همه افراد در طول زندگی خود بارها و بارها با سردرد مواجه میشوند. این درد در اغلب موارد ناشی از فشارهای عصبی، خستگی، استرس و … میباشد که با مصرف یک مسکن ساده بهبود مییابد. اما این موارد تنها علل ایجاد سردرد نیستند. سردرد گاهی اوقات نشانه و علامت یک بیماری جدی و بسیار خطرناک است. تومور مغزی یکی از بیماریهای مغز است که باعث ایجاد فشار درون جمجمه شده و سردردهای شدید و غیرقابل تحملی را به دنبال دارد. سردرد ناشی از تومور مغزی تا حدی شبیه به سردرد میگرنی است. از این رو، در اغلب موارد با آن اشتباه گرفته شده و بیمار را از پیگیری و مراجعه به پزشک غافل میکند. در این بخش در مورد انواع سردرد صحبت کرده و تفاوت میگرن و تومور مغزی را بیان میکنیم. با ما همراه باشید.
سردردهای میگرنی و علائم آن
میگرن، یکی از شایعترین علل سردرد است که به دلیل اختلال در سیستم عصبی – عروقی ناحیه سر و مغز رخ میدهد. در واقع میتوان گفت مهمترین دلیل حملات میگرنی، گشاد شدن رگهای خونی سر و التهاب آنهاست که باعث ایجاد سردردهای ضرباندار میشود. سردردهای ناشی از میگرن معمولا بسیار شدید هستند و به مدت طولانی ادامه دارند. از این رو، مشکلات زیادی را برای فرد ایجاد کرده و حتی باعث اختلال در روند زندگی و فعالیتهای روزانه او میشوند. ابتلا به میگرن سن مشخصی ندارد و ممکن است از همان دوران کودکی آغاز شود، اما گاهی تا سنین جوانی هیچ علامتی را از خود بروز نمیدهد. این بیماری اغلب منشا ژنتیکی دارد و گاهی اوقات نیز به دلیل تغییرات هورمونی و شیمیایی بدن اتفاق میافتد.
سردردهای میگرنی طولانیمدت هستند و ممکن است تا چند روز نیز ادامه داشته باشند. درد میگرن اغلب در ناحیه شقیقه دیده میشود و گاهی اوقات به سمت پیشانی، اطراف چشمها و پشت سر انتقال مییابد. با توجه به اینکه این نوع سردرد با حالت تهوع و استفراغ نیز همراه است، در برخی موارد با تومور مغزی اشتباه گرفته شده و فرد را دچار نگرانی و استرس میکند. برای اینکه این سردرد را با سردرد ناشی از تومور مغزی اشتباه نگیرید، بهتر است علائم آن را بشناسید. علائم سردردهای میگرنی عبارتند از:
- سردردهای ضرباندار
- سرگیجه و احساس بیحالی
- رنگپریدگی
- سرد شدن بدن خصوصا در ناحیه دست و صورت
- حساسیت به نور و صدا
سردرد میگرنی معمولا هنگامی شروع میشود که فرد دچار بیخوابی میگردد. استرس، هیجان زیاد، فعالیتهای شدید، گرسنگی، پرخوری، خستگی، خوردن شیرینی و غذاهای پرادویه، مصرف کافئین و الکل، نور شدید و صداهای بلند، از جمله دلایل حملات میگرنی هستند. از این رو، به افرادی که سابقه حملات میگرنی دارند توصیه میشود از این موارد پرهیز کنند تا از سردردهای شدید دور بمانند. در واقع بهترین راه درمانی میگرن، تغییر سبک زندگی و دور ماندن از حملات است.
سردردهای ناشی از تومور مغزی
تکثیر سلولی و تولید سلولهای جدید، فرآیندی طبیعی در بدن است. روزانه هزاران سلول جدید تولید میشوند و جای سلولهای کهنه و فرسوده را میگیرند. تا زمانی که این فرآیند به صورت متعادل انجام شود، مشکلی را برای انسان ایجاد نمیکند. اما اگر تکثیر سلولها دچار اختلال شده و از حالت طبیعی خود خارج شود، باعث ایجاد تودههایی میگردد که به آنها تومور گفته میشود. تومورهای مغزی در اثر رشد غیرقابل کنترل سلولهای مغزی رخ میدهند و بسته به نوع تومور، مشکلات بسیاری را برای فرد ایجاد میکنند.
تومورهای مغزی با توجه به محل قرارگیری و اندازهشان به دو نوع تومور خوشخیم و بدخیم تقسیم میشوند. تا کنون بیش از ۱۲۰ نوع تومور مغزی شناخته شده است که هرکدام از آنها ویژگیهای خاص خود را دارند، اما اغلب آنها علائمی چون سردرد، تشنج، اختلالات بینایی، حالت تهوع، ضعف و بیحالی را از خود بروز میدهند. سردرد، اصلیترین نشانه تومور مغزی است که به دلیل رشد غیرطبیعی سلولها و فشار وارد شده به مغز، ایجاد میشود. سردرد ناشی از تومور مغزی علائمی دارد که عبارتند از:
- این نوع سردرد اغلب صبحگاهی است و باعث بیدار شدن فرد از خواب میشود.
- سردرد ناشی از تومور مغزی در طول روز به مرور بیشتر میشود و غیر قابل کنترل است.
- سردردی که به دلیل تومور و فشار مغزی به وجود میآید، با قرص و داروهای مسکن تسکین پیدا نمیکند.
- در این مورد فرد در کنار سردرد علائم دیگری چون تشنج، تهوع و استفراغ را نیز تجربه میکند.
تفاوت سردردهای میگرنی و سردردهای ناشی از تومور مغزی
همانطور که در بالا اشاره کردیم، سردردهای میگرنی و سردردهای ناشی از تومور مغزی به دلیل شباهتی که باهم دارند، اغلب اشتباه گرفته میشوند. در این صورت، اگر فرد به تومور مغزی مبتلا باشد، متوجه آن نشده و در نتیجه به دنبال پیگیری و درمان بیماری خود نخواهد رفت. این عدم توجه در نهایت موجب پیشرفت تومور و آسیب بیشتر به بیمار میشود و درمان را سختتر و پیچیدهتر میکند.
دقت داشته باشید که چه میگرن داشته باشید یا درگیر تومور مغزی شده باشید، در نهایت باید برای تشخیص و درمان به متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمایید. از این رو، اگر علائم زیر را داشتید، هرچه سریعتر برای معالجه اقدام نمایید تا دچار مشکلات بیشتری نشوید. علائم هشداردهنده عبارتند از:
- سردردهای که به صورت ناگهانی رخ میدهند.
- سردردهایی که بیش از ۷۲ ساعت طول میکشند.
- سردردهای شدیدی که باعث مختل شدن زندگی و فعالیتهای روزانه میشوند.
- سردردهایی که با حالت تهوع و استفراغ همراه هستند.
- در صورتی که سردرد با سرگیجه، دوبینی، گرفتگی شدید گردن یا تب شدید همراه باشد.
- سردردهایی که با اختلال در بینایی و اختلال در تعادل همراه هستند.
- در صورتی که سردرد با استراحت و مصرف مسکن بهبود نمییابد.
در این بخش در مورد سردرد صحبت کردیم و تفاوت میگرن و تومور مغزی را بیان نمودیم. همانطور که مطالعه کردید، سردردهای ناشی از میگرن و تومور مغزی شباهت بسیاری باهم دارند تا جایی در برخی مواقع با یکدیگر اشتباه گرفته میشوند. از این رو توصیه میشود، در صورتی که سردردهای شدید و طولانیمدت داشتید، حتما در اسرع وقت به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرده و علت بیماری خود را پیدا کنید.
نظرات