دیسک کمر یکی از شایع ترین بیماری هایی است که امروزه اکثر افراد را به خود درگیر کرده است. دیسک کمر یا همان فتق و برآمدگی دیسک عارضه ای است که به دلیل بیون زدگی و یا خشک شدن چسبندگی دیسک ها اتفاق می افتد. عارضه دیسک کمر ممکن است پس از مدتی درمان بهبود یابد اما بنا بر دلایلی بیماران با عود دیسک کمر روبه رو شوند که در ادامه این مقاله به توضیح آن خواهیم پرداخت.
دیسک کمر
در ستون فقرات مهره هایی استخوانی وجود داند و میان این مهره ها دیسک های بالشتکی وجود دارند. وظیفه این دیسک های بالشتکی این است که حرکت مهره های ستون فقرات روی یکدیگر را آسان تر سازد. در صورتی که مهره های ستون فقرات بتوانند به راحتی حرکت کنند. ما می توانیم بدن خود را حرکت دهیم به جلو و عقب خم شویم و یا سایر حرکات. بنابراین دیسک ها نقش مهمی را در ستون فقرات ما ایفا می کنند. دیسک ها ساخته شده از یک ماده ژله ای چسبنده هستند. در صورتی که این ماده ژله ای درون دیسک ها به دلیل افزایش سن و یا انجام حرکات ناگهانی و شدید و بلند کردن اشیاء سنگین دچار بیرون زدگی شوند بیماری دیسک کمر،فتق دیسک و یا بیرون زدگی دیسک کمر رخ می دهد که د ان عارضه ممکن است بیمار احساس درد شدیدی داشته باشد و برخی از توانایی های خود مانند کنترل بر عملکرد روده و مثانه،توانایی نشستن و برخاستن و سایر توانایی های خود ا از دست بدهد. بنابراین لازم است در صورت مشاهده هر گونه از علائم بیرون زدگی دیسک کمر فورا به پزشک متخصص مراجعه شود.
علائم بیرون زدگی دیسک کمر
علائم بیماری دیسک کمر بسته به جایی که فتق دیسک ایجاد شده است و ریشه عصبی ای که دیسک بیرون زده روی آن فشار می آورد متفاوت است. شایع ترین علائم بیماری دیسک کمر شامل:
- احساس کمر درد شدید و مداوم به طوری که همزمان به عطسه و سرفه و یا نشستن و برخاستن های طولانی مدت این درد افزایش می یابد.
- گرفتگی یا اسپاسم عضلات اطراف ستون فقرات
- احساس درد تیر کشنده از باسن تا انتهای پا که به آن سیاتیک نیز می گویند
- احساس ضعف در پاها
- بی حسی و یا سوزن سوزن شدن و گز گز در انگشتان پاها
- از دست دادن واکنش های عصبی زانو
- از دست دادن کنترل روی عملکرد روده و مثانه
علائم بیماری دیسک کمر ممکن است شبیه سایر شرایط یا مشکلات پزشکی باشد. به همین دلیل برای تشخیص بیماری دیسک کمر حتما به پزشک متخصص ستون فقرات مراجعه نمایید.
عوامل خطر
اگرچه سن شایع ترین عامل بیرون زدگی دیسک کمر است ، اما عدم تحرک فیزیکی می تواند باعث ضعف عضلات پشت و شکم شود که ممکن است ستون فقرات را به درستی حمایت نکند. هنگامی که افرادی که به طور معمول فعالیت بدنی ندارند در فعالیتهای بیش از حد شدید شرکت می کنند ، آسیب های کمر نیز افزایش می یابد. مشاغلی که نیاز به بلند کردن و پیچاندن ستون فقرات دارند نیز می توانند باعث آسیب کمر شوند.
تشخیص
ابتدا برای تشخیص بیماری دیسک کمر پزشک معالج سابقه خانوادگی بیمار را بررسی می کند زیرا در صورت وجود موارد مشابه احتمال ابتلا به این بیماری وجود دارد اما در ادامه ممکن است پزشک از روش های دیگری مانند روش های زیر استفاده کند:
اشعه ایکس: این اشعه می تواند تصاویر دقیق و واضحی از مشکلات و آسیب های ستون فقرات به نمایش بگذراد که برای تشخیص این بیماری بسیار کاربرد دارد.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI):در این روش برای گرفتن عکس های دقیق از محل آسیب دیده از آهنربا های بزرگی استفاده می شود که در یک دستگاه وجود دارند.
میلوگرام: در این روش کنتراست تصاویر بیشتر می شود و وضوح عکس بهتر می شود تا پزشک بتواند بیماری را تشخیص دهد.
سی تی اسکن: سی تی اسکن نیز یکی از روش های تصویر برداری دقیق از محل آسیب دیده مورد نظر است و به تشخیص پزشکن کمک می کند.
درمان
به طور معمول ، درمان محافظه کارانه اولین روش درمان برای ازبین بردن بیماری دیسک کمر است. این روش ها ممکن است شامل ترکیبی از موارد زیر باشد:
- استراحت مطلق در خانه
- نحوه صحیح نشستن و خوابیدن و قرار دادن ستون فقرات در شکل مناسب
- فیزیوتراپی ، که ممکن است شامل ماساژ ، برنامه های تمرینی و ورزش باشد
- کنترل وزن
- استفاده از کمربند های طبی بریس
- مصرف داروهای ضد التهابی و مسکن مانند ژلوفن،ایبوپروفن و استامینوفن
در صورت عدم موفقیت این اقدامات ، ممکن است برای برداشتن فتق دیسک به جراحی نیاز داشته باشید. جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. جراح شما برشی را در ناحیه کمر شما در ناحیه ای که فتق دیسک انجام می دهد ایجاد می کند. ممکن است مقداری از استخوان پشت ستون فقرات برداشته شود تا به دیسک دسترسی پیدا کند. پس از جراحی بهتر است بیمار فعالیت های جنبشی و حرکتی خود را مدیریت کند و آن هارا به شکلی صحیح انجام دهد.
عود دیسک کمر
برخی از افراد ممکن است پس از انجام روش های درمانی دیسک کمر بهبود یابند اما برخی دیگر از افراد پس از گذشت مدتی از انجام درمان مجدد دچار بیماری دیسک کمر می شوند در این شرایط می توان گفت مواردی مانند شکل و آناتومی بدن بسیار موثر است،سبک زندگی ناسالم فرد برای مثال کنترل نکردن وزن نیز باعث عود دیسک کمر می شود و همچنین انحطاط و تخریب ستون فقرات به دلیل افزایش سن ممکن است افراد را دچار عود دیسک کمر کند. بنابراین لازم است فرد تحت نظر یک پزشک متخصص ستون فقرات قرار بگیرد.
نظرات