ایا دیسک کمر در بارداری خطرناک است؟

  • تاریخ: شهریور ۲۷, ۱۳۹۹
  • دسته بندی: مقالات
  • دیدگاه کاربران: بدون دیدگاه
  • تعداد بازدید: 2978 بار
دیسک کمر در بارداری

کمر درد در دوره ی بارداری مشکلی رایج است، مخصوصا در ماه های آخر بارداری و زمانی که شکم به پایین منحرف شده و کودک روی فرم بدن مادر تاثیر میگذارد. استرس وارده به بدن مادر نیز خطر مبتلا شدن به کمر درد و دیسک کمر را افزایش میدهد. ایا دیسک کمر در بارداری خطرناک است ؟ برای پاسخ به این سوال با این مقاله همراه باشید.

یکی از دلایل این کمر درد، حمل وزن زیادی در شکم است. این باعث وارد شدن فشار بیش از حد به کمر و همچنین مفاصل میشود. تغییرات هورمون های شما در دوران بارداری باعث شل شدن رباط های شما شده و به ستون فقرات و لگن شما آسیب وارد میکند.

اگر اندام شما متناسب نیست، اضافه وزن دارید و یا سیگار میکشید، به احتمال زیاد در دوران بارداری دچار کمر درد، سیاتیک و دیسک کمر می شوید. ورزش منظم می تواند این خطر را کاهش دهد.

هنگامی که یک زن باردار دچار سیاتیک شود، به احتمال زیاد دلیل آن دیسک کمر در قسمت پایین ستون فقرات او است که بر ریشه های عصب نخاعی تاثیر می گذارد. این اتفاق نادر است و ممکن است در هر ۱۰۰۰۰ بارداری برای یک نفر (کمتر از ۱٪) اتفاق بیفتد.

در حالی که دیسک کمر ممکن است در دوران بارداری ایجاد نشده و یا بدتر نشود، تحقیقات نشان می دهد که این بیماری در زنان باردار بالای ۳۰ سال بیشتر است، و این گروه سنی بیشتر در خطر ابتلا به این مشکل هستند.

درمان کمر درد، سیاتیک و دیسک کمر در دوران بارداری

اگر در دوران بارداری دچار مشکلات مرتبط با کمر شدید میتوانید با انجام برخی تمرینات ورزشی و استفاده از کمربندهای مخصوص این مشکل را درمان کنید. در برخی موارد، خانم های باردار دچار مشکلاتی همچون دیسک کمر هم میشوند. در این موارد ایشان نیاز به جراحی دارند. مشکلات مرتبط با کمر معمولا قابل درمان هستند و برای مادر و فرزند خطرناک نیستند.

بسیاری از خانم ها پیش از بارداری نیز بیماری های مرتبط با کمر مانند اسکولیوز، اسپوندیلولیستزیس و یا دیسک کمر دارند. گاهی اوقات کمر درد در طی بارداری بهتر شده و گاهی اوقات هم بدتر میشود. بهتر است که در مورد کمر درد خود با پزشک خود صحبت کنید.

اگر برای کم کردن درد خود به داروی خاصی نیاز دارید موضوع را با پزشک در میان بگذارید. پاراستامول یکی از مسکن های مناسب دوره ی بارداری است. در دوران بارداری از مصرف آسپرین و یا ضدالتهاب های غیر استروئیدی مانند نوروفن خودداری کنید.

به همچنین میتوانید از یخ درمانی و گرما درمانی نیز برای کم کردن درد کمر ناشی از دیسک و سیاتیک استفاده کنید. هنگامی که سیاتیک حاد است، یخ درمانی ممکن است به بی حس کردن محل درد کمک کرده و علائم را بلافاصله تسکین دهد. یخ درمانی با کاهش سیگنال های درد و کاهش جریان خون به تسکین درد کمک می کند. برای سیاتیک مزمن یا مکرر، گرما درمانی را امتحان کنید. استفاده از گرما به اتساع رگهای خونی، بهبود جریان خون و مواد مغذی و کاهش درد عضلانی کمک می کند و روند بهبود را نیز تسریع می کند.

کمر درد شما نباید تاثیری روی زایمان یا کاهش درد هنگام زایمان بگذارد. اگر کمر درد دارید، میتوانید اپیدورال انجام دهید. وضعیت خود را به بیمارستان بگویید زیرا موارد مختلفی وجود دارد که می توانید برای تسکین کمر درد در هنگام زایمان از آنها بهره ببرید.

مراقبت از  کمر در بارداری

چگونه از کمر خود مراقبت کنیم

شما میتوانید در دوران بارداری با انجام ندادن برخی فعالیت ها و یا ایجاد تغییر در برخی کارها از کمر خود محافظت کنید. این مراقبت ها در دوران بارداری بسیار مهم هستند.

  • از بلند کردن اشیا سنگین خودداری کنید. اگر مجبورید جسم سنگینی را بلند کنید، زانوهای خود را خم کنید، پشت خود را صاف نگه داشته و عضلات لگن و شکم خود را سفت کنید. مراقب باشید که جسم را تا حد امکان نزدیک به خود نگه دارید. اگر کودک دیگری هم دارید به وی اجازه بدهید که نزدیک شما باشد و کنار شما بنشیند اما او را بغل نکنید.
  • همیشه حالت خوبی داشته باشید. سعی کنید لگن خود را متقارن نگه دارید. وزن خود را روی دو پا بیندازید، کمر خود را صاف کنید و لگن را زیر خود جمع کنید. برای مدت طولانی سر پا نایستید. روی صندلی صاف بنشینید، کمر خود را به پشت صندلی بچسبانید و اگر نیاز بود زیر پای خود چهارپایه قرار دهید.
  • از انجام فعالیت هایی که ممکن است به کمر شما صدمه بزنند خودداری کنید. خم نشوید، از نردبان بالا نروید و در تپه های شیب دار قدم نزنید.
  • در رختخواب مراقب خود باشید. به طرفین بخوابید و یک بالش بین زانوهای خود قرار دهید. برای بلند شدن از رختخواب، زانوهای خود را روی همدیگر قرار داده و به یک طرف بچرخید. از آرنج های خود کمک گرفته و به آرامی روی زمین بایستید.
  • کفش های پاشنه کوتاه بپوشید (کفش های بدون پاشنه نپوشید). اینگونه کمر شما قوس مناسبی پیدا میکند. از پوشیدن کفش پاشنه بلند خودداری کنید.
  • کمربند بارداری ببندید.

کمر خود را تقویت کنیم

نرمش های منظم برای دوران بارداری و تقویت کمر ضروری هستند. اگر پزشک شما اجازه داد، میتوانید برخی تمرینات ساده مانند پیاده روی و یا تمرینات آبی انجام دهید. میتوانید برای تقویت کردن کمر خود از فیزیوتراپیست کمک بگیرید.

کمر خود را با چهار زانو نشستن در حالی که سرتان با کمرتان در یک راستا است، بکشید. شکم خود را داخل بکشید و پشت خود را گرد کنید. به مدت چند ثانیه به همین حالت بمانید و سپس ریلکس کنید. این حرکت را ۱۰ بار تکرار کنید.

عضلات شکم خود را با تمرینات لگنی، قوی نگه دارید. به پشت بخوابید و زانوها را خم کرده و پاها را روی زمین بگذارید. لگن و باسن خود را به سمت عقب متمایل کنید تا منحنی کمرتان روی زمین صاف باشد. ۳ تا ۵ ثانیه در این حالت بمانید. همچنین می توانید این تمرین را به صورت ایستاده یا نشسته و روی توپ بدنسازی انجام دهید.

با کشیدن قسمت پایین شکم (زیر ناف) به سمت ستون فقرات، عضلات شکم و کف لگن را تقویت کنید. نفس عمیق بکشید. به تدریج مدت زمان ماندن در این وضعیت را بیشتر کنید. هر زمان که چیز سنگینی را بلند میکنید و یا میکشید، این حرکات را انجام دهید.

درمان های تکمیلی مانند یوگا و پیلاتس می تواند به برخی از خانم ها کمک کند، اما همیشه ابتدا با پزشک و یا ماما صحبت کنید.

زمان مراجعه به پزشک

اگر کمر درد شدید دارید و یا این درد برای مدتی بیش از دو هفته طول کشید، حتما به پزشک مراجعه کنید. گاهی اوقات کمر درد می تواند نشانه ی زایمان زودرس یا عفونت ادراری باشد. اگر خونریزی از واژن، ادرار دردناک و یا علائم زایمان زودرس دارید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

به همچنین، کمتر از دو درصد از زنان باردار مبتلا به دیسک کمر ممکن است به سندرم cauda equina، یک مشکل پزشکی که باعث نقص شدید عصبی می شود، دچار شوند. از علائم رایج سندرم cauna equina میتوان به ضعف و بی حسی شدید در هر دو پا، بی حسی در کشاله ی ران و ناحیه شرمگاه و کاهش فعالیت روده و یا مثانه اشاره کرد. این سندرم باید بلافاصله درمان شود تا مادر دچار عوارض بعدی نشود.

نظرات