درد پشت سر نشانه چیست؟

  • تاریخ: دی ۱۵, ۱۳۹۹
  • دسته بندی: مقالات
  • دیدگاه کاربران: ۲ دیدگاه
  • تعداد بازدید: 5451 بار

حتما بارها پیش آمده که دچار سردرد شده باشید، اما علت آن را ندانید. سردرد انواع و دلایل مختلفی دارد. این درد گاهی اوقات از خود سر نشات می‌گیرد و در برخی مواقع نیز به خاطر بیماری‌ها و مشکلاتی که در دیگر نقاط بدن ایجاد شده است، به وجود می‌آید. در واقع سردرد یکی از علائم بیماری‌های مختلف می‌باشد که با توجه به مکان درد و نوع آن، نشان‌دهنده اختلالات و مشکلات ایجادشده در بدن می‌باشد. درد پشت سر، از جمله انواع سردرد است که به دلایل مختلفی چون میگرن، مصرف بیش‌از اندازه داروها، فعالیت‌های شدید و … بروز پیدا می‌کند. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با دلایل درد پشت سر و راه‌های درمان آن آشنا شوید.

درد پشت سر

دلایل درد پشت سر  

درد پشت سر یکی از شایع‌ترین انواع سردرد است که دلایل مختلفی دارد. دلایل درد پشت سر عبارتند از:

  • کشش‌های ماهیچه‌ای: نشستن‌های طولانی‌مدت یکی از دلایل ایجاد درد پشت سر است. برای جلوگیری از این درد، در صورت امکان موقعیت خود را در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت تغییر دهید. کمی قدم بزنید و چند حرکت کششی انجام دهید.
  • فشردگی اعصاب سه‌گانه: درد پشت سر، اگر در سمت راست مشاهده شود، ممکن است نشانه انقباض عروق ‌باشد که در نهایت منجر به فشردگی اعصاب سه‌گانه و سوزش و درد می‌شود.
  • استخوان پس سر: عصب پس سر عصبی است که از بالای طناب نخاعی تا پایین گردن کشیده می‌شود. آسیب به این عصب یکی از دلایل بروز سردردهای میگرنی در قسمت پشت سر و پایین جمجمه می‌باشد.
  • آسیب و التهاب شریان‌ها: ایمنی ضعیف بدن یا استفاده مکرر از آنتی‌بیوتیک‌ها باعث آسیب به شریان‌ها شده و خون‌رسانی به مغز را با مشکل مواجه می‌کند. این مسئله یکی از دلایل دردهای پشت سر می‌باشد. 
  • سردردهای آرتروزی: سردردهای آرتروزی از جمله سردردهایی هستند که در بخش پشت سر و گردن بروز پیدا می‌کنند. این سردردها به علت ورم مفاصل، نخاع  یا گردن ایجاد می‌شوند.
  • تومور مغزی: سردردهای ناشی از تومورهای مغزی نیز اغلب در پشت سر مشاهده می‌شوند. این درد نوعی درد تیز می‌باشد که در سمت چپ مغز بروز پیدا می‌‌کند.
  • آپنه خواب: آپنه خواب نوعی اختلال در خواب است که در آن تنفس شخص به طور مکرر قطع می‌گردد. این مسئله باعث می‌شود تا اکسیژن کافی به مغز و سایر نقاط بدن نرسد که در نهایت باعث بروز سردرد می‌شود.
  • سینوزیت: التهاب سینوس‌ها، باعث درد در ناحیه صورت و پیشانی شده و گاهی اوقات تا پشت سر نیز کشیده می‌شود.

علاوه بر موارد عنوان‌ شده، دلایل دیگری نیز برای سردرد وجود دارند که اغلب در قسمت پشت سر دیده می‌شوند. بیماری‌هایی چون پارکینسون، تب دنگی، کم‌کاری تیروئید، حمله قلبی و فشار خون پایین نیز از جمله بیماری‌هایی هستند که باعث درد پشت سر می‌شوند. اما اگر بخواهیم مهم‌ترین دلایل درد پشت سر را نام ببریم باید به میگرن، سردردهای تنشی، نورآلژی پس‌سری، فعالیت‌های ورزشی شدید و استفاده بیش ‌از اندازه از داروها اشاره کنیم. در ادامه به معرفی هریک از این دلایل و راهکارهای درمانی آن می‌پردازیم.

درد پشت سر ناشی از بیماری میگرن

میگرن، یکی از انواع سردردهای عودکننده است که اغلب از دوران کودکی شروع می‌شود و هرچه سن فرد بالاتر می‌رود، تعداد رخداد آن نیز بیشتر می‌شود. در این شرایط فرد علائمی چون درد شدید و ضربان‌دار در قسمتی از سر، حالت تهوع و استفراغ، حساسیت به نور، اختلال در دید و … را مشاهده می‌کند که ممکن است از چند ساعت تا چند روز نیز ادامه داشته باشد. گرسنگی، خواب ناکافی، صداهای بلند، رایحه‌های قوی،  نورهای بسیار زیاد، استرس و تغییرات هورمونی از جمله عواملی هستند که باعث شروع دردهای میگرنی می‌شوند. در صورتی که فرد علت سردرد خود را بداند می‌تواند با رفع عامل ایجادکننده آن از سردرد پیشگیری کند. به عنوان مثال، اگر فرد در اثر استرس و اضطراب دچار میگرن می‌شود، می‌تواند با مدیریت احساسات خود، ورزش کردن و … از شروع استرس و در پی آن سردرد جلوگیری کند.

سردردهای تنشی

سردردهای تنشی

از جمله شایع‌ترین علت‌های درد پشت سر، سردردهای تنشی هستند که در اثر مواردی چون استرس، خستگی، گرسنگی، نخوردن آب کافی، کمبود خواب، موقعیت بد بدنی و آرتروز، رخ می‌دهند. این نوع سردردها معمولا خفیف یا متوسط هستند و با حس سفت شدن در پشت یا جلوی سر همراه می‌باشند.  برای تسکین این نوع سردرد می‌توان از قرص‌هایی چون آسپرین و استامینوفن استفاده کرد، اما در صورتی که این سردردها به طور مکرر اتفاق بیفتند، نیاز به راهکارهای جدی‌تری دارند که از بین آن‌ها می‌توان به درمان‌شناختی رفتاری، درمان‌های جسمی، تکنیک‌های آرام‌سازی، ماساژ و طب سوزنی اشاره کرد.  

درد پشت سر ناشی از مصرف بیش از حد داروها

مصرف بیش از اندازه مسکن از دیگر دلایل ایجاد درد پشت سر است. زمانی که فرد برای تسکین دیگر دردهای خود از مسکن به طور مداوم و بیش از ۲ تا ۳ بار در هفته استفاده نماید، دچار این نوع سردرد خواهد شد. در این حالت سردرد به صورت روزانه ظاهر شده و در هنگام خواب بدتر می‌شود. این سردرد تا زمانی که بیمار مسکن استفاده کند، تسکین می‌یابد و پس از توقف مصرف دوباره آغاز می‌گردد. اضطراب، افسردگی، بی‌قراری، کاهش انرژی، ضعف جسمانی، حالت تهوع، عدم تمرکز و از دست دادن حافظه از جمله عوارض این نوع سردرد است. در صورتی که فرد دچار این نوع سردرد شود می‌تواند با مسکن درد خود را کاهش دهد، اما برای بهبودی کامل نیاز به درمان رفتاری و جسمی دارد که باید با مراجعه پزشک انجام داده و مصرف مسکن را به طور کامل ترک کند.

درد پشت سر ناشی از نورآلژی پس سری

نورآلژی پس سری دردی است که از قاعده گردن شروع می‌شود و با تحریک اعصاب پس‌سری، تا قاعده جمجمه و پشت گوش‌ها ادامه می‌یابد. تحریک اعصاب از طریق بیماری‌های زمینه‌ای یا عوامل ناشناخته دیگر ایجاد می‌شود. از جمله علائم این سردرد می‌توان به درد مداوم و ضربان‌دار اشاره کرد که گاهی با سوزش نیز همراه است. آسیب مهره‌ها یا دیسک‌های ستون فقرات،  تورم مفاصل و استخوان‌ها، تومورها، نقرس، دیابت،  التهاب عروق خونی و عفونت از جمله عواملی هستند که باعث نورآلژی پس سری می‌شوند. پزشک برای برطرف کردن این نوع سردرد معمولا درمان‌هایی چون فیزیوتراپی، استراحت، گرمادرمانی، ماساژ و استفاده از داروهایی مانند آسپرین یا ناپروکسن را به بیمار پیشنهاد می‌دهد. اگر درد فرد شدید باشد، شل‌کننده‌های عضلانی خوراکی یا بی‌حس کننده‌های عصبی نیز از جمله مواردی هستند که می‌توانند در تسکین این سردرد مفید باشند.

درد ناشی از ورزش کردن

شاید برایتان جالب باشد که بدانید ورزش کردن نیز یکی از دلایل درد پشت سر است. این نوع سردرد در اثر فعالیت‌های فیزیکی شدید حاصل می‌شود و بلافاصله پس از ورزش خود را نشان می‌دهد. بلند کردن وزنه‌های سنگین و دویدن از جمله فعالیت‌هایی است که باعث درد پشت سر می‌شود. زور زدن در توالت یا رابطه جنسی نیز از جمله مواردی هستند که در این دسته قرار می‌گیرند. این سردرد به طور ناگهانی شروع می‌شود و از ۵ دقیقه تا دو ساعت طول می‌کشد. سردردهای ناشی از فعالیت‌ها و ورزش دائمی نیستند و معمولا ۳ تا ۶ ماه طول می‌کشند. در طول این مدت می‌توانید از انجام فعالیت‌های شدید اجتناب کنید یا  قبل از ورزش دارو‌های مسکن مصرف نمایید تا از سردرد بعد از آن جلوگیری کنید. گرم کردن قبل از شروع فعالیت، خوردن غذاهای مقوی، نوشیدن مایعات و داشتن خواب کافی، از دیگر مواردی است که به جلوگیری از درد پشت سر ناشی از فعالیت شدید کمک می‌کند.

 در این مقاله در مورد درد پشت سر و دلایل آن صحبت کردیم و راهکارهای درمانی هریک از آن‌ها را نیز بیان نمودیم. سردردها یکی از رایج‌ترین مشکلاتی هستند که ممکن است در هر سنی برای افراد ایجاد شوند و معمولا نیز خودبخود خوب می‌شوند. درد پشت سر، یکی از انواع این دردهاست که اغلب با مصرف قرص‌های مسکن، بهبود می‌یابد. اگر خواب کافی داشته باشید، غذاهای مقوی بخورید یا آب به مقدار کافی مصرف کنید، می‌توانید از این نوع سردردها جلوگیری نمایید. البته به این نکته دقت داشته باشید که گاهی اوقات سردردها بسیار جدی بوده و علائم بیماری خاصی می‌باشند. بنابراین، در صورت تداوم سردرد حتما به پزشک مراجعه کرده و شرایط خود را با او در میان بگذارید.

بله گاهی این درد خطرناک است بخصوص زمانی که این درد ثانوی به پارگی عروق یا دایسکشن عروق چه ورتبرال و چه کاروتید باشد

نظرات


طاهری

دکتر من از پشت سر احساس سرگیجه دارم . حس میکنم ممکنه از پشت بیفتم . با کم خوابی تشدید میشه . احساس اسپاسم و گرفتگی پشت سر و گردن دارم


پاسخ
فرید

سلام
سعی کنید از بالشت کوتاه استفاده کنید
توی حمام پشت سر رو با آب گرم به آرامی ماساژ بدید و جایی نشینید که پشت سرتون باد بخوره مثل جلوی کولر
اگر قرص لاغری استفاده میکنید قطعش کنید و اگر خوب شد میزانش رو کم کنید تا جایی که سردرد بر نگرده
اگر داری فشار خون استفاده میکنید با دکترتون مشورت کنید


پاسخ