علائم تومور مغزی در زنان که باید آن ها را جدی بگیرید

  • تاریخ: بهمن ۲۸, ۱۳۹۹
  • دسته بندی: مقالات
  • دیدگاه کاربران: ۱ دیدگاه
  • تعداد بازدید: 4023 بار

تومور مغزی یکی از جدی‌ترین بیماری‌های مربوط به مغز است که در اثر رشد و تکثیر غیرطبیعی سلول‌ها ایجاد می‌شود. توده‌های مغزی فشار زیادی را به مغز و جمجمه وارد می‌کنند. این فشار باعث آسیب به سلول‌ها و اعصاب مغزی شده و مشکلات بسیاری را برای فرد به وجود می‌آورد.
تومورها بسته به نوع، اندازه و موقعیت‌ قرارگیری‌شان، علائم متفاوتی را از خود بروز می‌دهند که تا حدی به سن و جنسیت فرد بیمار نیز بستگی دارد. بر اساس تحقیقات انجام شده، نوع، اندازه و هم‌چنین علائم تومور مغزی در زنان و مردان باهم متفاوت است.
در برخی موارد خانم‌ها در کنار علائم رایج تومور مانند سردرد، حالت تهوع، تشنج و … دچار تغییرات هومورنی شدیدی می‌شوند که بر روی عملکرد اندام‌های جنسی آن‌ها تاثیر می‌گذارد. در این بخش به بررسی علائم تومور مغزی در زنان پرداخته و تفاوت آن با مردان را بیان می‌کنیم. با ما همراه باشید.

علائم تومور مغزی در زنان

تفاوت تومور مغزی در زنان و مردان

تومورهای مغزی به دلیل تولید و تکثیر غیرطبیعی سلول‌های مغزی ایجاد می‌شوند و بخش‌های مختلفی از مغز را درگیر می‌سازند. این تومورها انواع مختلفی دارند و به دو دسته خوش‌خیم و بدخیم تقسیم می‌شوند. نوع تومور ایجاد شده و علائمی که از خود نشان می‌دهد با توجه به جنسیت افراد متفاوت است. در واقع می‌توان گفت، برخی از انواع تومور مغزی، در زنان شیوع بیشتری دارند و علائم متفاوتی را نسبت به مردان از خود نشان می‌دهند.

تومور هیپوفیز یکی از رایج‌ترین تومورهای مغزی است که غده هیپوفیز موجود در جمجمه را درگیر می‌کند. غده هیپوفیز یکی از مهم‌ترین غده‌های بدن است که در کنار هیپیوتالاموس، فعالیت‌های متعددی را در بدن انجام می‌دهد. این غده بر روی دیگر غده‌ها و اندام‌ها از جمله غده تیروئید، غدد فوق کلیوی، اندام‌های تولیدمثل و … تاثیر داشته و فعالیت آن‌ها را کنترل می‌کند. هرگونه مشکلی که برای غده هیپوفیز ایجاد شود، باعث اختلال در روند تولید هورمون‌های دیگر بدن شده و مشکلات بسیاری را برای فرد ایجاد می‌کند.

خوشبختانه تومور هیپوفیز در دسته تومورهای خوش‌خیم جای دارد. توده ایجادشده معمولا در همان بافت غده باقی می‌ماند و آسیبی به دیگر بخش‌های بدن نمی‌رساند. اما در هر حال بهتر است در مراحل اولیه تشخیص داده شده و مورد درمان قرار گیرد تا مشکلات کمتری برای فرد ایجاد نماید. با توجه به این‌که غده هیپوفیز با اندام‌های تولید مثل در ارتباط است، عملکرد آن در دو جنس زن و مرد باهم متفاوت می‌باشد. در واقع، جنسیت تنها در اندام‌های تناسلی انسان‌ها نمود پیدا نمی‌کند، بلکه در اتصالات مغزی و شکل‌گیری آن‌ها نیز مشاهده می‌شود. از این رو، تومور مغزی ایجادشده در غده هیپوفیز بانوان، علائم متفاوتی نسبت به تومور هیپوفیز در آقایان دارد. به عنوان مثال بهم‌ریختگی هورمون‌ها در بانوان باعث نامنظم شدن یا قطع قاعدگی می‎شود، اما در مردان به صورت دیگری عمل می‌کند. البته این علائم در کنار دیگر نشانه‌های تومور مغزی، مانند سردرد، حالت تهوع و … دیده می‎شود که در مردان و زنان یکسان است.

شایع‌ترین تومور مغزی در زنان

تومورهای مغزی بسته به نوع شکل‌گیری‌شان به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم می‌شوند. تومورهای اولیه در درون جمجمه ایجاد می‌شوند و یکی از بخش‌های مغز را درگیر می‌کنند. تومورهای ثانویه تومورهایی هستند که از سرطان دیگر نقاط بدن، مانند سرطان سینه، ریه و …   به مغز رسیده و بافت مغز را تحت تاثیر قرار می‎دهند. با توجه به شایع بودن سرطان سینه در بین بانوان، احتمال متاستاز و حمله سلول‌های سرطانی به مغز زیاد بوده و درصد ابتلا به تومور مغزی در بانوان را افزایش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: متاستاز سرطان سینه به مغز

تومور هیپوفیز و تومور مننژیوم از جمله رایج‌ترین تومور مغزی در زنان هستند. درصد ابتلای بانوان به این تومورها حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد بیشتر از مردان است. این تومورها در دسته تومورهای خوش‌خیم قرار می‌گیرند و به آهستگی رشد می‎کنند. تومورهای مننژیوم و هیپوفیز، حتی اگر بدخیم باشند، در جای خود می‌مانند و به ندرت به دیگر نقاط مغز انتقال می‌یابند.

علائم تومور مغزی

علائم تومور در بانوان

تاکنون بیش از ۱۲۰ نوع تومور مغزی شناخته شده است که همه آن‌ها یک سری علائم مشترک و تعدادی علائم خاص دارند. علائم مشترکی که تقریبا در انواع تومورها دیده می‌شود شامل سردردهای شدید، عدم تعادل و اختلال در راه‌ رفتن، سرگیجه، دوبینی، حالت تهوع و … می‌باشد.  این نشانه‌ها کافیست تا فرد برای تشخیص بیماری خود، به پزشک مراجعه کرده و در صورت وجود تومور مغزی، اقدام به درمان نماید. این علائم در خانم‌ها و آقایان و در سنین مختلف مشترک هستند و ربطی به جنسیت فرد ندارند.

علاوه بر موارد عنوان شده، علائم دیگری نیز وجود دارد که تنها در بانوان مشاهده می‌شوند. خصوصا اگر تومور در غده هیپوفیز ایجاد شده باشد. در این صورت تغییرات هورمونی ایجاد شده در مردان و زنان متفاوت خواهد بود. علائم تومور مغزی در زنان عبارتند از: 

  • سردردهای شدید و طولانی‌مدت که اغلب در هنگام صبح شروع می‌شود و با حالت تهوع و استفراغ همراه است. این سردردها با هیچ مسکنی بهبود نمی‌یابد.
  • حملات تشنجی که هیچ‌گونه سابقه قبلی ندارد.
  • تغییرات روحی روانی که در رفتار فرد به وضوح قابل مشاهده است. افسردگی، استرس و پرخاشگری از این دست تغییرات هستند.
  • ایجاد اختلال در بینایی و شنوایی فرد که شامل کاهش بینایی، دوبینی، کاهش شنوایی و … می‌باشد.
  • فرد در اندام‌های خود ضعف شدیدی داشته و احساس خستگی می‌کند.
  • قاعدگی نامنظم یا یائسگی زودهنگام، از جمله علائم خاص بانوان است که در صورت وجود تومور هیپوفیز ایجاد می‌شود.
  • ترشح شیر از سینه‌ها در خانم‌هایی که هنوز بچه‌دار نشده‌اند و باردار نیستند.
  • بروز اختلالات جنسی که منجر به نازایی در فرد بیمار می‌گردد.

بروز هریک از این علائم کافیست تا فرد به پزشک مراجعه نموده و بیماری خود را پیگیری نماید. پزشک با معاینه بیمار، بررسی پرونده پزشکی و انجام آزمایشات لازم، وجود تومور مغزی را تشخیص داده و پس از تعیین نوع آن، اقدام به درمان می‌نماید.
به این نکته توجه داشته باشید که علائم بیان شده به طور مستقیم با ترشح هومورن‌ها و عملکرد اندام‌های جنسی بانوان در ارتباط هستند و باید حتما مورد بررسی و پیگیری قرار گیرند. حتی اگر پزشک پس از  مشاهده نتیجه آزمایشات، وجود تومور مغزی را رد کرد، فرد باید  به درمان خود ادامه داده و برای تعادل هورمونی بدن خود اقدام نماید تا عملکرد جنسی به درستی انجام شود. دقت داشته باشید که اختلالات هورمونی در بانوان بسیار جدی هستند و باید توسط پزشک زنان معاینه و درمان شوند.  

نظرات


زهرا نجدت

من خانواده مستبدم را تا چهل سالگی تحمل کرده ام ولی نامادری ام همیشه درصدد است به من قرص های ضد افسردگی بخوراند که موفق هم میشود و من لرزش فک ناشی از این قرصها را به زور تحمل میکنم و در ضمن به دلیل مشکل روده ژل دیلتیزم را گهگاه مصرف موضعی میکنم که آنهم اثرات مشابه لرز و پرخوابی دارد و امشب خواب دیدم تومور مغزی دارم. اگر تنها به بیمارستان مراجعه کنم تحقیر و دعوایم میکنند و بدبختانه دکتری برایم انتخاب کرده است که در بیمارستان روانی کار میکند و من هر بار آنجا میروم اعصابم خوردتر میشود چون متشنج ها را میبینم. نمیدانم چکار کنم از شر خانواده ام رها شوم نظر شما چیست. قرصهایم تری فلوپرازین ۲ میلی دوبار در طی روز و بیپریدن و رسپریدن اند که حالت تشنج و لرز را بیشتر میکنند و من میترسم مغزم بدتر شود چون هیچ کاری را نمیتوانم به سادگی و بدون حواسپرتی انجام دهم و متاسفانه تقریبا فقط وقتی خواب باشم لرزش فکم قطع میشود.


پاسخ