عوارض لخته خون در سر چیست و راه‌های درمان آن

  • تاریخ: آذر ۲۰, ۱۴۰۰
  • دسته بندی: مقالات
  • دیدگاه کاربران: بدون دیدگاه
  • تعداد بازدید: 4216 بار

 عوارض لخته خون در سر زیاد نیست اما جدی است! سکته مغزی معمولاً به دلیل اختلال گردش خون ناگهانی در مغز ایجاد می‌شود. در اکثر موارد، یک لخته خون در سر (ترومبوس) مسئول این است که رگ مغز را می‌بندد. بافت اطراف دیگر نمی‌تواند اکسیژن و مواد مغذی تأمین کند و آسیب می‌بیند؛ بنابراین سکته مغزی باید فوراً درمان شود. گاهی اوقات لخته بدون هیچ آسیب خارجی در جریان خون ایجاد می‌شود. هنگامی که آنها یک رگ خونی را مسدود می‌کنند، عوارض خطرناکی مانند ترومبوز یا سکته می‌تواند رخ دهد. این مورد در افراد سالم بسیار نادر است. برخی از شرایط پزشکی و عوامل خطر لخته شدن خون و عوارض مرتبط با آن را افزایش می‌دهند. اگر لخته خون در خود قلب ایجاد شود، می‌تواند به مغز مهاجرت کند و در آنجا لخته شود و سکته بروز کند.

عوارض لخته خون در سر

علائم لخته شدن خون در سر

علائم عبارت‌اند از:

  • فلج ناگهانی، معمولاً در یک طرف بدن
  • کمبود قدرت در پاها و بازوها
  • احساس بی‌حسی یک‌طرفه
  • اختلالات بینایی
  • اختلال تعادل
  • سرگیجه
  • اختلالات گفتاری مانند زمزمه کردن یا ازدست‌دادن زبان
  • ازدست‌دادن هوشیاری
  • سردرد شدید
  • عدم ثبات در هنگام راه‌رفتن و ایستادن

اگر فکر می‌کنید فردی مشکوک به سکته مغزی است

می‌توانید از تست FAST برای بررسی اینکه آیا سکته مغزی است یا خیر استفاده کنید. به همین جهت باید اقدامات زیر را انجام دهید:

  1. صورت: در اینجا از فرد موردنظر می‌خواهید لبخند بزند. این کار با فلج همی پلژیک صورت امکان‌پذیر نیست.
  2. بازوها: از بیمار بخواهید هم‌زمان بازوهای خود را بالا بیاورد. این نشان می‌دهد که آیا بازوها فلج هستند یا خیر.
  3. گفتار: اجازه دهید فرد آسیب‌دیده جملات ساده را بیان کند. زبان نامفهوم نشان‌دهنده سکته مغزی است.
  4. زمان: فوراً با پزشک اورژانس تماس بگیرید، حتی اگر کمی شک دارید. هر دقیقه مهم است.

شدت علائم لخته شدن خون در سر چقدر است؟

شدت علائم لخته خون در سر بستگی به ناحیه‌ای از مغز دارد که لخته در آن قرار دارد. بااین‌حال، در صورت بروز علائم ذکر شده، باید فوراً با پزشک اورژانس یا خدمات نجات تماس بگیرید.

بااین‌حال، همه لخته‌های خون در سر منجر به سکته مغزی نمی‌شوند. به‌عنوان‌مثال، حتی بدون سکته مغزی (انفارکتوس مغزی)، اختلالات بینایی مختصری مانند دوبینی یا سوسو زدن چشم ممکن است رخ دهد. حتی در این صورت، باید فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید.

علت لخته شدن خون در سر

لخته‌های خون به روش‌های مختلفی تشکیل می‌شوند. هنگامی که آسیب می‌بیند، بدن به محرک واکنش نشان می‌دهد. رگ‌های خونی باریک می‌شوند تا جریان خون را کاهش دهند. در بافت آسیب‌دیده، پلاکت‌های خون فعال می‌شوند. اینها روی زخم جمع می‌شوند و پلاگینی را تشکیل می‌دهند که آن را می‌بندد. سپس پروتئین‌ها مهر و موم را سفت می‌کنند و از زخم در برابر باکتری‌ها، ویروس‌ها، قارچ‌ها و سایر آلودگی‌ها محافظت می‌کنند. آسیب‌ها نباید خارجی باشند. اگر دیواره‌های داخلی رگ‌های خونی آسیب ببینند، مثلاً در مورد تصلب شرایین، پلاکت‌های خون نیز می‌توانند به هم بچسبند. حتی بدون آسیب، این لخته‌ها زمانی ایجاد می‌شوند که خون به‌آرامی جریان می‌یابد یا به عقب برمی‌گردد. این امر همچنین باعث تجمع پلاکت‌ها و مسدود شدن رگ ها می‌شود.

نقایص قلبی و تومورها

نقایص قلبی باعث لخته شدن خون می‌شود، به‌خصوص آریتمی‌های قلبی و فیبریلاسیون دهلیزی. در اینجا خون به‌گونه‌ای چرخانده می‌شود که لخته‌های خون تشکیل شود، اما نه در سر، بلکه در دهلیز قلب. تومورها و جهش‌های مادرزادی باعث می‌شوند که خون خیلی سریع لخته شود و به‌هم‌چسبیده و لخته ایجاد کند.

تصادفات

پس از شکستگی‌های استخوان، عمل‌ها و بیماری‌های جدی، افراد مبتلا اغلب آن قسمت از بدن را کمتر حرکت می‌دهند. شکستگی جمجمه یا آسیب‌های استخوانی به ستون فقرات گردنی به این معنی است که ما به‌سختی سر خود را بالا، پایین یا چرخانده‌ایم. در نتیجه، عضلاتی که معمولاً وریدها را منقبض می‌کنند و در نتیجه خون را به قلب برمی‌گردانند نیز شکسته می‌شوند.

اگر عضلات این فشار را نداشته باشند، خون آهسته‌تر به عقب برمی‌گردد و در سیاهرگ‌ها جمع می‌شود. در حال حاضر احتقان خون وجود دارد، پلاکت‌ها و مواد منعقدکننده جمع می‌شوند. در اینجا لخته خون در سر ایجاد می‌شود.

احتقان خون در سایر قسمت‌های بدن نیز می‌تواند منجر به لخته شدن خون در سر شود. بخش‌هایی از ترومبوز می‌توانند شل شده و از طریق جریان خون به عروقی که سر را تأمین می‌کنند مهاجرت کنند.

درمان لخته خون در سر

چند سال پیش روش جدیدی برای حذف لخته‌های خون خطرناک از سر ایجاد شد. به آن ترومبکتومی مکانیکی می گویند. در عمل، این رگ بسته را در نه بیمار از هر ده بیمار باز می‌کند. به‌اصطلاح استنت‌ها لخته‌ها را در نوعی سبد می‌گیرند. به‌ طور کلی رایج‌ترین درمان‌های لخته خون در سر عبارت‌اند از:

درمان لیز

این روش درمانی مرسوم برای پاکسازی لخته خون در سر است. در اینجا یک دارو (فعال‌کننده پلاسمینوژن بافت نوترکیب) از طریق سیاهرگ مربوطه به جریان خون منتقل می‌شود. این دارو خون را رقیق می‌کند و در نتیجه لخته را حل می‌کند.

ترومبولیز موضعی و سیستمیک

نحوه استفاده از لیز درمانی به زمان بستگی دارد. ترومبولیز سیستمیک که در آن دارو از جریان خون عبور می‌کند، حداکثر تا چهار ساعت و نیم پس از شروع سکته مغزی امکان‌پذیر است. درمان موضعی که در آن پزشکان کاتتر را به سمت لخته خون فشار می‌دهند و ماده منعقدکننده را مستقیماً در آنجا وارد می‌کنند، تا شش ساعت پس از حمله امکان‌پذیر است.

پروفیلاکسی ثانویه

اگر مستعد لخته شدن خون هستید، پروفیلاکسی ثانویه می‌تواند به پیشگیری از آن کمک کند. اگر در معرض خطر بیشتری هستید، باید این درمان را برای یک‌عمر ادامه دهید. شناخته‌شده‌ترین دارو برای این امر آسپرین است.

عمل جراحی

فقط چند نفر برای لخته شدن خون در سر عمل می‌کنند. این عملیات پرزحمت و پرخطر است. کوچک‌ترین اشتباهات می‌تواند باعث آسیب‌های مغزی شود و بسته به محل لخته منجر به ناتوانی‌های مادام‌العمر، از ازدست‌دادن زبان تا مشکلات حرکتی، فلج، اختلال هوشیاری یا ازدست‌دادن توانایی‌های ذهنی شود. برای اینکه بتوانید اصلاً عمل کنید، لخته باید نزدیک عروق بزرگ‌تر باشد، در غیر این صورت جراحان نمی‌توانند به آن دسترسی پیدا کنند.

نظرات