پوکی استخوان در ستون فقرات و تاثیر آن بر دیسک کمر

  • تاریخ: آذر ۱, ۱۳۹۹
  • دسته بندی: مقالات
  • دیدگاه کاربران: بدون دیدگاه
  • تعداد بازدید: 1633 بار

یکی از بیماری های شایع این روزها در میان سالمندان، بیماری پوکی استخوان است که با نام بیماری خاموش نیز شناخته می شود و بدون علائم خاصی نمایان می شود. ابتلا به این بیماری به این صورت است که استخوان ها ضعیف شده و در معرض ابتلا به شکستگی قرار می گیرند.

درحال حاضر این بیماری تنها به افراد سالمند خلاصه نشده است و می تواند افراد را در سنین مختلف نیز با خود درگیر سازد. باید توجه داشت که اگرچه مردان نیز در معرض این بیماری اند، اما شیوع آن در زنان، به خصوص زنان یائسه شده، بیشتر به چشم می خورد. این موضوع به این دلیل است که تراکم استخوان در زنان، حدود ۳۰ درصد کمتر از مردان است. از علل اصلی ابتلا به این بیماری شایع، عدم مصرف غذاهایی با ویتامین دی و کلسیم مناسب، عدم تحرک و ورزش در سنین پایین است

پوکی استخوان در ستون فقرات

علل پوکی استخوان

ساختار استخوان های بدن، متشکل از مواد معدنی است که عمده آن کلسیم می باشد. در بدن ما، استخوان ها همواره در حال از بین رفتن، و جایگزینی با استخوان های جدید اند؛ که این چرخه، فرایندی ۱۰۰ روزه دارد. کیفیت و چگونگی تشکیل استخوان در درون بدن ما، با میزان ویتامین دی، میزان کلسیم و هورمون های ترشح شده رابطه مستقیمی دارد. در این چرخه، در صورتی که مواد معدنی موجود در بافت استخوان، قبل از جایگزینی با استخوان جدید از بین بروند، بیماری پوکی استخوان را ایجاد می شود.

انواع پوکی استخوان

به طور کلی، بیماری پوکی استخوان را می توان به دو نوع عمده دسته بندی کرد:

پوکی استخوان اولیه: این نوع از پوکی استخوان، در بین زنان یائسه شده، شیوع دارد. تاثیر این بیماری، ر زنان بالای ۷۰ سال، تقریبا دو برابر مردان در همان گروه سنی است.

پوکی استخوان ثانویه: این نوع از پوکی استخوان در میان میانسالان و حتی جوانان به چشم می خورد. که عوامل بروز آن می تواند موارد زیر باشد:

  • مصرف داروها از جمله کورتیکواستروئیدها
  •  برخی بیماری های مزمن از جمله بی اشتهایی های عصبی
  • انجام فعالیت های ورزشی بیش از اندازه به خصوص در میان خانم ها
  • کاهش استروژن پس از یائسگی: در زمان یائسگی، تولید هورمون استروژن توسط تخمدان ها متوقف می گردد. عدم تولید این هورمون که در چرخه ترمیم استخوان نقش مهمی را ایفا می کند، می تواند میزان ابتلا به پوکی استخوان در این زمان را افزایش دهد.
  • نوع بدن و سابقه خانوادگی: عوامل بروز این بیماری می تواند ارثی باشد و از افراد خانواده، به خانواده دیگر انتقال یابد. در این میان، احتمال ابتلای افراد مسن، به خصوص افرادی که سابقه شکستگی استخوان و مفاصل را داشته باشند؛  بیشتر است.

وضعیت سلامتی و شیوه زندگی: این عامل شامل:

  •  استعمال سیگار
  • عدم تحرک و انجام حرکات ورزشی
  • کمبود میزان کلسیم
  • مصرف داروهای خاص از جمله کورتیکواستروئیدها
  • ابتلای بیماری و شرایط پزشکی های خاص از جمله روماتیسم مفصلی، هیپوگنادیسم، هیپر پاراتیروئیدیسم اولیه که بر جذب مواد غذایی تاثیر دارند.
  • همچنین این احتمال در افرادی که به دیابت نوع دو نیز مبتلا هستند نیز بسیار بالا می باشد.

تاثیر پوکی استخوان در ستون فقرات

علائم پوکی استخوان به صورت واضح و قابل توجه نمایان نمی شوند. اما استخوان هایی که از ضعف بیشتری برخوردارند، و توانایی پشتیبانی از وزن بدن را ندارند، احتمال شکستگی بیشتری را دارند. پوکی استخوان در ستون فقرات، مچ دست و استخوان لگن، بیشتر از دیگر نواحی، شکستگی ایجاد می کند.

در رابطه با تاثیر پوکی استخوان در ستون فقرات، می توان شکستن مویی در ستون فقرات را نام برد. این مشکل  ممکن است بدون درد و یا با میزان در کم بروز دهد. در رابطه با پوکی استخوان در ستون فقرات و یا پوکی استخوان و دیسک کمر، باید این مهم را در نظر داشت که در این موارد، در صورت معاینه با اشعه ایکس نیز ممکن است بی توجهی و عدم تشخیص را به همراه داشته باشد.

پوکی استخوان در ستون فقرات، له شدن و شکستگی مهره های کمر را به همراه دارد. این مشکل که بدشکلی و بد فرمی بدن و استایل را به همراه دارد،  پدیده ای بسیار دردناک است و می تواند مهره های ستون فقرات را خورد می کند.

البته در بسیاری از موارد، پوکی استخوان در ستون فقرات، شکستگی بدون افتادن مهره ها را بوجود می آورد، که در این شرایط  مهره های ستون فقرات تا حدی ضعیف می شوند که امکان خورد شدن آن ها را بوجود می آورد، که کوتاهی قد، خمیدگی به سمت جلو و… از دیگر عوارض آن است.

درمان پوکی استخوان در ستون فقرات

تشخیص پوکی استخوان و دیسک کمر

تاثیر پوکی استخوان در ستون فقرات و سستی استخوان ها به گونه ایست که در عادی ترین حالت و شرایط، سبب ایجاد کمر درد های مزمن می گردد. به صورتی که در زمان کوچکترین فعالیت های روزمره و حتی سرفه یا عطسه بروز می دهند و شدید تر می شوند، و در مواقع دیر و در صورت تشدید، شکستگی استخوان در ستون فقرات، لگن و مفصل ران، و مچ ها را به همراه دارد.

اما به طور کلی، بیشترین تاثیر پوکی استخوان در ستون فقرات است. چرا که ستون فقرات در برگیرنده وزن بدن می باشد، و در صور سستی استخوان، استحکام و مقاومت خود را از دست می دهد، و همانطور که گفته شد کوتاهی قد، خمیدگی به سمت جلو، شکستگی مهره ها و فروریختن آنها را به همراه دارد، که معمولا غیر قابل اصلاح و درمان می باشند.

البته باید توجه داشت که سستی استخوان ها، تنها نشانه بیماری پوکی استخوان نمی باشد. این عامل تنها زمانی که با شکستگی های استخوان همراه شود، نشانه ای از پوکی استخوان است. در صورت عدم شکستگی هیچ گونه دردی را نیز بروز نخواهد داد. پس درد استخوان بدون هیچ گونه شکستی، اصولا معنای پوکی استخوان را ندارد، و می بایست تشخیص نوع بیماری با مراجعه به پزشک مربوطه و انجام عکس های رادیولوژی صورت گیرد.

نظرات