آیا تومور نخاع کشنده است؟

  • تاریخ: آبان ۲۱, ۱۳۹۹
  • دسته بندی: مقالات
  • دیدگاه کاربران: بدون دیدگاه
  • تعداد بازدید: 1909 بار

تومور نخاع ، توده‌هایی غیرطبیعی هستند که بر روی نخاع یا اجزای دیگر ستون فقرات مانند استخوان‌ها و رباط‌ها، رشد می‌کنند. این تومورها باعث ایجاد فشار بر روی نخاع و ریشه های عصبی شده و بر اساس شدت آن مشکلاتی را برای انسان به وجود می‌آورند. متاسفانه تومور نخاع یکی از خطرناک‌ترین تومورهای دستگاه عصبی مرکزی است و در اغلب موارد نیز بدخیم است، اما با این حال نمی‌توان گفت تومور نخاع کشنده است! تومور نخاعی اگر خوش‌خیم باشد و در مراحل اولیه تشخیص داده  شود، قابل درمان است و بیمار می‌تواند پس از آن به زندگی عادی خود برگردد. برای دریافت اطلاعات دقیق‌تر در مورد  تومور نخاع و میزان کشنده بودن آن، پیشنهاد می‌کنیم ادامه مطلب را دنبال کنید تا با انواع تومور، علائم و راه‌های درمانی آن آشنا شوید.

تومور نخاع و انواع آن

به رشد توده‌های اضافی و غیرطبیعی که در اطراف ستون فقرات ایجاد می‌شود، تومور نخاع می‌گویند. این تومور یکی از نادرترین و البته خطرناک‌ترین تومورهاست که می‌تواند مشکلات جدی برای انسان به دنبال داشته باشد و باعث فلج شدن یا حتی مرگ او شود. تومور نخاع به دو دسته تقسیم می‌شود:

تومورهای اولیه: به تومورهایی که منشا آن‌ها سلول‌های نخاع یا بافت‌های اطراف آن باشد، تومورهای اولیه گفته می‌شود. این تومورها می‌توانند سرطانی یا غیر سرطانی باشند، اما در هر حال  باعث فشار بر روی نخاع و ریشه‌های عصبی آن می‌شوند.

تومورهای ثانویه: تومورهای ثانویه، که به آن‌ها تومورهای متاستاز نیز گفته می‌شود، در نقاط دیگر بدن ایجاد شده و از آن‌جا به نخاع می‌رسند. در واقع، فرد مبتلا به این نوع تومور دارای یکی از انواع سر‌طان‌های سینه، ریه، کلیه و … می‌باشد. اگر سلول‌های سرطانی قدرت تهاجمی بالایی داشته باشتد، از بافت اصلی‌شان خارج شده و خود را به نخاع می‌رسانند. این تومورها از رشد بسیار بالایی برخوردار هستند و فشار زیادی را نیز بر روی نخاع و رشته‌های عصبی وارد می‌کنند. از این رو، خطرناک‌تر از تومورهای اولیه می‌باشند.

آیا تومور نخاع کشنده است

علائم تومور نخاع

تومور نخاع بسته به نوع تومور و محل قرارگیری آن، علائم متفاوتی را از خود نشان می‌دهد. این تومورها ممکن است در هر کدام از بخش‌های ستون فقرات رخ دهند که در کل به دو دسته تومور نخاع گردنی و کمری تقسیم می‌شوند. رایج‌ترین علائم تومور نخاع عبارتند از:

  • در صورتی که تومور نخاع در ناحیه کمر اتفاق بیفتد، با درد شدید در کمر و بی‌حسی و ضعف در پاها همراه است.
  • اگر تومور نخاع در ناحیه گردن اتفاق بیفتد، بی‌حسی و ضعف در دست‌ها و شانه‌ها را به دنبال دارد.
  • دردهای موضعی که صبح‌ها پس از بیدار شدن از خواب ایجاد می‎شود و به مرور شدت می‌یابد.
  • دردهایی که با استراحت نیز بهبود نمی‌یابد و در هنگام شب بیشتر می‌شود. این درد در ناحیه ایجاد تومور احساس می‌شود.
  • حساسیت بدن نسبت به گرما و سرما کاهش می‌یابد.
  • بیمار با حالت‌هایی چون تهوع، تب و لرز و از دست دادن اشتها مواجه می‌شود.
  • کاهش وزن ناگهانی از دیگر علائم تومور نخاعی است.

علاوه بر این موارد، اگر تومور فشار بسیار زیادی را بر روی اعصاب نخاع وارد نماید، بیمار علائم دیگری نیز از خود نشان می‌دهد که شامل موارد زیر می‌باشد:

  • در این شرایط بیمار در راه رفتن دچار اختلال شده و نمی‌تواند به درستی قدم بردارد.
  • در این حالت فرد دچار مشکلات عصبی شده و با مواردی چون عدم کنترل ادرار و مدفوع مواجه می‌شود.
  • بیمار دچار عدم هماهنگی شده و در کنترل بدن خود مشکل پیدا می‌کند.

تشخیص تومور نخاع

بیمار پس از مشاهده علائم به پزشک مراجعه می‌کند تا علت دردهای شدید و احساس ضعف خود را دریابد. پزشک با بررسی علائم بیمار و انجام آزمایشات مختلف پی به علت بیماری می‌برد. تشخیص تومور نخاع نیاز به  مراحلی دارد که عبارتند از:

تصویربرداری ام ‌آر‌ آی: ام ‌آر ‌آی تصویر ساختارهای نخاعی را به طور کامل نشان داده و به پزشک در تشخیص تومور کمک می‌کند.
تصویربرداری سی ‌تی ‌اسکن: سی ‌تی ‌اسکن تصویر ساختارهای استخوانی را در اختیار پزشک قرار داده و امکان بررسی تومورهای استخوانی را به او می‌دهد.
بیوپسی یا نمونه‌برداری: در صورتی که پزشک تشخیص تومور نخاع را بدهد، برای بررسی نوع تومور و خوش‌خیم یا بدخیم بودن آن­، از روش نمونه‌برداری استفاده می‌کند. در این روش تکه‌ای از بافت توده‌های غیرطبیعی را در اختیار آزمایشگاه قرار می‌دهد تا نوع تومور را تشخیص دهد.

جراحی تومور نخاع

جراحی تومور نخاع

عمل جراحی اصلی‌ترین روش درمانی تومور نخاع است که در وهله اول به بیمار پیشنهاد می‌گردد. در صورتی که عمل جراحی پاسخگو نباشد یا دسترسی به تومور سخت باشد، پزشک از روش‌های درمانی دیگر مانند شیمی‌درمانی و پرتودرمانی برای از بین بردن تومور استفاده می‌کند. در واقع هدف اصلی جراح از درمان، خارج کردن تومور از بدن بیمار و برداشتن فشار از روی ریشه‌های عصبی است. جراحی تومور نخاع روش‌های متعددی دارد که جراح با توجه به نوع، میزان پیشرفت و محل قرارگیری تومور، بهترین آن‌ها را انتخاب می‌کند.

بیشتر بخوانید : بهترین جراح تومور نخاعی 

میزان کشنده بودن تومور نخاع

همان‌طور که در بالا عنوان شد، تومور در ناحیه نخاع یکی از خطرناک‌ترین تومورهاست که با توجه به نوع تومور، اندازه تومور و محل قرارگیری آن، می‌تواند عوارض جدی برای بیمار به دنبال داشته باشد یا حتی باعث مرگ او شود. با این‌ حال، به طور قطع نمی‌توان در مورد خطرناک بودن این تومور نظر داد. میزان کشنده بودن تومور نخاع به گزینه‌های مختلفی بستگی دارد که عبارتند از:

مکان قرارگیری تومور نخاع: تومور نخاعی ممکن است بر روی مهره‌های کمری یا گردنی ایجاد شود. تومور نخاعی کمر معمولا درمان راحت‌تری دارد و با خطرات کمتری نیز همراه است، اما تومورهای گردنی به دلیل آناتومی گردن و رشته‌های عصبی مهمی که در این بخش قرار دارند، خطرناک‌تر و کشنده‌تر می‌باشند.  

سرعت رشد تومور نخاع: تومورها از لحاظ سرعت رشد و میزان پیشرفت نیز متفاوت می‌باشند. هرچه سرعت رشد تومور بالاتر باشد، احتمال درگیر کردن سایر بخش‌های ستون فقرات بالاتر بوده و فشار زیادی را بر روی نخاع و رشته‌های عصبی وارد می‌کند. از این رو، این‌گونه تومورها خطر بیشتری برای بیمار داشته و احتمال ایجاد مشکلاتی چون فلج اندام‌ها را افزایش می‌دهند.

زمان تشخیص تومور نخاع:  زمان تشخیص تومور در میزان درمان‌پذیر بودن آن تاثیر بسیار بالایی دارد. اگر تومور به موقع تشخیص داده شود، از بروز عوارض جدی مانند بی‌حسی یا فلج شدن اندام‌ها جلوگیری کرده و از میزان کشنده بودن آن می‌کاهد.

سن بیمار: قطعا افراد جوان‌تر توانایی بدنی بالاتری دارند و سیستم ایمنی آن‌ها نیز بسیار قوی‌تر می‌باشد. از این رو، در برابر بیماری‌های سخت مقاومت بیشتری از خود نشان داده و راحت‌تر با آن مقابله می‌کنند. بنابراین هرچه سن بالاتر باشد، درمان بیماری سخت‌تر و تومور نخاع کشنده‌تر خواهد بود.

همان‌طور که مشاهده کردید، تومور نخاع ضایعه بسیار خطرناکی است اما به طور قطع نمی‌توان آن را کشنده دانست. تومور اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود، درمان راحت‌تری داشته و عوارض کمتری را نیز برای بیمار به دنبال دارد. در صورت برخورد با این بیماری حتما از یک جراح مغز و اعصاب حاذق و باتجربه کمک بگیرید تا بهترین نتیجه را دریافت نمایید.

نظرات