تومور کندروسارکوم : تشخیص و روش های درمان آن

  • تاریخ: تیر ۲۶, ۱۳۹۹
  • دسته بندی: بیماری ها
  • دیدگاه کاربران: بدون دیدگاه
  • تعداد بازدید: 2315 بار

کندروسارکوم یک نوع سرطان استخوان است که در سلول­های غضروف ایجاد می­شود. غضروف یک نوع بافت نرم و غضروفی است که تعداد زیادی از استخوان­ها از آن به وجود می­آیند. غضروف نقش مهمی را در فرایند رشد ایفا می­کند. انواع مختلفی از غضروف­ها در سراسر بدن وجود دارد. کندروسارکوم در ابتدا بر سلول­های غضروف فمور ( استخوان ران ) بازو، لگن، یا زانو تاثیر می­گذارد. گاهی اوقات این عارضه سایر قسمت­های بدن مانند دنده‌­ها را درگیر می­کند.

کندروسارکوم دومین سرطان شایع استخوان

کندروساکوم دومین نوع از سرطان­‌های شایع استخوان است. سرطان اولیه استخوان، سرطانی است که در ابتدا استخوان­‌ها را درگیر می‌­کند. تومورهای اولیه استخوان در سایر اعضای بدن شروع به رشد می­‌کنند و سپس به استخوان انتشار می­‌یابند. کندروسارکوم به ندرت افراد زیر ۲۰ سال را درگیر می‌­کند. احتمال بروز این بیماری تا سن ۷۵ سالگی افزایش می­‌یابند، بنابراین می­‌توان گفت که افراد ۲۰ تا ۷۵ ساله بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند. تحقیقات نشان داده است که احتمال بروز این بیماری در هر دو جنس برابر است.

کندروسارکوم

عارضه کندروسارکوم چیست؟

اگر اخیرا از طریق پزشک خود باخبر شده­اید که دچار کندروسارکوم هستید، این امر بدین معنا است که به یکی از شایع ترین نوع از سرطان استخوان مبتلا شده­اید. معمولا این تومورها به آهستگی رشد می­کنند و به سایر نقاط بدن انتشار می­یابند. معمولا پزشک انجام عمل جراحی برای خارج کردن تومور را پیشنهاد می­دهد. آنچه این نوع سرطان را از سایر انواع سرطان­های استخوان تفکیک می­کند این است که معمولا این نوع سرطان در غضروف شروع به رشد می­نماید. غضروف یک بافت سفت و انعطاف پذیر دارد که به عنوان یک بالشتک، استخوان و مفصل قرار دارد و نقش ضربه گیر را ایفا می­کند. در اکثر موارد، کندروسارکوم در استخوان ران، قسمت فوقانی استخوان بازو، دنده‌­ها، یا لگن ایجاد می­شود. گاهی اوقات احتمال بروز آن در عضلات، اعصاب، و سایر بافت­های نرم بازو پا نیز وجود دارد.

علائم و نشانه­‌های این بیماری چیست؟

این بیماری شبیه سایر بیماری­ها نیست که باعث شود خسته شوید یا احساس بیماری کنید. در عوض علائم و نشانه­‌های آن دقیقا در محل تشکیل تومور بروز می­کند. ممکن است در این محل درد زیادی را احساس کنید که به تدریج بدتر می­شود. معمولا این درد در ساعات شب یا هنگام انجام فعالیت جسمانی بدتر می­شود، و استراحت کمکی به بهبود آن نمی­کند. این عارضه می­تواند باعث ایجاد مشکل در حرکت دادن آن قسمت از بدن شود، و حتی گاهی اوقات منجر به لنگی شود.

چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به این عارضه قرار دارند؟

این عارضه در میان افراد ۴۰ سال به بالا شیوع بسیار بالایی دارد، اما معمولا پزشکان علت ابتلا به آن را نمی­دانند. معمولا این عارضه در غضروف­های طبیعی بدن شروع می­شود. اما گاهی اوقات می­تواند در پی برخی از بیماری­های استخوان نیز ایجاد شود. در موارد زیر احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر می­شود.

انکندروم: این عارضه به تومورهای خوش خیم غیر سرطانی گفته می­شود. این عارضه می­تواند به تنهایی یا در کنار سایر بیماری­ها مانند سندروم مافوچی یا بیما اولیر ایجاد شود.
سندروم مالیتپل اگزوستوز: در این عارضه، توده‌­ه‌ای کوچکی که از غضروف ساخته شده‌­اند، در استخوان ایجاد می­شوند.
افرادی که برای درمان سرطان در معرض پرتوهای قوی قرار گرفته­‌اند در معرض ابتلا به این عارضه نیز قرار داد.

میزان تهاجم کندروسارکوم چگونه است؟

کندروسارکوم رفتارهای متفاوتی دارد، اما تعداد زیادی از آنها در زمره تومورهای با گرید پائین قرار دارند. ظاهر و عملکرد سلول­های این تومورها شبیه غضروف سالم است که میزان ناهنجاری آنها اندک است. در تومورهای گرید متوسط، سلول­ها هنوز شبیه سلول­های غضروف هستند، اما تغییرات غیر طبیعی آنها بیشتر است. در تومورهای گرید بالا، سلول­ها شباهت کمتری به غضروف سالم دارند، و سرعت رشد و تغییر آنها بسیار بالا است.

معمولا کندروسارکوم­های شفاف سلول و معمولا کندروسارکوم رایج جز تومورهای کندروسارکوم مزانشیمی و کندروسارکوم تمایز دایی شده جز تومورهای گرید بالا هستند که معمولا رفتاری تهاجمی دارند و به سایر نقاط بدن انتشار می­یابند. کندروسارکوم تمایز زدایی شده و در کمتر از ده درصد از موارد رخ می­دهد، و معمولا در ناحیه بازو، پا، یا استخوان­های لگن تظاهر می­کند. این تومور یکی از انواع متفاوت کندروسارکوم است که درمان آن دشوارتر است. یک بخش از تومور جز تومور گرید پائین تا متوسط غضروف است و معمولا در گرید بندی، در نزدیکی سارکوم گرید بالای غیر غضروفی قرار داد.

تشخیص و درمان کندروسارکوم

برای تشخیص این عارضه به چه تست­‌هایی نیاز است؟

نمی­توان یک تومور خوش خیم که رشد نسبتا آرامی دارد، را کندروساروکوم نامید، گاهی اوقات ممکن است علائم و نشانه­‌های آن شبیه سایر انواع مشکلات استخوانی مانند عفونت استخوان باشد. در این حالت پزشک از بیمار می­خواهد که برای تشخیص علت مشکلاتی که با آن مواجه شده است، آزمایشات لازم را انجام دهد.

  • معاینه جسمانی بیمار : پزشک به معاینه بدن شما می­‌پردازد و سوالاتی را در خصوص سابقه پزشکی شما مطرح می‌­کند به عنوان مثال درباره علائم بیماری و هر گونه اختلالاتی که در خانواده وجود دارد، سوال می­‌پرسد.
  • تست‌های عکسبرداری : مانند سی تی اسکن و ام آر ای
  • بیوپسی

در دسته بندی تومورها، گرید به چه معنا است؟

ممکن است در توصیف تومور، کلمه گرید را شنیده باشید. گرید روشی برای توصیف سرعت رشد تومور و احتمال انتشار آن به سایر نقاط بدن است. توصیف تومور براساس گرید به پزشک برای انتخاب بهترین روش درمانی کمک می­کند.

  • گرید پائین ( یک ) سرعت رشد پائینی دارد و معمولا پس از عمل جراحی درمان می­شود و احتمال عود آن پس از درمان کم است.
  • گرید متوسط ( دو ) به سرعت رشد می­کند و به سایر اعضای بدن انتشار می­یابد.
  • گرید بالا ( سه ) سرعت انتشار بسیار بالایی دارد و سایر دارد و سایر اعضای بدن را درگیر می­کند.

روش های درمان کندروسارکوم

درمان این تومورها به اندازه، موقعیت، گرید تومور، سن، و سلامت کلی بیمار بستگی دارد.

  • انجام عمل جراحی

انجام عمل جراحی، اصلی ترین درمان برای این بیماری محسوب می­‌شود. پزشک برای اطمینان از تخلیه کامل تومور، علاوه بر تومور بخشی از بافت­‌های سالم اطراف آن را نیز تخلیه می­‌کند. بنابراین ممکن است بیمار بخشی از استخوان، غضروف، و عضله خود را از دست بدهد. در این حالت بیمار به یک ایمپلنت، پیوند استخوان، یا پیچ و مهره برای محافظت از استخوان نیاز خواهد داشت. در صورتی که تومور سرطانی در نزدیکی یک مفصل، مانند مفصل ران یا زانو، قرار داشته باشد ممکن است تعویض مفصل ضرورت یابد. در صورتی که تومور در دست یا پا به وجود آمده باشد، پزشک تمام سعی خود را می­‌کند که آن عضو را حفظ کند. اما همیشه این امر محقق نمی­‌شود. در این حالت، بیمار باید از دست و پای مصنوعی استفاده کند.

  • جراحی با سرما
  • پرتو درمانی

عوارض این نوع سرطان برای بیمار شامل چه مواردی است؟

داده­‌های آماری موجود از طریق مطالعه گروهی از بیماران مبتلا به کندروسارکوم به دست آمده است. این داده‌­ها نمی­توانند آینده بیمار را بیش بینی کنند، اما می­توانند به بررسی موثر ترین روش برای درمان این عارضه کمک کنند. عوارض کندروسارکوم براساس گرید تومور و وسعت جراحی، در بیماران مختلف متفاوت است. به طور کلی تومورهای با گرید پائین با عوارض کمتری همراه هستند و احتمال بازگشت و انتشار به سایر نقاط بدن در این نوع تومورها کمتر است. هرچه گرید تومور بالاتر باشد، ریسک ناشی از آن نیز بالا خواهد بود. در تومورهای با گرید بالا، ریسک بازگشت آنها و انتشار یافتن به سایر نقاط بدن بسیار زیاد است و نرخ بقا و سلامت مجدد در این گروه بسیار پائین است.

نظرات