علت کمر درد صبحگاهی چیست و چه باید کرد؟

  • تاریخ: بهمن ۱۵, ۱۴۰۱
  • دسته بندی: بیماری ها
  • دیدگاه کاربران: بدون دیدگاه
  • تعداد بازدید: 970 بار

اگرچه خواب برای بهبودی ذهنی و جسمی ضروری تلقی می‌شود، اما  برخی موارد وجود دارد که باعث می‌شود، نه‌تنها خواب راحت نداشته باشیم؛ بلکه بعد از بیداری احساس بدی داشته باشیم. افرادی هستند که بدون احساس ناراحتی به رختخواب می‌روند؛ ولی  با علائمی که بر ستون فقرات تأثیر می‌گذارند از خواب بیدار می‌شوند یا افرادی که معمولاً دردهای عضلانی و مفاصل پشت سر را در طول روز تجربه می‌کنند و بعد از بیدارشدن، احساس بدتر شدن علائم  را دارند. اما علت کمردرد صبحگاهی چیست؟

در این بخش همراه ما باشید تا توضیح دهیم علت کمردرد صبحگاهی چیست و  چگونه کمردرد می‌تواند خود را در ساعات اولیه روز نشان دهد، گزینه‌های درمانی که می‌توانند مفید باشند شامل چه مواردی هستند و چه راهکارهایی در عمل برای پیشگیری از کمردرد به کار روند.

علت کمر درد صبحگاهی

علت کمردرد صبحگاهی

علت کمردرد صبحگاهی متفاوت است. به طور معمول کمردرد صبحگاهی  اغلب پس از بلندشدن از رختخواب اتفاق می‌افتد. این مسئله با شایع‌ترین شکل کمردرد، نوع «مکانیکی» که بیشتر به دلیل آسیب به ستون فقرات، دیسک‌های بین مهره‌ای یا بافت‌های نرم است، رخ می‌دهد که با دردی مشخص می‌شود که با استراحت، حتی در شب بدتر می‌شود. علاوه بر این، براساس برخی مطالعات، هنگام خم‌شدن به جلو در صبح زود، خطر ابتلا به کمردرد افزایش می‌یابد. مشکلات مکانیکی شامل موارد زیر هستند:

  • آسیب به عضلات پشت (مانند انقباض، کشیدگی یا پارگی عضله) که برای مثال ناشی از تلاش بیش از حد یا حفظ طولانی مدت یک وضعیت نادرست است.
  • رگ‌به‌رگ شدن که آسیبی به رباط‌هایی است که ستون فقرات را حمایت می‌کنند، اغلب در نتیجه بلندکردن یا چرخش نامناسب (از جمله در حین انجام برخی ورزش‌ها)؛
  • فتق دیسک، یعنی نشت جزئی یا کلی هسته دیسک بین مهره‌ای که به عنوان ضربه‌گیر ستون عمل می‌کند. این وضعیت (که به نوبه خود می‌تواند نتیجه تروما، تلاش بیش از حد، حرکات تکراری و عوامل دیگر باشد) به طور کلی هنگامی که هسته‌ای که بیرون می‌آید، ریشه‌های عصبی مجاور را فشرده می‌کند، باعث درد می‌شود.
  • شکستگی مهره یا اسپوندیلولیستزیس (لغزش یک‌مهره بر روی مهره دیگر) که ممکن است نتیجه ضربه باشد.

علت کمردرد صبحگاهی می‌تواند التهابی باشد :

برخلاف کمردرد مکانیکی رایج‌تر، این شکل با استراحت بهبود نمی‌یابد، بلکه می‌تواند در طول شب رخ دهد، پس از بیدارشدن ادامه یابد، گاهی اوقات باعث ایجاد آن می‌شود، همراه با سفتی صبحگاهی. بیش از ۳۰ دقیقه طول می‌کشد و با بلندشدن از رختخواب و با حرکت بهبود می‌یابد. کمردرد التهابی معمولاً مزمن است، به این معنی که بیش از سه ماه ادامه دارد.

شرایط التهابی، از جمله اسپوندیلوآرتریت سرونگاتیو، به ویژه درگیر مایع سینوویال موجود در حفره‌های مفصلی و درون آن‌ها (محل اتصال تاندون یا رباط به استخوان). یک مثال معمولی اسپوندیلیت آنکیلوزان است، یک بیماری التهابی مزمن که بر ستون فقرات و سایر مفاصل تأثیر می‌گذارد.

استئوآرتریت یا بیماری دژنراتیو دیسک:

در زمان‌های دیگر صبح، پس از یک شب بدون ناراحتی، سفتی کوتاه‌مدت ستون فقرات احساس می‌شود که معمولاً بیش از پانزده دقیقه نیست، در حالی که علائم دردناک سپس در طول روز بدتر می‌شوند. این می‌تواند با کمردرد دژنراتیو، به‌عنوان‌مثال به دلیل استئوآرتریت یا بیماری دژنراتیو ستون فقرات رخ دهد.

سایر دلایل کمردرد صبحگاهی:

ما نباید فراموش کنیم که موقعیت‌هایی نیز وجود دارد که در آن کمردرد به دلیل اختلالاتی که مستقیماً به آن مربوط نمی‌شود، مانند مشکلات کلیوی، قابل‌درک است. مهم است که از خود بپرسید چرا کمردرد ممکن است هنگام بیدارشدن از خواب ایجاد شود، بدتر شود یا به شکل خاصی احساس شود. در طول شب، دیسک‌های بین مهره‌ای مایعات را جذب می‌کنند و این باعث می‌شود که وقتی تحت بار قرار می‌گیرند، بیشتر در معرض استرس قرار می‌گیرند.

علاوه بر این، صبح، با دیسک‌های پر از مایع، تمام ساختارهای پشت به‌نوعی متشنج می‌شدند. این می‌تواند مشکلات موجود را در هنگام بیدارشدن را تشدید کند و توضیح دهد که چرا قرارگرفتن در معرض وضعیت نامناسب و فعالیت‌های دستی شامل بار ناپایدار در صبح به‌شدت با خطر ابتلا به کمردرد مرتبط است و چرا خطر افزایش کمردرد وجود دارد. حرکات خم‌شدن به جلو در اوایل صبح، پوزیشن خواب شبانه نیز در بروز کمردرد در صبح نقش غیر ثانویه دارد. برخی از وضعیت‌هایی که هنگام خواب گرفته می‌شوند، مانند حالت‌هایی که بار بر روی بافت‌های ستون فقرات افزایش می‌یابد؛ و زمان بیدارشدن فرد احساس درد خواهد کرد. 

علت کمر درد صبحگاهی چیست

کمردرد را زمانی که از خواب بیدار می‌شوید به طور مؤثر درمان کنید

کمردرد بسته به علت اصلی آن ممکن است نیاز به درمان متفاوتی داشته باشد. بنابراین، در صورت وجود علائم، به‌خصوص اگر عودکننده یا شدید باشد، ابتدا باید با پزشک تماس بگیرید. اگر جمع‌آوری اطلاعات آنامنستیک (سابقه پزشکی بیمار، شیوه زندگی، ویژگی‌های کمردرد و غیره) و معاینه فیزیکی کافی نیست، می‌توانید آزمایش‌های ارزیابی را درخواست کنید تا به تشخیصی برسید که به شما امکان می‌دهد راه‌حل درمانی مناسب‌تری را پیدا کنید. 

استفاده از مسکن

در میان گزینه‌های درمانی، مسکن‌ها و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی باید به صورت خوراکی یا موضعی (که به صورت موضعی به شکل کرم‌های دارویی، ژل یا پلاستر استفاده می‌شوند) مصرف شوند. آنها برای تسکین درد و مبارزه با هرگونه التهاب ضروری هستند؛ بنابراین باید به عنوان خط اول درمان در نظر گرفته شوند، اما اگر علائم در عرض چند روز برطرف نشد، توصیه می‌شود برای تشخیص صحیح و درمان مناسب با پزشک مشورت کنید. علاوه بر این، به طور کلی توصیه می‌شود که فعالیت‌ها و حرکاتی را که باعث یا تشدید درد می‌شوند محدود کنید، اما از استراحت در رختخواب خودداری کنید.

فیزیوتراپی

در مرحله حاد معمولاً فیزیوتراپی توصیه می‌شود که شامل تمرینات هدفمند است که به‌تنهایی یا در باشگاه با راهنمایی فیزیوتراپیست انجام شود، از جمله تمرینات کششی برای بهبود انعطاف ستون فقرات، تمرینات برای تقویت عضلات پشت و ژیمناستیک شکمی و پاسچرال هستند. فیزیوتراپیست همچنین می‌تواند نشانه‌هایی در مورد وضعیتی که باید در طول خواب حفظ شود و حرکاتی که باید انجام شود تا بدون تشدید درد فعال بمانند، ارائه دهد. همچنین می‌تواند جلسات ماساژدرمانی و تحرک ستون فقرات را انجام دهد.

درمان‌های مکمل و جایگزین نیز می‌تواند ارائه شود، مانند تکنیک‌های دستی انجام شده توسط استئوپات، طب سوزنی یا جلسات یوگا، برای کشش و تقویت ماهیچه‌ها، بهبود وضعیت بدن و دور نگه‌داشتن استرس.

درمان کمرددر صبحگاهی

نکاتی برای پیشگیری از کمردرد

برخی از تغییرات سبک زندگی می‌تواند به تسکین کمردرد کمک کند و مهم‌تر از همه تبدیل به یک ابزار پیشگیری مهم شود. به طور کلی توصیه می‌شود:

ورزش کنید و از سبک زندگی بی‌تحرک اجتناب کنید. فعالیت‌های منظم هوازی کم ضربه، یعنی که باعث خستگی یا آسیب به کمر نمی‌شوند، می‌توانند قدرت و مقاومت آن‌ها را افزایش دهند و به عضلات اجازه عملکرد بهتری بدهند. به‌عنوان‌مثال، می‌توانید پیاده‌روی یا شنا کنید، اما بهترین کار این است که از پزشک خود در مورد اینکه کدام فعالیت بدنی را ترجیح می‌دهید و چگونه آن را به بهترین شکل انجام دهید، راهنمایی بخواهید. همچنین انجام منظم تمرینات برای تقویت عضلات شکم و پشت مفید است.

دستیابی و یا حفظ وزن سالم بسیار کمک‌کننده است، زیرا اضافه‌وزن و چاقی بیش از حد ساختارهای پشت را تحت‌فشار قرار می‌دهد.

سیگار را ترک کنید، زیرا سیگار نیز یک عامل خطر برای کمردرد است.

سعی کنید حالت صحیح خود را حفظ کنید و هنگام بلندکردن بارهای سنگین، کمر خود را صاف و بدون پیچش نگه دارید و در زانوها خم شوید و در حالی که بار را بلند می‌کنید نزدیک به بدن خود نگه دارید.

برای پیشگیری به‌خصوص کمردرد صبحگاهی نیز مفید می‌شود:

  • سعی کنید با ستون فقرات در حالت خنثی بخوابید، یعنی به انحنای طبیعی آن احترام بگذارید. اگر تمایل دارید به پشت بخوابید، توصیه می‌شود یک بالش زیر زانوهای خود قرار دهید، در حالی که اگر به پهلو می‌خوابید، بالش را می‌توان بین زانوهای شما قرارداد. در نهایت، برای سلامت کمر، معمولاً خوابیدن روی شکم توصیه نمی‌شود.
  • تشکی را انتخاب کنید که بتواند پشت را به‌درستی نگه دارد، نه خیلی سفت اما نه خیلی نرم. بالشی که سر روی آن قرار می‌گیرد باید به‌درستی فضاهای بین گردن یا سر و تشک را پر کند و اجازه دهد انحنای صحیح گردن حفظ شود، بنابراین بدون اینکه خیلی بالا باشد که سر را به جلو یا به پهلو یا خیلی پایین فشار دهد. به‌طوری‌که به عقب یا به سمت عقب بیفتد.
  • به طور کلی سعی کنید کیفیت استراحت شبانه خود را بهبود بخشید و از عوامل مزاحم (سروصدا، نور، استفاده از تلفن‌های هوشمند یا تبلت‌ها و غیره) اجتناب کنید.
  • هنگام بیدارشدن از خواب از انجام حرکات ناگهانی و تلاش بیش از حد خودداری کنید.

نظرات