دیسک کمر عارضه ای است که امروزه اکثر مردم را درگیر خود کرده است. بیرون زدگی دیسک کمر زمانی اتفاق می افتد که فرد در معرض حرکات و ضربات شدید و یا بلند کردن اشیاء سنگین قرار بگیرد. تشخیص دیسک کمر برای افراد کار آسانی نیست و تنها یک پزشک متخصص می تواندبا به کار گیری شیوه های مختلف بیرون زدگی دیسک کمر را تشخیص دهد.در ادامه این مقاله به پاسخ این سوال که از چه راهی بفهمیم دیسک کمر داریم می پردازیم.
دیسک کمر
دیسک ها بالشتک های نرم و ژله ای مانند با ماده درونی ای قرمز رنگ هستند که سبب حرکت راحت تر مهره ها به روی یکدیگر و در نهایت سبب حرکت بدن انسان به عقب و جلو و طرفین می شوند. در صورتی که دیسک ها به دلیل ناپرهیزی های رفتاری و رفتار های ناصحیح با ستون فقرات دچار برآمدگی و یا بیرون زدگی شوند به این عارضه فتق دیسک کمر می گویند. فتق دیسک کمر درصورتی که دیسک بیرون زده سبب ایجاد فشار بر روی ناحیه اعصاب محیطی شود درد شدیدی را به فرد آسیب دیده تحمیل می کند. در صورتی که دیسک ها دچار بیرون زدگی و تخریب شوندباعث می شود که مهره های ستون فقرات نیز به روی یکدیگر حرکت کنند و دچار سایش و ازبین رفتگی به مرور زمان شوند.
علائم بیرون زدگی دیسک کمر
معمولا بیرون زدگی دیسک کمر با علائم خاصی همراه است که بیماران را به خود درگیر می کند و آن ها را از انجام کار های روز مره و فعالیت های عادی زندگیشان باز می دارد. بنابراین بهتر است همه افراد علائم بیرون زدگی دیسک را را به خوبی بشناسند تا بتوانند در هنگام بروز چنین علائم فورا به یک پزشک متخصص برای تشخیص دقیق تر بیماری مراجعه کنند. در ادامه به شایع ترین علائم بیرون زدگی دیسک کمر اشاره خواهیم کرد. علائم بیرون زدگی دیسک کمر معمولا به ناحیه دیسک بیرون زده و میزان واکنش افراد نسبت به درد بستگی دارد.
- ممکن است برخی از افراد در زمان بیرون زدگی دیسک هنگام نشستن و برخاستن یا خوابیدن درد شدیدی را احساس کنند.
- بی حسی و یا سوزن سوزن شدن پاها و انگشتان پا نیز از علائم بیرون زدگی دیسک است.
- اسپاسم و گرفتگی عضلات پا و ناحیه کمر نیز در زمان بیرون زدگی دیسک کمر احساس می شود.
- ضعف و بی حسی عضلات نیز هنگام فتق دیسک شایع است.
- ممکن است فردی که دچار این عارضه شده است دچار از دست دادن تعادل هنگام راه رفتن شود.
- در موارد شدیدتر از دست دادن کنترل روده و مثانه نیز وجود دارد.
علل و عوامل
عوامل بیرون زدگی دیسک کمر می توانند متفاوت باشند و هر فردی ممکن است به دلیل یکی از علل فتق دیسک دچار این بیماری شوند. برخی از علل بیرون زدگی دیسک شامل:
افزایش سن: با افزیش سن سرعت تخریب دیسک ها و درنهایت مهره ها بیشتر می شود و همچنین دیسک ها چسبندگی خود را از دست می دهند .
ژنتیک : ممکن است در سابقه خانوادگی و ژنتیک برخی از افراد دیسک هایی با جنس های نامناسب وجود داشته باشند که سرعت تخریب آن ها زیاد است.
بلند کردن اشیاء سنگین و ضربات شدید: دیسک ها درون ستون فقرات قرار داند و لازم است از آن ها به خوبی مراقبت شود تا دچار برآمدگی نشوند. بنابراین افراد باید در زمان بلند کردن اشیاء سنگین از زانو های خود کمک بگیرند.و در معرض برخورد ضربات شدید نیز قرار نگیرند.
تشخیص دیسک کمر
برای تشخیص بیماری دیسک کمر بیمارانی که علائم ذکر شده را در خود مشاهده کردند لازم است فورا به پزشک متخصص مراجعه کنند تا پزشک با انجام معاینات خاص بیرون زدگی دیسک کمر را تشخیص دهد. روش های تشخیص دیسک کمر شامل:
بررسی سابقه خانوادگی: ممکن است در ژنتیک برخی از افراد جنس دیسک ها مناسب نباشد و طی زمان دچار تخریب شوند. بنابراین پزشک در ابتدا سابقه خانوادگی بیمار را بررسی می کند.
معاینات فیزیکی: در مرحله بعدی پزشک معاینات پزشکی را انجام می دهد و واکنش اعصاب فرد بیمار را مورد بررسی قرار می دهد. در صورتی که دیسک دچار بیرون زدگی باشد.
تصاویر اشعه ایکس : در نهایت پزشک برای تشخیص دقیق تر بیماری درخواست تصاویر دقیق ام آر آی و یا سی تی اسکن می دهد. این تصاویر به علت داشتن کنتراست بالا می توانند به طور دقیق محل آسیب دیده را مشخص کنند و پزشک را در تشخیص دقیق بیماری یاری کنند.
میلوگرام :میلوگرام یک اشعه ایکس تخصصی است.رنگ مورد استفاده در میلوگرام در اشعه ایکس سفید دیده می شود و به پزشک اجازه می دهد نخاع و کانال را با جزئیات مشاهده کند. میلوگرام می تواند نشان دهد که عصبی در اثر فتق دیسک ، رشد بیش از حد استخوانی ، تومورهای نخاع و آبسه ها فشرده شده است. ممکن است سی تی اسکن از این آزمایش پیروی کند.
الکترومیوگرافی: در این روش سوزن های کوچکی وارد ناحیه آسیب دیده می شوند و میتوانند جریان الکتریکی میان اعصاب شما را نشان دهند و میزان انتقال پیام عصبی را نیز به پزشک نشان می دهند.
راه های درمان دیسک کمر
درمان غیر جراحی محافظه کار اولین قدم برای بهبود است و این درمان شامل دارو ، استراحت ، فیزیوتراپی ، تمرینات خانگی ، آب درمانی ، تزریق استروئیدهای اپیدورال (ESI) و مدیریت درد باشد. با استفاده از این روش های درمانی اکثر افراد بهبود می یابند اما اگر بیماری به درمان محافظه کارانه پاسخ ندهد ، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند.همچنین جراحی دیسک کمر به روش های متفاوت از قبیل : دیسککتومی،لامینکتومی و جراحی با لیزر انجام می شود. بهترین روش جراحی توسط جراح متخصص انتخاب می شود.
نظرات