لوردوز منحنی طبیعی ناحیه کمر (کمری) ستون فقرات است. با یک منحنی شدید که به گودی کمر معروف است، ستون فقرات تحتانی دارای یک انحنای عمیق است که باعث میشود شکم (ناحیه معده) بیرون بیاید و لگن (نواحی لگن) به عقب و بالا خم شود. این منحنیهای شدید میتواند از وضعیت بد بدن، ژنتیک خانواده (از پدر یا مادر)، آسیب، بیماریهای ستون فقرات یا جراحی ستون فقرات ایجاد شود.
انواع گودی کمر یا لوردوز
۵ نوع اصلی لوردوز وجود دارد:
۱. لوردوز وضعیتی
این نوع گودی کمر اغلب ناشی از اضافه وزن و عدم تنظیم حالت ماهیچهای در معده و عضلات پشت است. هنگامیکه فرد وزن زیادی را در جلو (ناحیه معده) تحمل میکند، عقب را به جلو میکشد. هنگامیکه ماهیچههای معده و پشت ضعیف هستند، نمیتوانند ستون فقرات را تحمل کنند و کشش ناشی از وزن باعث خم شدن ستون فقرات به جلو میشود.
۲. لوردوز مادرزادی یا تروماتیک
ضربه یا صدمه به پیوندهای اتصال دهنده ستون فقرات (pars) میتواند باعث شکستگی آنها و ایجاد درد در ستون فقرات شود. در کودکان این موارد اغلب در اثر آسیبهای ورزشی رخ میدهد. این مورد را میتوان در کودکانی که با ماشین تصادف کردهاند یا دچار سقوط از مناطق بلند شدهاند دید.
همچنین ممکن است در نحوه ایجاد این پیوندها با رشد نقصی ایجاد شود که باعث شکل نادرست و ضعیف آنها میشود. فعالیتهای مکرر که بر پیوندهای ضعیف فشار وارد میکند، میتوانند اسپوندیلولیز (شکستن اتصال استخوان) ایجاد کنند.
به هر دلیلی که شکست ایجاد میشود، برای بهبود نیاز به استراحت و محدودیت حرکت دارد. در غیر این صورت، با گذشت زمان، مهرهها (بلوکهای ستون فقرات) میتوانند به جلو لغزیده و عصبها را در ستون فقرات فشرده کنند. این شرایط میتواند منجر به درد، بی حسی، سوزنسوزن شدن، ضعف و اختلال عملکرد پاها شود.
۳. لامینکتومی بعد از جراحی هایپرلوردوز
لامینکتومی یک عمل جراحی است که در آن قسمتهایی از مهرهها (استخوانهای نخاعی) برداشته میشوند تا به نخاع یا ریشههای عصبی دسترسی پیدا کنند. هنگامیکه این کار در چندین سطح در ستون فقرات انجام شود، میتواند باعث بی ثباتی ستون فقرات شود و منحنی طبیعی را به موقعیت هایپرلوردوتیک (منحنی بیش از حد) برساند. این یک مشکل رایج در بزرگسالان نیست و معمولاً در کودکان مبتلا به تومور نخاعی پس از جراحی برای برداشتن تومور مشاهده میشود.
۴. لوردوز عصبی عضلانی
این گروه شامل انواع زیادی از شرایط و اختلالات است که میتواند منجر به انواع مختلف مشکلات انحنایی ستون فقرات شود. برای هر اختلال متفاوت، گزینههای درمانی متفاوتی وجود دارد.
۵. لوردوز ثانویه به انقباض مفصل ران
این یک گروه منحصر به فرد از بیماران است که دچار انقباض مفاصل ران میشوند، باعث میشود ستون فقرات از حالت راست خارج شود. این انقباض میتواند به دلایل مختلفی از جمله عفونت، آسیب یا مشکلات عدم تعادل عضلانی ناشی از چندین اختلال مختلف ایجاد شود.
علائم گودی کمر
مشخصه تعیین کننده لوردوز منحنی بیش از به سمت داخلی ستون فقرات است.
بسته به محل، لوردوز (گودی کمر) میتواند باعث بیرون آمدن باسن و ناحیه معده شود. فرد مبتلا به لوردوز ممکن است به دلیل انحنای کمر در حالت خوابیده روی زمین مشکل داشته باشد.
در بسیاری از موارد، لوردوز ظاهر فرد را تغییر میدهد اما هیچ علامتی ندارد. با این حال، لوردوز شدید ممکن است باعث موارد زیر شود:
به ندرت، لوردوز ممکن است باعث شود فرد کنترل مثانه یا روده خود را از دست بدهد یا درد یا ضعف ناگهانی و شدید پا احساس شود. اگر این اتفاق افتاد، بلافاصله به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید.
علل و عوامل خطر
پزشکان همیشه نمیدانند چرا لوردوز ایجاد میشود، اما دلایل و عوامل خطر خاصی وجود دارد.
اینها میتواند به پزشک در طبقه بندی لوردوز به شرح زیر کمک کند:
- لوردوز تروماتیک: این امر در اثر آسیب به ستون فقرات، مانند شکستگی ایجاد میشود. پوکی استخوان، که باعث ضعیف شدن استخوانها میشود، ممکن است خطر این شکستگیها را افزایش دهد.
- لوردوز مادرزادی: این میتواند ناشی از یک بیماری ارثی مانند آکندروپلازی باشد که بر رشد غضروف تأثیر میگذارد. این شرایط همچنین میتواند به دلیل مشکل در رشد ستون فقرات در دوران کودکی رخ دهد.
- لوردوز وضعیتی: این حالت ناشی از وضعیت نامناسب است. داشتن اضافه وزن یا ضعف در عضلات شکم میتواند خطر را افزایش دهد، زیرا هر دو عامل باعث فشار به کمر میشوند.
- لوردوز عصبی – عضلانی: چندین بیماری عصبی عضلانی میتوانند باعث لوردوز شوند، از جمله دیستروفی عضلانی و فلج مغزی.
- لوردوز پس از جراحی: این شرایط نتیجه جراحی کمر است که باعث میشود ستون فقرات کمتر ثابت بماند، مانند لامینکتومی یا ریزوتومی انتخابی پشتی.
- لوردوز ثانویه: این امر ناشی از بیماری دیگری است. احتمالاً نوع دیگری از منحنی ستون فقرات، مانند کیفوز یا اسکولیوز، یا شرایطی که مفاصل ران را تحت تأثیر قرار میدهد، باعث آن میشود.
- چاقی: تحمل وزن اضافی میتواند باعث شود استخوانها و ماهیچهها برای ایجاد تعادل به سمت عقب متمایل شوند.
- پوکی استخوان: سن و عوامل دیگر میتوانند باعث ضعیف شدن و شکنندگی استخوانها شوند که ممکن است منجر به انحنای ستون فقرات شود.
- اسپوندیلولیستزیس: این امر باعث میشود که یک مهره به جلو، روی مهره دیگر لغزیده و باعث ایجاد لوردوز، معمولاً در قسمت تحتانی کمر شود.
روشهای تشخیص گودی کمر
پزشک معمولاً با معاینه فیزیکی میتواند لوردوز را تشخیص دهد. آنها همچنین ممکن است از اشعه ایکس، MRI یا سی تی اسکن برای تأیید تشخیص استفاده کنند. اسکن میتواند میزان منحنی ستون فقرات را نشان دهد.
اگر فرد دارای علائم جراحت یا بیماری باشد که میتواند باعث ایجاد لوردوز شود، پزشک ممکن است آزمایشهای اضافی را برای تشخیص علت زمینهای انجام دهد.
روشهای درمان گودی کمر
اگر انحنای ستون فقرات به مقدار کمی بزرگنمایی شود، ممکن است فرد نیازی به درمان نداشته باشد. اغلب، اگر هیچ دردی وجود نداشته باشد حتی وقتی منحنی واضحتر شود، پزشک نیازی به مداخله ندارد.
هنگامیکه لوردوز نیاز به درمان دارد، رویکرد مناسب بستگی به علت خمیدگی دارد. بهعنوان مثال، لوردوز وضعیتی ناشی از ضعف عضلانی یا اضافه وزن ممکن است با فیزیوتراپی و مدیریت وزن بهبود یابد.
اگر کودک مبتلا به لوردوز است، پزشک ممکن است بریس پشتی را توصیه کند تا از پیشرفت منحنی با بزرگ شدن کودک جلوگیری شود.
اگر لوردوز باعث درد میشود، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا NSAIDها، مانند ایبوپروفن، ممکن است کمک کنند.
فرد مبتلا به لوردوز شدید ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد، در طی آن جراح میلههای فلزی را به استخوانهای ستون فقرات وصل میکند، که به طور دائم در موقعیت صافتری قرار میگیرند.
نظرات