آنوریسم مغزی(Aneurysm)به بزرگ شدن یا بیرون زدگی دیواره یکی از سرخرگ های مغز میگویند که به علت ضعف در دیواره سرخرگ ایجاد میگردد. جراحی آنوریسم مغزی باید توسط بهترین جراح آنوریسم مغزی انجام شود.
آنوریسم مغزی چیست ؟
آنوریسم نوعی اختلال در عروق مغزی است که میتواند منجر به ضعف در دیواره شریان مغزی شود و همین ضعف میتواند باعث گشاد شدن موضعی در سطح رگ ها گردد. آنوریسم مغزی زمانی تشکیل میشود که دیواره سرخرگ های مغزی ضعیف شده و به علت بالا بودن فشار داخل عروق مغزی برجستگیها، بیرونزدگیها و حبابهایی در سرخرگ تشگیل میشود که به علت ضعیف بودن دیواره این عروق از جدار طبیعی شریان ها، ممکن است عروق مغزی پاره شده و منجر به خونریزی مغزی شود.
علائم آنوریسم مغزی
آنوریسم مغزی دارای علائم گوناگونی است که براساس شدت بیماری بروز میکند. این علائم عبارتند از :
- سردرد بسیار شدید و ناگهانی و معمولاً بدون سابقه قبلی
- خواب آلودگی، سردرگمی و یا از بین رفتن هوشیاری
- اختلالات حرکتی در دست و پا
- تغییر در سطح هوشیاری
- از دست دادن هوشیاری
- اختلال در بینایی
- فلج اعصاب مغزی
- استفراغ
- تشنج
- مننژیم
- کما
- تهوع
انواع آنوریسم مغزی
انواع آنوریسم براساس میزان و نوع بیرون زدگی و اندازه دیواره سرخرگ بدن متفاوت است. انواع آنوریسم بهصورت زیر دستهبندی میشود.
- آنوریسم کیسه ای: بیرون زدگی در یک طراف دیواره رگ تشکیل میشود، که این بیرون زدگی به صورت کیسه تشکیل میشود.
- آنوریسم دوکی شکل: این نوع از آنوریسم دیواره سرخرگ در تمامی جهات دچار تورم شده و سرخرگ حالتی دوکی شکل به خود میگیرد.
- آنوریسم پاره شده: سرخرگ بر اثر بزرگ شدن زیاد دچار ترکیدگی میشود و خونریزی به بافت اطراف انتشار خواهد یافت.
درمان آنوریسم مغزی
دو نوع درمان برای آنوریسم مغزی انجام میشود، یکی دارو درمانی و دیگری درمان جراحی میباشد.
دارو درمانی
دارو درمانی از گزینه های درمانی برای آنوریسم پاره نشده است. درمان دارویی با آنتی بیوتیکها انجام میشود تا با برطرف شدن عفونت، جدار رگ مجددا بازسازی و ترمیم شود و آنوریسم کوچک شده و از بین برود.
تغییر در شیوه زندگی
- ترک سیگار
- کنترل فشار خون
- عدم مصرف الکل
- رژیم غذایی سالم
- ورزش
درمان با عمل جراحی باز
جراحی باز یا کرانیوتومی که با باز کردن جمجمه انجام میشود و زمان بهبود آن برای مدت ۴ الی ۶ هفته میباشد.
درمان با روش اندوواسکولار
در این روش متخصص از آنژیوگرافی برای تشخیص آنوریسم مغزی استفاده مینماید. در این حالت لوله ای وارد شریان میشود. کوییلینگ اندوواسکولار گزینه مناسبی برای درمان آنوریسم مغزی است. زیرا در این روش نیازی به شکافتن جمجمه نیست. این جراحی در زمان کوتاه تری انجام میشود و دوره نقاهت آن بسیار کمتر از جراحی باز میباشد. داروی بیهوشی کمتری به بیمار تزریق شده و زمان بهبودی آن ۲ الی ۴ روز میباشد. برای جراحی باید به بهترین جراح آنوریسم مغزی مراجعه نمایید.
عوارض بعد از عمل آنوریسم مغزی
آنوریسم مغزی سیستم عصبی مرکزی بدن را درگیر میکند و جراحی بر روی مغز دارای ریسکها و خطراتی است. عوارض بعد از عمل آنوریسم مغزی در ارتباط با موارد آسیب به سیستم عصبی مرکزی بوده و شامل موارد زیر است:
- گیجی
- بی حسی
- ضعف
- تشنج
- بی حسی
- خونریزی
- تورم مغزی
- لخته شدن خون
- سکته مغزی
- ضعف عضلانی
- مشکلات گفتاری
- تغییر در رفتار
- ایجاد مشکلات تنفسی
- واکنش نسبت به داروها
- تغییر در رفتار، گفتار، حافظه
- از دست دادن تعادل یا هماهنگی
- مشکلات بینایی (از نابینایی تا مشکلات دید جانبی)
- اشکال در توجه به چیزهایی که در اطراف شماست
- عفونت در مغز و یا قسمت های اطراف مغز مانند جمجمه یا پوست سر
برای کاهش عوارض بعد از عمل آنوریسم مغزی بهتر است به بهترین جراح آنوریسم مغزی مراجعه نمایید.
بهترین جراح و متخصص آنوریسم مغزی
بیماران باید برای درمان آنوریسم مغزی، بهترین جراح آنوریسم مغزی را بیابند. یک جراح آنوریسم مغزی باید ویژگی های زیر را داشته باشد.
دارای مدرک بورد تخصصی
پزشک دوره تخصص خود را طی ۳ تا ۷ سال بسته به نوع رشته خود طی خواهد کرد. پزشک متخصص در میان فارغ التحصیلان یک رشته برگزار میشود. اگر به پزشکی مراجعه کردید، در مهر آن پزشک بورد تخصص را مشاهده می کنید، پزشک باید در رشته خود تخصص داشته باشد.
سخنرانی در کنگرهها
سخنرانی و شرکت در کنگره های بین المللی نشان دهنده سطح علم و دانش بسیار بالای فرد میباشد که برای انجام جراحی و درمان بیماری میتوانید به او اعتماد نمایید.
مدیریت بحران و شجاعت
یک جراح باید بتواند آرامش خود را در هر شرایطی حفظ کند و اعتماد به نفس بالایی داشته باشد. جراح همچنین در اتاق عمل موارد ریز و درشت را زیر نظر بگیرد. جراح باید روحیهای انعطاف پذیر داشته باشد و صبوری و آرامش را در خود در بالاترین سطح برساند زیرا کوچکترین خطایی میتواند منجر به مرگ شود.
جراح همچنین باید فردی شجاع و با جسارتی باشد. افرادی که ریسک پذیر نیستند نمیتوانند جان انسان های دیگر را نجات دهند و سلامت بیمار را تضمین نماید.
فلوشیپ
بهترین جراح آنوریسم مغزی باید در جراحی در دورههای تکمیلی که در داخل و یا خارج از کشور برگزار میشوند شرکت کند. شرکت در دوره های تکمیلی داخل و خارجی کشور را دوره های فلوشیپ یا فوق تخصص میگویند.
تشخیص دقیق
تشخیص دقیق آنوریسم مغزی در درمان بیماری نیز تاثیر زیادی میگذارد. بهترین جراح آنوریسم مغزی باید توسط عکسهای MRI و CT scan محل دقیق قرارگیری آنوریسم را تشخیص دهد.
ایجاد تعادل در تعداد جراحی
بهتر است جراح بعد از انجام چندین جراحی، جراحی را به روزهای بعدی موکول کند. زیرا انجام جراحی های متعدد میتواند دقت و توجه در جراحیهای بعدی را کاهش دهد.
تعهد در انجام کارها
بهترین جراح آنوریسم مغزی یا دیگر بیماری ها باید فردی متعهد باشد که نسبت به جان افراد احساس مسئولیت کند و زندگی انسان ها برای او اهمیت دارد و نسبت به تعهدات خود مسئولیت پذیر باشد.
نظرات