زمانی که سطح هورومون کورتیزول بدن برای مدتطولانی ای در بدن بالا باشد فرد مبتلا به سندروم کوشینگ می شود. یکی از دلایل ابتلا به این بیماری مصرف دارو های حاوی کورتون است. افراد مبتلا به سندروم کوشینگ اکثرا دچار اضافه وزن می شوند. برای کنترل پیشروی این بیماری بهتر است مبتلایان رژیم غذایی متناسب با این بیماری را رعایت کنند.
علائم سندروم کوشینگ
برخی از علائم این سندروم شامل:
- آکنه
- ضخیم شدن موهای صورت در زنان
- فشار خون بالا به هم ریختگی چرخه قاعدگی
- اختلالات نعوظ و کاهش باروری در مردان
- ترک های پوستی بنفش رنگ روی سینه ها، ران ها، بازوها و شکم
- ضعف عضلانی
- فزایش وزن و رسوب چربی (به ویژه در قسمت میانی بدن و قسمت فوقانی پشت)
- پوست نازک و مستعد کبود شدن
- کندی روند بهبود زخم ها
نقش رژیم غذایی در سندروم کوشینگ
برای درمان سندروم کوشینگ درمان هایی وجود دارد. اما علاوه بر این درمان ها خوب است که رژیم غذایی این بیماری استفاده شود. برای بیماران مبتلا به سندروم کوشینگ رژیم های غذایی مخصوصی وجود دارد. دلایلی که باعث بالا رفتن سطح کورتیزول در بدن میشوند ممکن است داخلی یا خارجی باشند. با توجه به این که فرد تا چه مقدار درگیر این بیماری شده است پزشک راه حل های متفاوتی را انتخاب خواهد کرد. ممکن است فردی با درمان دارویی مشکلش برطرف شود اما فردی نیاز به عمل جراحی و یا پرتو درمانی داشته باشد تا سطح هورمون کورتیزول در بدن به تعادل برسد. معمخولا پزشکان رژیم های غذایی ای که حاوی کلسیم و پروتئین بالا و سدیم پایین هستند را به بیماران توصیه میکنند.
مصرف کلسیم و ویتامین D
پزشکان رژیم غذایی غنی از کلسیم و ویتامین دی را به بیماران توصیه میکنند زیرا سندروم کوشینگ عوارضی مانند پوکی استخوان و تحلیل استخوان را به دنبال دارد. بنابر این باید موادی که حاوی کلسیم و ویتامین دی هستند در رژیم غذایی این افراد وجود داشته باشد. موادی که دارای خاصیت های نام برده هستند شامل کلم بروکلی، کلم پیچ، نوشیدنی های حاوی ویتامین دی و پنیر اشاره کرد.
کاهش سدیم در رژیم غذایی سندروم کوشینگ
وقتی مقدار سدیم در بدن افزایش پیداکند به دنبال آن جذب آب بدن زیاد شده و فشار خون نیز بالا میرود و همین خود یک دلیل برای اضافه وزن میباشد. افراد مبتلا به سندروم کوشینگ به دلیل اینکه دجار اضافه وزن میشوند باید مصرف سدیم و فرآورده های حاوی سدیم را کاهش دهند.
کلسترول را کاهش دهید
نکته ی دیگری که در رژیم غذایی افراد مبتلا به سندروم کوشینگ اهمیت بسیار ویژه ای دارد، کاهش مصرف کلسترول است. به دلیلی اینکه این بیماری کلسترول خون را بالا می برد افراد مبتلا باید توجه کنند که غذاهای حاوی کلسترول زیادی هستند را کمتر مصرف کنند و با مصرف غذاهایی که حاوی فیبر بیشتری هستند اثرات آن را جبران کنند. غذاهایی که حاوی کلسترول بد هستند شامل گوشت قرمز،غذاهای سرخ شده، شکر و شیرینی جات، لبنیات دارای چربی بالا شیر( پنیر و ماست و خامه)، غذاهای حاوی روغن های هیدروژنه و یا چربی ها، غذا های سوخته هستند که باید از آنها بپرهیزید. غذاهایی که حاوی فیبر هستند و باید از آنها بیشتر استفاده کنید شامل: آجیل، عدس، لپه، نخود، لوبیا، شلغم، نخود فرنگی، انجیر، نارگیل، گلابی، آووکادو، سیب، آلوخشک، جو و جو پرک.
کنترل قند خون
افراد مبتلا به سندروم کوشینگ همواره قند بالایی خواهند داشت زیرا هورمون کورتیزول کبد را به افزایش سطح قند خون وا می دارد. این وضعیت هایپرگلایسمی نامیده می شود. هایپرگلایسمی عوارض زیادی دارد مانند بیماری های قلبی عروقی، آسیب های مفصلی، آسیب عصبی، مشکلات کلیه و استخوان ها. در این موارد پزشکان با توصیه رژیم غذایی کم کربوهیدرات یا تنظیم فواصل بین وعده های غذایی، می توانند سطح قند خون را کنترل کنند.
حدف الکل و دخانیات
نوشیدن الکل می تواند به شبکه هیپوتالاموس – هیپوفیز – آدرنال، آسیب برساند و موجب بروز علائمی مانند سندرم کوشینگ شود. نوشیدن الکل و دخانیات علاوه براینکه علائم سندروم کوشینگ را تشدید میکند، تشخیص آن را نیز دشوارتر خواهد کرد. مصرف دخانیات نیز خطرات احتمالی هنگام عمل جراحی را افزایش می دهد. اگر جراحی یکی از گزینه های درمان شما است، مصرف دخانیات را کنار بگذارید.
نظرات