کمردرد، یکی از شایعترین دردهای ستون فقرات است که سالانه افراد بسیاری را درگیر میکند و در زنان بیشتر از مردان دیده میشود. کمردرد در زنان به دو صورت حاد و مزمن اتفاق میافتد که بسته به نوع آن از چند روز تا چند ماه ادامه دارد. کمرددرد اگر حاد باشد پس از مدتی خودبخود برطرف میگردد، اما کمردرد مزمن معمولا شدیدتر بوده و دردهای مداومی را به دنبال دارد. کمردرد در زنان علاوه بر دلایل مربوط به اختلالات ستون فقرات و استخوانها، شامل بارداری، بچهداری، اختلالات هورمونی، چاقی و … نیز میباشد که در ادامه به بررسی هریک از آنها میپردازیم. ادامه مطلب را دنبال نمایید تا با علت کمردرد در زنان و راههای درمان آن آشنا شوید.
علت کمر درد در زنان
کمردرد دلایل مختلفی دارد که شامل موارد زیر میباشد:
- فعالیتهای سنگین و قرار دادن بدن در حالت نادرست
- فرسایش و ساییده شدن مهرهها
- ایجاد ضربه به ستون فقرات و آسیب دیدن مهرهها
- ایجاد تومور یا تودههای غیرطبیعی در ناحیه کمر
- افزایش وزن و فشار بر روی ستون فقرات و دیسکها
- کشیدن عضلات ناحیه کمر و اسپاسم عضلانی
- انواع بیماریهای ستون فقرات مانند استئوآرتریت، اسپوندیلیت و …
- پارگی عضلات یا رباطها
- عفونت در ناحیه کمر
- مشکلات مفصلی
- بیرونزدگی دیسک کمر
- رگ به رگ شدن
- خوردن غذاهای ناسالم
- عدم تحرک و ورزش نکردن
- استرس و اضطراب
موارد عنوان شده از جمله علل ایجاد درد کمر است که ممکن است در خانمها یا آقایان اتفاق بیفتد. اما چه دلایلی باعث میشود تا کمردرد در خانمها شایعتر باشد و آمار بالاتری نسبت به آقایان داشته باشد. برخی از دلایل کمردرد، خاص خانمهاست که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
سندروم قبل از قاعدگی
سندروم قبل از قاعدگی یا PMS، وضعیتی است که خانمها در دوران قبل از قاعدگی تجربه میکنند. این سندروم علائم متفاوتی دارد که شامل سردرد، خستگی، نفخ، درد در ناحیه پایینی کمر، اختلالات رفتاری، اضطراب، عدم تمرکز و … میباشد. PMS چند روز قبل از قاعدگی آغاز شده و یک تا دو روز پس از شروع دوره، به پایان میرسد. کمردرد یکی از شایعترین علائم این سندروم است که ممکن است برای برخی از خانمها اتفاق بیفتد.
آندومتریوز
یکی از مهمترین دلایل کمردرد در زنان، اختلال آندومتریوز میباشد که در آن بافت تشکیلدهنده رحم در خارج از رحم رشد میکند. در این حالت، رشد بافت رحم بر روی تخمدانها، لولههای فالوپ و دیگر بافتهای موجود در لگن یا حتی اطراف دستگاه ادراری و روده اتفاق میافتد. کمردرد یکی از شایعترین نشانههای بیماری آندومتریوز است که در بانوان مبتلا دیده میشود. از دیگر علائم این بیماری میتوان به دردهای بسیار شدید قاعدگی، درد در ناحیه لگن، درد در حین رابطه جنسی و پس از آن، خونریزی یا لکهبینی بین دورههای قاعدگی، مشکلات گوارشی و … اشاره کرد.
بارداری و بچه داری
بارداری و اضافه وزنی که مادر در حین حمل فرزند پیدا میکند، یکی از مهمترین دلایل کمردرد در زنان است. خانمهای باردار معمولا دچار درد پایین کمر میشوند. این درد ممکن است تا قسمت پاها و حتی کف پا نیز کشیده شود.
مادر شدن و بچهداری یکی از سختترین کارهای دنیاست. مادرها در زمان نگهداری از کودکانشان متحمل فشارهای زیادی میشوند و فعالیتهای روزانهشان نیز افزایش مییابد. خم شدن مکرر، جمع کردن وسایل، درست کردن غذا، شستن ظروف و لباسها و در کنار آن بلند کردن کودک و در آغوش گرفتن او برای مدت طولانی، از جمله مواردی است که باعث فشار بر روی کمر مادر میشود و او را دچار کمردرد میکند.
بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن، یک عفونت باکتریایی است که باعث بروز درد زیر معده و درد شکم در بانوان میشود. علاوه بر این، این عفونت علائم دیگری چون تب، اسهال یا خستگی بیشاز اندازه را نیز به دنبال دارد. بیماری التهابی لگن یکی از دلایل قاعدگی دردناک در بانوان و کمردرد میباشد.
سندروم پیریفورمیس
پیریفورمیس، عضلهایست که در بخش انتهایی لگن قرار دارد و وظیفه چرخش لگن و پا به سمت بیرونی ران را برعهده دارد. این عضله از پایین ستون فقرات شروع شده و به بخش بالایی استخوان ران وصل میشود. سندروم پیریفورمیس زمانی ایجاد میشود که این عضله دچار اسپاسم شود که در نتیجه باعث تحریک و فشرده شدن عصب سیاتیک شده و درد کمر را ایجاد میکند. سندروم پیریفورمیس به دلیل اختلالات هورمونی و تغییرات لگن به دلیل باروری، در خانمها شایعتر است.
درد کشاله ران
درد کشاله ران به دلیل اختلال در عملکرد مفصل ساکروایلیاک ایجاد میشود. این اختلال، درد در ناحیه لگن، باسن و پاها را نیز به دنبال دارد. درد کشاله ران در زنان باردار بیشتر دیده میشود.
پوشیدن شلوارهای تنگ و فاق کوتاه
شاید برایتان جالب باشد که بدانید نوع لباس پوشیدن نیز در درد کمر موثر است. پوشیدن شلوارهای چسبان و تنگ، یکی از دلایل کمردرد در زنان است. این نوع شلوارها باعث افزایش حرکات استخوان کفل شده و به ستون فقرات و استخوان های پشتی فشار وارد میکند. استفاده طولانی مدت و همیشگی شلوارهای تنگ، کمردرد را به دنبال دارد. انتخاب لباسهای نرم و راحت و استفاده از پارچههای کشی، بهترین گزینه برای شلوار است. برای انتخاب شلوار به این نکته توجه داشته باشید که شما باید به راحتی بتوانید یکی از انگشتان خود را در زیر کمر شلوارتان قرار دهید.
کفش پاشنه بلند
انتخاب کیف و کفش مناسب نیز تاثیر بسیار زیادی بر روی ابتلا به کمر درد دارد. کفشهای پاشنه بلند مرکز ثقل را دور کرده و فشار بیشتری به کف پاها و در نهایت به قسمت پایینی کمر وارد میکنند. در واقع این کفشها باعث میشوند تا شما رو به جلو راه بروید و در این حالت پشت ساق پایتان کشیده نمیشود. همین مسئله باعث ایجاد فشار بر روی کمر میشود. کیفهای بزرگ و سنگین نیز در ایجاد فشار بر روی کمر و درد آن نقش دارد.
درمانهای خانگی برای کمردرد در زنان
همانطور که دیدیم، کمردرد دلایل مختلفی دارد که برخی از آنها خاص زنان است. اگر کمردرد به دلیل دوران قاعدگی یا فشار عضلانی ایجاد شده باشد، میتوانید از روشهای زیر برای کاهش درد آن استفاده کنید:
- گرمادرمانی: قرار دادن یک حوله گرم یا کیسه آبگرم بر روی ناحیه درد، باعث گردش جریان خون میشود. در نتیجه اکسیژن و مواد غذایی بیشتری به عضلات کمر رسیده و در نهایت درد کمر کاهش مییابد.
- حمام آبگرم: دوش آبگرم باعث بهبود جریان خون بدن شده و درد ناشی از کمردرد را کاهش میدهد. علاوه بر این، آبگرم باعث انعطافپذیری بیشتر عضلات نیز میگردد.
- داروهای مسکن: داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی بدون نسخه مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین به کاهش درد کمر و سایر دردهایی که در زمان قاعدگی رخ میدهد، کمک میکنند.
- کشش عضلات: کشش ملایم عضلات باعث کاهش درد کمر میشود. تمرینات کششی را به صورت منظم انجام دهید تا از کمردرد در امان بمانید.
- استفاده از بالش هنگام خوابیدن: در هنگام خواب یک بالش در زیر پاهایتان قرار دهید تا درد کمر در حالت خوابیده کمی التیام یابد. اگر به پهلو میخوابید، بالش را در بین زانوها و اگر به صورت طاقباز میخوابید، یک بالش زیر زانوهای خود قرار دهید.
- استفاده از بالش هنگام نشستن: در هنگام نشستن حتما از صندلیهای دارای پشتیبان استفاده کنید و نوع راحت و مناسب آن را در نظر بگیرید.
روشهای ارائه شده دردهای حاد کمر را کاهش داده و باعث التیام آن میشود. اگر با کمردردهای مزمن و مداوم روبرو هستید، حتما به پزشک مراجعه نمایید تا ضمن تشخیص علت درد، درمان مناسب برای شما تجویز گردد.
نظرات