طول عمر بیماران تومور هیپوفیز

  • تاریخ: خرداد ۱۸, ۱۴۰۰
  • دسته بندی: مقالات
  • دیدگاه کاربران: ۱ دیدگاه
  • تعداد بازدید: 2252 بار

تومور مغزی یکی از خطرناک‌ترین انواع بیماری‌های مغزی است که در اغلب موارد با استرس و نگرانی بیمار و نزدیکان او همراه است. در این شرایط بیمار مبتلا به تومور می‌خواهد بداند که درمان او چگونه پیش می‌رود و چقدر فرصت دارد. طول عمر بیماران تومور مغزی به عوامل مختلفی بستگی دارد. نوع تومور، اندازه تومور خوش‌خیم یا بدخیم بودن و موقعیت‌ قرارگیری آن، از جمله مواردی است که در رضایت‌بخش بودن عمل جراحی تاثیر داشته و طول عمر بیمار را مشخص می‌کند. در کنار این موارد باید سن و وضعیت جسمانی بیمار را نیز در نظر گرفت. در این مقاله به معرفی تومور هیپوفیز پرداخته و طول عمر بیماران مبتلا به این تومور را مورد بررسی قرار می‌دهیم. با ما همراه باشید.

تومور هیپوفیز

تومور هیپوفیز

هیپوفیز یک غده کوچک اما بسیار کاربردی است که در بخش قاعده مغز، پشت بینی و بین گوش‌ها قرار دارد. هیپوفیز با همکاری هیپوتالاموس فعالیت‌های بسیاری را در بدن انجام می‌دهد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به کنترل هورمون‌های بدن اشاره کرد. از این رو، هرگونه اختلالی که در این غده ایجاد شود، بر روی سایر اندام‌ها و غدد نیز تاثیر داشته و باعث بهم‌ریختگی حجم هورمون‌های تولیدی می‌گردد و مشکلات بسیاری را در نقاط مختلف بدن ایجاد می‌کند.
تومورهای هیپوفیز یکی از اختلالات مربوط به غده هیپوفیز هستند که در اثر رشد غیرطبیعی این غده ایجاد می‌شوند. تومورهای هیپوفیز انواع مختلفی دارند و علائم متفاوتی را نیز از خود نشان‌ می‌دهند­، اما اغلب آن‌ها در دسته تومورهای خوش‌خیم جای می‌گیرند. این تومورها معمولا در همان بافت غده باقی می‌مانند و به نقاط دیگر گسترش نمی‌یابند. تومورهای هیپوفیز رشد آهسته‌ای دارند و تا زمانی که کوچک هستند، مشکلی را برای انسان ایجاد نمی‌کنند، اما اگر بزرگ شوند، به اعصاب اطراف فشار وارد کرده و خطرات بسیار جدی را به وجود می‌آورند. این تومورها بسته به اندازه‌شان به دو دسته ماکروآدنوم و میکروآدنوم تقسیم می‌شوند.

  • ماکروآدنوم (macroadenomas): تومورهایی که یک سانتی‌متر یا بزرگ‌تر هستند.
  • میکروآدنوم (microadenomas): تومورهایی که کوچک‌تر از یک سانتی‌متر هستند.

علائم تومور هیپوفیز

تومور هیپوفیز در مراحل اولیه هیچ نشانه‌ای ندارد، اما اگر رشد کند و بزرگ‌تر شود، باعث فشار بر روی اعصاب شده و علائمی چون سردرد را از خود بروز می‌دهد. علاوه بر این، این تومور بر روی دیگر اندام‌ها و غدد بدن نیز تاثیر داشته و بسته به آسیبی که وارد می‌کند، علائم متفاوتی را از خود نشان می‎دهد. به عنوان مثال در برخی از افراد باعث کاهش تولید هورمون‌ها و در برخی دیگر باعث افزایش آن‌ها می‌گردد. علائم تومور هیپوفیز به طور کلی عبارتند از:

  • سردرد در ناحیه پیشانی
  • حالت تهوع و استفراغ
  • ایجاد ضعف و خستگی
  • احساس سرما
  • اختلال در عملکرد جنسی
  • ایجاد اختلال در دوره قاعدگی بانوان
  • افزایش یا کاهش وزن
  • افزایش مقدار ادرار
  • کاهش بینایی
  • تغییر در حس بویایی
  • اختلال در رشد اندام‌های مختلف بدن
  • ترشح پستان‌ها در بانوان
  • بزرگ شدن سینه‌ها در آقایان
  • تغییرات روحی
  • ایجاد اختلال در رشد کودک که باعث متوقف شدن رشد یا رشد بیش از حد می‌شود.
طول عمر بیماران تومور هیپوفیز

راه‌های درمان تومور هیپوفیز

 در صورتی که بیمار علائمی را مشاهده نماید، به پزشک مراجعه کرده و پیگیر بیماری خود می‌شود. در این جا، پزشک سوالاتی در مورد علائم مشاهده شده می‌پرسد و سابقه پزشکی بیمار را مورد بررسی قرار می‌دهد. سپس معایناتی را انجام می‌دهد که شامل معاینات چشم، مغز و اعصاب می‌باشد. در واقع پزشک با این معاینات سطح عملکرد اعضا و آسیب‌های وارد شده بر آن‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهد. 
در مرحله بعد آزمایش خون و ادرار برای بیمار تجویز می‌گردد تا سطح عملکرد هورمون‌ها مورد بررسی قرار گیرد. سپس سی‌تی‌اسکن و ام‌آر‌آی انجام می‌شود تا  پزشک از وجود تومور مطمئن شده و اطلاعاتی در مورد آن به دست آورد. درمان بیمار هرچه زودتر آغاز شود، نتیجه بهتری به دنبال داشته و عوارض جانبی آن نیز کمتر خواهد بود.
متخصص مغز و اعصاب برای انتخاب روش درمانی مناسب موارد متعددی را در نظر می‌گیرد. موقعیت و اندازه تومور، میزان آسیب وارد شده، سن و وضعیت سلامتی بیمار در انتخاب روش درمانی تاثیر بسیار زیادی دارند.

دارودرمانی

یکی از مواردی که در تشخیص راهکار درمانی مناسب برای تومور هیپوفیز مورد بررسی قرار می‌گیرد، نوع آدنوم تولید شده است. در صورتی که آدنوم هورمونی را بیشتر از حد معمول ترشح کند یا میزان آن را کاهش دهد، پزشک از دارودرمانی برای مشکلات ناشی از اختلالات هورمونی استفاده می‌کند.

عمل جراحی

بهترین و مطمئن‌ترین روش درمانی تومورهای مغزی، عمل جراحی است. در این‌جا جراح روش مناسبی را برای بیمار در نظر گرفته و با استفاده از آن، تومور را از سر بیمار خارج می‌کند. جراحی تومور مغزی به دو روش آندوسکوپی و کرانیوتومی انجام می‌شود. 

پرتو درمانی

پرتو درمانی یکی از روش‌های درمان  تومور مغزی است که در کنار دیگر درمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این‌جا پزشک از اشعه ایکس یا اشعه گاما برای کوچک کردن تومور هیپوفیز قبل از عمل یا از بین بردن باقی‌مانده‌های آن پس از عمل استفاده می‌کند. در این روش، امواج در اندازه‌های مختلف و در جهات گوناگون بر روی تومور تابانده می‌‌شوند.

طول عمر بیماران تومور هیپوفیز

مهم‌ترین فاکتوری که در میزان موفقیت درمان و طول عمر بیماران تاثیر دارد،  خوش‌خیم یا بدخیم بودن تومور است.  تومور هیپوفیز از جمله تومورهای خوش‌خیم است که معمولا رشد آرامی دارد و در همان بافت غده باقی می‌ماند. رشد این تومور به حدی آرام است که گاهی اوقات تا سال‌ها بعد از ایجاد، هیچ علامتی از خود بروز نمی‌دهد. گاهی اوقات فرد به دلایل دیگر به پزشک مراجعه کرده و در عکس‌برداری‌های انجام شده متوجه حضور این تومور در جمجمه خود می‌گردد. در این مواقع پزشک از بیمار می‌خواهد تا به طور مستمر مورد معاینه قرار گیرد تا وضعیت تومور بررسی گردد. در صورتی که تومور باعث ایجاد مشکل در دیگر غدد شده و در میزان ترشح هورمون‌ها خلل ایجاد کرده باشد، پزشک با استفاده از دارو مشکلات ایجاد شده را برطرف کرده و فعالیت‌ها آن‌ها را کنترل می‌کند. اگر تومور رشد سریعی داشته باشد و باعث آسیب به اعصاب شود، پزشک عمل جراحی را پیشنهاد می‌دهد. جراحی تومور هیپوفیز چندان خطرناک نیست و در اغلب موارد با موفقیت انجام می‌شود. هرچه سن بیمار پایین‌تر باشد، میزان موفقیت عمل و بهبودی کامل او بالاتر خواهد بود. 

نظرات


ژاله

سلام من مشکل غده هیپوفیزدارم پرولاکتین خونم بالامیره دکترگفته بادوارفع میشه نمیدونم دیگه رفع میشه یانه راهنماییم میکنیدممنونم


پاسخ