عوارض جراحی مغز و اعصاب

  • تاریخ: اسفند ۲۱, ۱۴۰۰
  • دسته بندی: مقالات
  • دیدگاه کاربران: بدون دیدگاه
  • تعداد بازدید: 914 بار

جراحی مغز و اعصاب یک تخصص پزشکی است که با پیشگیری و درمان انواع اختلالات مرتبط با سیستم عصبی از جمله مغز، نخاع، اعصاب محیطی و غیره مرتبط است. این جراحی‌های مغز و اعصاب توسط جراحان متخصص و آموزش دیده انجام می‌شود. بسیاری از مردم دانش گسترده‌ای در مورد بسیاری از روش‌های پزشکی ندارند. وقتی در مورد جراحی‌های پیچیده مغز و اعصاب صحبت می‌کنیم، بسیاری از مردم فکر می‌کنند که این جراحی به مغز مربوط می‌شود. تا حدی درست است، اما در واقع این جراحی شامل موارد بیشتری می‌شود. روش‌های جراحی مغز و اعصاب هم برای بیماران بزرگسال و هم برای کودکان قابل انجام است. روش‌های جراحی مدرن تهاجمی و غیر تهاجمی، جراحی‌های مغز را تا حد زیادی ساده کرده‌اند. ما د راین مقاله قصد داریم به بررسی عوارض جراحی مغز و اعصاب بپردازیم. با ما در این مقاله همراه باشید.

عوارض جراحی مغز و اعصاب

انواع جراحی مغز و اعصاب

در اینجا برخی از رایج‌ترین روش‌های جراحی مغز و اعصاب که توسط جراح مغز و اعصاب انجام می‌شود را بررسی کرده‌ایم. این جراحی‌ها عبارتند از؛

دیسککتومی قدامی گردن

تقریباً هر فردی در دوره خاصی از زندگی خود نوعی گردن درد را تجربه می‌کند. اگر فتق دیسک دلیل گردن درد باشد جراح مغز و اعصاب راه حل مشکل است. درد ناشی از فتق دیسک عملا غیر قابل تحمل است. این مشکلات دیسک در اکثر موارد با جراحی قابل رفع است. این یک روش معمول است که شامل برداشتن دیسک آسیب دیده است.

کرانیوتومی

مایه تاسف است که سالانه هزاران نفر قربانی سکته مغزی یا آسیب مغزی می‌شوند. خوشبختانه جراحان و متخصصان مغز واعصاب منحصر به فردی جود دارند که برای نجات جان این قربانیان اقدامات جراحی مغز و اعصاب را انجام می‌دهند. کرانیوتومی یکی از روش‌هایی است که در آن بخشی از جمجمه بیمار برای ایجاد فضای اضافی برای مغز به منظور جلوگیری از تهدید له شدن مغز، ایجاد می‌شود.

رفع فشار کیاری

این یک روش برای افرادی است که دارای نقص در مغز هستند این وضعیت به عنوان ناهنجاری آرنولد-کیاری نیز شناخته می‌شود. رفع فشار کیاری ایمن‌ترین روش جراحی مغز و اعصاب برای درمان این بیماری است که در آن استخوانی در پشت جمجمه بیمار برداشته می‌شود تا بیمار تعادل و هماهنگی خود را بهبود بخشد.

لامینکتومی

این یک روش کم تهاجمی است که در آن برش‌های کوچکی در پوست در حین جراحی ایجاد می‌شود تا بخش کوچکی از لامینا یا استخوان مهره برداشته شود. این یک روش رایج برای بیمارانی است که از کمردرد شدید رنج می‌برند.

پونکسیون کمری

این یک روش ساده اما بسیار مؤثر است. پونکسیون کمری همچنین به عنوان تپ ستون فقرات شناخته می‌شود و برای تشخیص تعداد بیماری‌های زمینه‌ای موثر بر سیستم عصبی مرکزی بیمار انجام می‌شود.

جراحی صرع

معمولا اولین و اساسی‌ترین درمان برای افرادی که از صرع رنج می‌برند، بر اساس دارو است. اگر داروها مؤثر نباشند، متخصص مغز و اعصاب درمان جراحی را به عنوان گزینه بعدی انتخاب می‌کند. اکثر روش‌ها شامل برداشتن بخش کوچکی از مغز است که مسئول ایجاد تشنج‌های کشنده است.

فیوژن ستون فقرات

این روش برای درمان بیماری‌های دژنراتیو یا آسیب‌های تروماتیک ستون فقرات استفاده می‌شود. روش جراحی فیوژن ستون فقرات برای ثابت نگه داشتن ستون فقرات بیمار انجام می‌شود.

میکرودیسککتومی

این روش جراحی مغز و اعصاب برای درمان افرادی که از فتق دیسک دردناک در ناحیه کمر رنج می‌برند استفاده می‌شود.

ونتریکولوستومی

در روش ونتریکولوستومی، پزشکان از یک لوله برای برداشتن مایع اضافی در مغز بیمار استفاده می‌کنند. این روشی است که بدون شانت انجام می‌شود.

شانت بطنی-پریتونئال

این نیز روشی است که برای حذف مایع تجمع یافته در مغز افراد استفاده می‌شود. در این حالت یک شانت در مغز کاشته می‌شود تا مایع اضافی که در سر جمع شده تخلیه شود.

ترمیم آنوریسم

آنوریسم مغزی زمانی است که دیواره یک شریان (رگ خونی) ضعیف می‌شود. سپس آنقدر آرام می‌شوند که فشار خوبی در برابر جریان خون حفظ نمی‌کنند و با جریان خون به ناحیه ضعیف شده شروع به برآمدگی یا تورم می‌کنند. (گاهی اوقات به آن بادکش می‌گویند). اگر برآمدگی بیش از حد بزرگ شود پاره می‌شود. این یک وضعیت اورژانسی است و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد. جراح مغز و اعصاب می‌تواند آنوریسم‌ها را (قبل و گاهی بعد از پارگی) با انواع تکنیک‌های مختلف ترمیم کند.

جراحی اندوواسکولار

جراحی اندوواسکولار، که توسط جراح مغز و اعصاب انجام می‌شود، روشی است که برای درمان مجموعه‌ای از بیماری‌های مرتبط با عروق (رگ خونی و یا سیستم لنفاوی) استفاده می‌شود. به طور معمول در این روش، یک برش در نزدیکی مفصل ران برای دسترسی به رگ آسیب دیده ایجاد می‌شود.

اگر مغز ما به درستی کار نکند، بدن ما ساکن و بی تحرک می‌شود. اگر مغز ما به روشی که باید کار نکند، شروع به رسیدن به حالت نباتی می‌کنیم. اینجاست که اهمیت جراحی مغز و اعصاب در کانون توجه قرار می‌گیرد. استفاده از روش‌های جراحی مدرن تهاجمی و غیرتهاجمی بسیاری از جراحی‌های مغز و سایر روش‌های پیچیده را ساده کرد و جان بسیاری را نجات داده است.

عوارض جراحی مغز و اعصاب

عوارض ناشی از جراحی مغز و اعصاب چیست؟

احتمالا این سوال برای شماهم پیش می‌آید که اگر جراحی کم تهاجمی باشد، عوارض کمتری خواه داشت. اما همانطور که می‌دانید هر جراحی عوارض دارد. این در مورد جراحی مغز و اعصاب مستثنی نیست. در ادامه به بررسی عوارض جراحی مغز و اعصاب پرداخته‌ایم.

عوارض جراحی مغز و اعصاب

قبل از بررسی عوارض جراحی مغز و اعصاب باید بگوئیم که برخی از عوامل می‌توانند بر این عوارض تاثیر بگذارند. از جمله؛ پزشک، مهم است که پزشکی که جراحی را انجام می‌دهد از علم و تجربه بالایی برخوردار باشد. چرا که اگر جراحی با دقت انجام نشود می‌تواند عوارض جبران ناپذیری داشته باشد. همچنین عوارض در افراد مختلف متفاوت است. زیرا عوارض به ویژگی بدنی هر فرد و علائم و نوع بیماری که دارد متفاوت است.

عمده عوارض جراحی مغز و اعصاب عبارتند از

  • سردردهای مکرر
  • ورم سر
  • افت فشار
  • کبودی در محل جراحی
  • تشنج
  • آسیب دیدن سایر اندام یا اجزا در حین جراحی
  • عفونت
  • خونریزی

چگونه می‌توان از عوارض جراحی مغز و اعصاب جلوگیری کرد؟

همانطور که گفتیم انتخاب پزشک نقش مهمی در به وجود آمدن عوارض حاصل از جراحی  دارد. درنتیجه اولین مرحله برای جلوگیری از عوارض جراحی مغز و اعصاب، پیدا کردن جراح مناسب و با تجربه است. بعد از انتخاب جراح برای کاهش عوارض ناشی از جراحی باید به نکاتی و دستپراتی که پزشکتان قبل از جراحی توصیه می‌کند، عمل کنید و از آن‌ها پیروی داشته باشید.

نظرات