ستون فقرات یکی از اصلیترین بخشهای بدن انسان است. بیماریهای مربوط به ستون فقرات از تومور گرفته تا شکستگی مهرهها بسیار جدی بوده و هر اشتباهی در تشخیص یا معالجه آن ممکن است به قیمت فلج شدن یا حتی مرگ انسان تمام شود. از این رو، اغلب افرادی که دچار مشکل در ناحیه ستون فقرات خود میشوند به دنبال بهترین جراح ستون فقرات هستند و سعی میکنند باتجربهترین آنها را انتخاب نمایند. سوال اینجاست، بهترین جراح ستون فقرات چه ویژگیهایی دارد و چگونه تشخیص داده میشود. در این مقاله به معرفی ویژگیهای بهترین جراح ستون فقرات پرداخته و اطلاعاتی در این مورد در اختیارتان قرار میدهیم.
جهت تعیین نوبت معاینه توسط دکتر فهیم باغبان می توانید با شماره های موجود در سایت تماس حاصل فرمایید :
۹۲۱ ۷۱ ۸۸۸ – ۰۲۱ (روز های شنبه و سه شنبه ساعت ۱۷ الی ۲۰)
۲۴ ۸۷ ۴۳۶ – ۰۹۱۲ ( همه روزه)
تخصصهای مربوط به ستون فقرات
یکی از مشکلاتی که اغلب مردم با آن درگیر هستند، انتخاب بهترین متخصص مرتبط با نوع بیماری آنهاست. بیماریهای ستون فقرات دارای انواع مختلفی میباشد که هریک از آنها نیز تخصص و مهارت خاص خود را میطلبند. برای اینکه بتوانید بهترین جراح ستون فقرات را پیدا کنید، ابتدا باید بیماری خود را بشناسید و نوع آن را بدانید. انواع بیماریهای ستون فقرات شامل دیسک کمر ، آرتروز ستون فقرات و آسیبدیدگی مهرهها میباشند که در صورت تشخیص توسط ارتوپد یا جراح ستون فقرات درمان میگردند. تخصصهای مربوط به ستون فقرات عبارتند از:
- جراح مغز و اعصاب: بیماریهای مربوط به نخاع، مغز، ستون فقرات و جمجمه، در تخصص این جراحان قرار دارد. این متخصصین انواع دیسکها یا تومورهای داخل نخاع را مورد جراحی قرار میدهند.
- جراح ارتوپد: افرادی که در زمینه بیماریهای استخوانی تخصص داشته و مشکلاتی چون آرتریت، آسیبهای ورزشی، فرسودگی استخوانها و شکستگی را درمان میکنند با نام جراح ارتوپد شناخته میشوند.
- جراح ستون فقرات: جراحان مغز و اعصابی که در زمینه ارتوپد نیز تخصص دارند، با عنوان متخصص یا جراح ستون فقرات شناخته شده و عملهای مربوط به این بخش را انجام میدهند. در واقع جراح ستون فقرات علاوه بر درمان اختلالات مربوط به مغز و نخاع، به درمان بیماریهای استخوانی مربوط به ستون فقرات نیز میپردازد.
شایعترین بیماریهای مربوط به ستون فقرات
قبل از هرچیز باید بدانید که چه بیماریهایی مربوط به ستون فقرات شماست. در این صورت میتوانید تشخیص دهید که آیا به پزشک متخصص ستون فقرات نیاز دارید یا خیر. اختلالات و بیماریهای مربوط به ستون فقرات عبارتند از:
جراحی تومورهای مغزی و نخاعی: تومورهایی که در ناحیه مغز و نخاع ایجاد میشوند باید تحت نظر جراح مغز و اعصاب درمان شوند.
جراحی دیسکهای بینمهرهای ستون فقرات: جراحی دیسک از دیگر مواردی است که توسط متخصصین ستون فقرات درمان میشود. البته عمل جراحی زمانی انجام میگیرد که روشهایی چون استراحت، فیزیوتراپی و … جواب ندهد و فرد همچنان دچار درد باشد.
جراحی تنگی کانال نخاعی: زمانی که کانال نخاعی، به علل مختلفی چون جابجایی مهرهها، دیسک، شکستگی و … دچار تنگی شود، به نخاع فشار وارد کرده و ممکن است آسیبهای جبرانناپذیری را به انسان وارد کند. در اینجا پزشک متخصص ستون فقرات وضعیت بیمار را مورد بررسی قرار داده و در صورت لزوم او را مورد عمل جراحی قرار میدهد.
جراحی ستون فقرات
تا اینجا انواع متخصصین را شناخته و با بیماریهای مربوط به ستون فقرات نیز آشنا شدید. در گذشته متخصصین ستون فقرات تنها به دو دسته تقسیم میشدند:
- متخصصین مغز و اعصاب که به درمان اختلالات و مشکلات مربوط به طناب نخاعی میپرداختند.
- متخصصین اورتوپد که مشکلات استخوانی ستون فقرات را درمان میکردند. این جراحان اغلب از روشهای غیرتهاجمی برای بیمار استفاده میکنند. به این معنی که به جای جراحی از دارو، فیزیوتراپی، ماساژ و … برای درمان ناحیه آسیب دیده استفاده میکنند و در صورت شکستگی آن را گچ میگیرند.
در صورتی که بیماری جدیتر از شکستگیهای استخوانی بوده و نیاز به عمل جراحی داشته باشد، از جراحان ستون فقرات کمک گرفته میشود. دیسککتومی، جراحی تنگی کانال نخاعی و جراحی فیوژن ستون فقرات از جمله مواردی است که به جراح ستون فقرات سپرده میشود. در واقع میتوان گفت، جراح ستون فقرات اغلب اخلالات مربوط به ستون فقرات را مورد درمان قرار میدهد و معمولا از درمانهای تهاجمی استفاده میکند. از جمله مواردی که بر عهده جراح ستون فقرات گذاشته میشود، عبارتند از:
- شکستگی فشرده: نوعی شکستگی است که استخوانها خرد شده و در هم فرو میروند.
- دیسک دژنراتیو: زمانی که ستون فقرات و مفاصل بین آن در اثر کهولت سن یا آسیب دیدن، تخریب شود.
- دیسک گردن و کمر: فتق یا بیرونزدگی دیسک کمر یا گردن که معمولا بر اثر فشار بر ستون فقرات رخ میدهد.
- بیماریهای مفصلی: بیماریهای مربوط به سطوح غضروفی ستون فقرات که شامل التهاب مفاصل، دژنراتیو و … میباشد.
- پوکی استخوان: زمانی که استخوان ضعیف و شکننده میشود، پوکی استخوان رخ میدهد که اغلب افراد با سنین بالا را درگیر میکند.
- اختلال مفصل ساکروایلیاک: به مفصل بین استخوانهای ایلیاک و ساکروم، مفصل ساکروایلیاک یا خاجی گفته میشود. این مفصل ستون فقرات را به مفاصل ران متصل میکند.
- سیاتیک: سیاتیک طولانیترین عصب بدن است که از بخش انتهایی ستون فقرات به باسن و لگن و پس از آن به پشت رانها و ساق پا کشیده میشود.
- عفونت ستون فقرات: این نوع عفونت اغلب به دلیل التهاب دیسک بین مهرهای، التهاب استخوان و آبسه اپیدورال رخ میدهد.
- تنگی کانال نخاعی: مهرههای ستون فقرات در میان خود دارای فضایی هستند که نخاع در میان آن قرار دارد. تنگی کانال نخاعی زمانی اتفاق میافتد که فضای کانال نخاعی به دلایلی چون شکستگی مهرهها، آرتریت، بیماریهای مربوط به مفاصل و … کمتر شود. در این صورت نخاع تحت فشار قرار گرفته و مشکلاتی را برای انسان ایجاد میکند.
- تومور ستون فقرات: به رشد غیرطبیعی سلولهای بدن تومور گفته میشود که ممکن است ستون فقرات را نیز درگیر کند. ریشههای عصبی، طناب نخاعی، مهرههای کمر و لگن خاصره، بخشهایی از ستون فقرات هستند که ممکن است دچار تومور شوند.
- ترومای ستون فقرات: آسیب دیدن ستون فقرات که ممکن است در اثر حرکاتی چون فشردگی، چرخش و … رخ دهد.
- اسپوندیلوز: به تنگ شدن فضای بین مهرهها گفته میشود.
- اسپوندیلولیستزی: به سر خوردن مهره به سمت جلو، اسپوندیلولیستزی گفته میشود. این حالت ممکن است باعث تنگی کانال نخاعی شده و به عصبها فشار وارد کند.
رگ به رگ شدن، آرتروز ستون فقرات، مفصل زانو و ران از جمله مواردی دیگری هستند که باید زیر نظر جراح ستون فقرات مورد درمان قرار گیرند.
ویژگیهای بهترین جراح ستون فقرات
ستون فقرات بخش اصلی استخوانبندی بدن انسان را تشکیل میدهد و توانایی حرکتی بدن انسان مانند نشستن، چرخیدن، خم شدن و … را برعهده دارد. علاوه بر این، نخاع و اعصاب، که از حیاتیترین بخشهای بدن انسان محسوب میشوند در درون ستون فقرات جای داشته و در واقع مورد حفاظت قرار میگیرند. هرگونه آسیبی به ستون فقرات، به قیمت از دست دادن توان حرکتی انسان تمام شده و حتی میتواند منجر به مرگ شود. این جاست که پیدا کردن یک پزشک حرفهای و جراح متخصص اهمیت بالایی پیدا میکند.
برای پیدا کردن بهترین جراح ستون فقرات باید ملاکهایی را در نظر بگیرید و آنها را مورد توجه قرار دهید. قطعا مهمترین ویژگی برای جراح، در دسترس بودن اوست. پس باید در شهر محل زندگی خود به دنبال بهترینها بگردید تا بتوانید به او دسترسی داشته باشید. برای این کار کافیست کمی پرس و جو کنید و پس از پیدا کردن فرد موردنظر، با بیمارهایی که تحت درمان او بودهاند، مشورت نمایید. تعداد جراحیهای موفق او را مورد بررسی قرار داده و از نتایج عملهای انجامشده اطلاع حاصل کنید. اطمینان به جراح در کاهش استرس و نگرانی نقش بسزایی داشته و به شما در داشتن روحیه بالا برای انجام یک عمل موفق کمک میکند.
یک جراح خوب باید:
- تخصص کافی در زمینه اختلالات و بیماریهای مربوط به ستون فقرات را داشته باشد.
- تجربه و تخصص کافی برای انجام جراحی موفقتآمیز را داشته باشد.
- با جدیدترین تکنیکها و روشهای روز دنیا آشنایی داشته باشد.
- تشخیص درستی داشته باشد و بهترین روش جراحی را با توجه به نوع بیماری، انتخاب نماید.
- روحیه جسور و نترسی داشته باشد و بتواند در مواقع غیرقابل پیشبینی تصمیم درستی بگیرد.
- منظم و صبور بوده و وجدان کاری بالایی داشته باشد.
- احساس صمیمیت با بیمار داشته باشد تا بتواند اعتماد او را جلب کرده و استرس و نگرانی را از او دور کند.
- مهربان و خوشاخلاق باشد تا بتواند بیمار را آرام کند.
قطعا با جستجو در اینترنت یا پرس از اطرافیان خود، نام چند تن از جراحان ستون فقرات را پیدا خواهید کرد. قبل از مراجعه بهتر است در مورد هریک از آنها تحقیق کنید و اطلاعات کافی به دست آورید. دقت داشته باشید که مهمترین اصل برای داشتن یک عمل موفق، اطمینان به پزشک است. بهترینها را انتخاب کنید تا بهترین نتیجه را دریافت نمایید.
نظرات