکار به انجام این کار بپردازد و سایر امورات مانند غذا خوردن ، در تخت بیمار صورت بگیرد. فرد بیمار در حین انجام کارهای روزمره باید به حالت دراز کش و یا به پهلو باشد و مطلقا در حالت نشسته و یا ایستاده نباشد تا کمترین فشار به مهره ها و در نتیجه دیسک آسیب دیده وارد نشود.

لطفا فراموش نکنید که استراحت برای درمان دیسک کمر بدون دارو نخواهد بود و حتما باید با مشورت پزشک خود از دارو های مسکن و ضد درد و داروهای ضد التهاب استفاده کنید تا گلبول های سفید اطراف دیسک آسیب دیده کم شده و در نتیجه تورم در این ناحیه بخوابد که نهایتا به ترمیم بهتر و سریعتر دیسک کمک خواهد کرد. 

نحوه استراحت برای درمان دیسک کمر

طرز خوابیدن بیمار جهت بهبود دیسک کمر 

معمولا دیسک کمر به دو مورد حاد و مزمن تقسیم بندی می شود، موارد مزمن با توجه به اینکه درد کمی دارند و بیمار را به مدت زمان بیشتری درگیر می کند، احتمال بهبودی در صورت استراحت کمتر خواهد بود. اما موارد حاد درد شدیدی دارند و فرد بیمار در کمتر از یک ماه با ان دست و پنجه نرم کرده است، بنابراین احتمال بهبودی بیشتر و قطعی خواهد بود. 

معمولا در دو روز اول استراحت، فرد نباید کمترین تحرکی داشته باشد و تمامی کارها به کمک مددکار انجام شود و در تمام طول شبانه روز به حالت درازکش و به پهلو باشد. خوابیدن به حالت جنینی نیز می تواند کمک زیادی به بهبودی بیمار بکند، یعنی فرد حین خوابیدن به حالت پهلو ، پاها را در شکم خود جمع کند و استفاده از یک بالش در زیر پای بیمار سبب افزایش شیب به سمت سر شده و به بهبودی کمک می کند. 

روش دیگر خوابیدن جهت درمان دیسک کمر ، خواب بر روی شکم است. بدین صورت که فرد بیمار در زیر شکم خود یک بالش قرار داده و بر روی ان میخوابد تا کمترین فشار به ستون فقرات و دیسک ها وارد شود و در نهایت دیسک پاره شده با کمترین فشار وارده بهبودی پیدا خواهد کرد. 

بیشتر بخوانید : نحوه خوابیدن بیماران دیسک کمر

راهکارهای درمان دیسک کمر در صورت عدم جوابدهی استراحت

در زمان های قدیم با توجه به اینکه دسترسی به امکانات پزشکی مانند فیزیوتراپی و سایر روش های عمل جراحی وجود نداشت، اطبا جهت بهبودی حال بیمار چاره‌ای جز تجویز استراحت برای وی نداشتند. اما امروزه پیشنهاد پزشکان برای استراحت جهت درمان دیسک کمر،  بین ۲ تا ۷ روز می باشد و در صورتی که در طی این دوره بیمار بهبودی پیدا نکرد، روش های درمانی دیگری توسط پزشک تجویز خواهد شد.

بیشتر بخوانید : درمان قطعی دیسک کمر

شیوه درمان دیسک کمر در خانه 

در صورتی که درد دیسک کمر شما به صورت ناگهانی رخ دهد، می توانید از شیوه درمان خانگی استفاده کنید، این روش برای دردهای مزمن و دائمی دیسک کمر کاربرد نخواهد داشت. در صورت مشاهده گرفتگی کمر و احساس درد شدید در این نواحی بلافاصله فعالیت های خود را متوقف کنید و در خانه استراحت کنید. کیسه یخ را روزانه چندین مرتبه بر روی ناحیه درد قرار دهید، در دو روز اول از کیسه یخ استفاده کنید و در دو روز بعدی از کیسه آب گرم بایستی استفاده شود. 

برخی دیگر از پزشکان نیز استفاده همزمان کیسه اب گرم و اب سرد را توصیه می کنند، یعنی به مدت نیم ساعت از کیسه آب سرد و سپس به مدت نیم ساعت از کیسه آب گرم استفاده کنید. لازم به ذکر است که همزمان با این اقدامات می توانید از داروهای ضد درد و ضد التهاب نیز استفاده کنید. 

همانطور که توضیح داده شد وضعیت خوابیدن یا باید به پهلو باشد و یا بر روی شکم باشد، در صورتی که به پهلو می خوابید باید پاهای خود را جمع کنید و یک بالش مابین پاهای خود قرار دهید و در صورت خوابیدن بر روی شکم باید یک بالش در زیر شکم خود قرار دهید. 

نکته مهم : در صورتی که پس از ۳ الی ۴ روز استراحت، هیچ تسکینی در درد کمر شما مشاهده نکردید، باید به متخصص مراجعه کنید تا با انجام آزمایشات لازم نسبت به درمان دیسک کمر شما اقدامات صحیح را انجام دهد. 

آیا استراحت طولانی برای درمان دیسک کمر امکان پذیر است؟

همانطور که توضیح داده شد، در صورت تداوم درد در صورت استراحت پس از ۲ الی ۳ روز، باید به پزشک مراجعه کرد و در صورت ادامه استراحت نه تنها دیسک کمر به بهبودی نخواهد رسید، بلکه این استراحت طولانی سبب کاهش میزان متابولیسم و سوخت و ساز بدن خواهد شد و سرعت گردش خون در تمامی نقاط بدن من جمله اطراف ستون فقرات به کمترین میزان خواهد رسید.

نتیجه این فرایند سبب تجمع مواد سمی در قسمت آسیب دیده دیسک کمر خواهد شد و گلبول های سفید و مواد مغذی به اندازه کافی به ناحیه آسیب دیده نخواهند رسید و چه بسا وضعیت بیمار بدتر خواهد شد. بنابراین تا قبل از مراجعه به پزشک بیمار می تواند به آرامی در فضای اتاق و خانه راه برود، اما هرگز به ناحیه پشت و ستون فقرات خود فشار وارد نکند. 

یکی دیگر از مشکلات استراحت طولانی مدت، به خصوص زمانی که به پشت می خوابید، افزایش میزان تورم و مایعات بین دیسکی می باشد و هنگامی که پس از چند روز بخواهید بلند شوید و یا خم شوید، فشار وارده بر روی دیسک کمر افزایش خواهد یافت و احتمال بروز مشکلات جدید برای ستون فقرات نیز بالاتر خواهد رفت. 

نکته آخر اینکه پس از دو الی سه روز استراحت به پزشک مراجعه کنید و هرگز به استراحت طولانی مدت ادامه ندهید، در صورتی که موارد گفته شده در مقاله را رعایت کنید، احتمال بهبود دیسک کمر شما بسیار بالا خواهد بود. 

بیشتر بخوانید: بهترین تمرینات ورزشی مناسب کمر درد

نظرات