در صورتی که پزشک معالج تان جراحی دیسک کمر را برای تسکین کمر دردتان تشخیص داده است، احتمالاً با شنیدن واژه جراحی احساس ترس و دلهره به شما و اطرافیانتان دست دهد. لذا برای درمان دیسک چه به روش جراحی باز و چه به صورت عمل بسته، نیازمند کسب اطلاعات بیشتری در رابطه با روش جراحی هستید، تا با آسودگی خیال بیشتری خود را برای عمل آماده کنید. در ادامه بررسی می کنیم که جراحی دیسک کمر بسته بهتر است یا باز.
امروزه اکثر بیمارانی که از دیسک کمر رنج می برند، مایل هستند که جراحی خود را به صورت عمل بسته انجام دهند، چرا که عوارض مختلف و ناخوشایند عمل باز نظیر دردهای شدید و دوران نقاهت طولانی پس از جراحی، در روش بسته وجود نخواهد داشت. تکنیکهای جراحی بسته یا جراحی با کمترین تهاجم این امکان را برای پزشک جراح فراهم می کند که برشهای ریز و کوچکتری در بدن بیمار ایجاد کند. در حالت کلی می توان گفت جراحی بسته ایمنتر از باز بوده و دوران بستری و بهبود آن نیز کوتاهتر است.
البته در برخی موارد انجام جراحی دیسک کمر به صورت بسته ممکن نیست. بیمارانی که سابقه جراحی و یا نقص خاصی در ناحیه ستون فقرات خود دارند در نهایت مجبور به انجام جراحی باز خواهند شد. مراجعه به جراح کاربلد و متخصصی که در انجام هر دو روش باز و بسته جراحی دیسک کمر خبره و ماهر است، میتواند بیمار را با اعتماد به نفس و آرامش خیال بیشتری برای انجام هر عملی که برایش مناسب تر است، راهنمایی نماید.
بیشتر بخوانید : بهترین جراح دیسک کمر
در ادامه به برخی از تفاوتهای عمده جراحی باز و بسته اشاره خواهیم کرد. پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
تفاوتهای عمده جراحی دیسک کمر باز و بسته
همانگونه که از اصطلاح جراحی باز مشخص است، برای انجام این نوع جراحی بایستی منتظر ایجاد برشهایی بر روی بدن و در واقع باز کردن بدن باشید. طبیعتا نواحی برش خورده در جراحی دیسک کمر باز، بزرگ خواهند بود تا جراح کاملا بر موضع عمل دسترسی و اشراف داشته باشد. همچنین امکان دارد که جراح در روند عمل، برخی از عضلات و تاندونها را نیز ببرد تا دسترسی بهتر و بیشتری به نواحی آسیب دیده کمر پیدا کند. چون ممکن است در حین عمل بافت ها دچار آسیب شوند و دوران نقاهت طولانی شود، لذا انتخاب یک جراح کاربلد و مجرب برای انجام این عمل بسیار حائز اهمیت است.
البته توجه داشته باشید که اگر شرایط انجام جراحی دیسک کمر بسته را ندارید و با خواندن و شنیدن توصیفات عمل باز دچار ترس و وحشت شده اید، بایستی یادآوری کنیم که سال های متمادی است که جراحیهای باز دیسک کمر با موفقیت در سراسر دنیا به دست جراحان سرشناس و ماهر انجام میشوند که هیچگونه عوارض قابل برگشت و دردسرسازی نیز در زندگی آتی بیمار نداشته اند.
مزایا و معایب هر روش
از مزایای اصلی جراحی دیسک کمر بسته هم میتوان به کوچک بودن برشهای جراحی اشاره کرد. برعکس جراحی های باز که تقریبا برشهایی ۲۰ سانتی یا بزرگتر در بدن بیمار ایجاد می شود، در عمل بسته جراح با ایجاد تنها یک برش ۳ میلیمتری روند جراحی را طی میکند. کوچکتر بودن این برش می تواند از خطراتی نظیر عفونت جلوگیری کند و دوران نقاهت نیز کوتاهتر خواهد بود. افزون بر این در جراحی به روش بسته جراح میتواند بدون بریدن بافت ها و عضلات بدن و با استفاده از تکنولوژی های نوین و دستگاههای پیشرفته، اقدام به ترمیم و درمان عارضه دیسک کمر فرد بیمار نماید.
در جراحی دیسک کمر به روش باز، بایستی خودتان را برای بستری شدن به مدت تقریبا یک هفته یا شاید بیشتر در بیمارستان آماده کنید تا در این مدت زخم های جراحی در بدن تا حدودی التیام یابد و تحت نظر پزشک جراح خود باشید. اما دوران بستری در روش جراحی بسته تقریبا به نصف کاهش مییابد. البته بیشتر بیماران حتی مدت زمان کوتاه تری را در بیمارستان می گذرانند. چرا که برخی از عملهای بسته به صورت سرپایی و با استفاده از بیحسی موضعی در تایم کوتاهی انجام میگردد.
مدت زمان جراحی و دوران نقاهت دو روش جراحی دیسک کمر
جراحی دیسک کمر باز به دلیل داشتن مراحل متعدد، ممکن است تا چند ساعت به طول بیانجامد. حال آن که برخی از جراحی های بسته دیسک کمر تنها در عرض نیم ساعت انجام می شوند. این تفاوت میتواند موجب آرامش خاطر آن دسته از بیمارانی شود که نسبت به بیهوشی ترس یا حساسیت دارند.
در همه ی عملهای جراحی، صرف نظر از روش انجام آنها، امکان بروز عوارض بعد از عمل وجود دارد. به همین دلیل است که تاکید میکنیم به جراح مجرب و سرشناسی که دارای سابقه ای درخشان در زمینه انجام جراحی دیسک کمر می باشد، مراجعه نمایید تا این عوارض به حداقل برسد. همچنین رعایت دستورالعمل هایی که جراح در رابطه با آمادگی قبل از عمل و مراقبت های بعد از عمل بر آنها تاکید دارد، میتواند خطر بروز این عوارض را به شدت کاهش دهد.
کدام روش بهتر است؟
در نهایت این که کدام روش برای یک بیمار بهتر است بستگی به شرایط بیمار دارد. تصمیم با جراح است که با توجه به عارضه به وجود آمده کدام نوع را برگزیند. عمده روش های جراحی امروزه پزشکان جراحی میکروسکوپیک یا به اعتقاد عام جراحی بسته است.
تمامی تفاوتهایی که در بالا به آنها اشاره شد، از جمله کوتاه بودن مدت زمان عمل و نیاز کمتر به بیهوش کردن بیمار گرفته تا کوچک بودن برش های جراحی، همه و همه موجب کمتر بودن عوارض جراحی بسته دیسک کمر می شوند. به علاوه اینکه خونریزی در روش بسته کمتر بوده و از این رو نیازی به تزریق خون به بیمار نخواهد بود.
هرچند که توصیه پزشکان به تمام بیماران این است که پس از عمل استراحت کنند تا قوای جسمی شان تقویت یابد، اما طبعاً اگر آسیب کمتری در طول عمل به بدن وارد شده باشد، سریعتر نیز التیام می یابد و دوران نقاهت به سرعت سپری شده و بیش از پیش طولای و کسل کننده نمی گردد. آن دسته از بیمارانی که دارای شرایط انجام عمل بسته نیستند، میتوانند دوران نقاهت پس از جراحی دیسک کمر باز را با رعایت دقیق دستورات پزشک معالج خود در رابطه با میزان مصرف داروها و فعالیت های بدنی، کوتاهتر کنند. ترک کردن سیگار، رژیم غذایی مناسب، داشتن خواب کافی و بهره گیری از کمک اطرافیان و… می تواند باعث هرچه کوتاهتر شدن دوران نقاهت عمل و سپری شدن این دوران با کمترین میزان درد و استرس برای شخص بیمار گردد.
نظرات