فتق دیسک گردن بیرونزدگی دیسک بین مهرهای است که ریشه عصبی را به سمت یکی از اندامهای فوقانی و احتمالاً نخاع فشرده میکند. علائم دیسک گردن میتواند بسیار پیچیده و از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد، اما هرگز نباید آنها را نادیده گرفت، وضعیت بدنی نادرست، تنش و استرس میتواند تنها برخی از دلایل ایجاد دیسک گردن باشد. در صورتی که وضعیت دیسک گردن وخیم باشد، ممکن است عمل دیسک گردن برای بیمار در نظر گرفته شود. همین امر باعث میشود تا برای بسیاری از افراد این سؤال پیش بیاید که آیا عمل دیسک گردن خطرناک است؟ در ادامه همراه باشید تا پاسخ این سؤال را بیابید.
آیا عمل دیسک گردن خطرناک است؟
فتق دیسک گردن که بهموقع درمان نمیشود میتواند باعث شود بیمار نیاز به عمل جراحی داشته باشد. انجام اقدامات احتیاطی برای جلوگیری از آن یا تشخیص بهموقع آن برای شروع درمان با متخصص از اهمیت بالایی برای مراقبت از سلامت ما برخوردار است. در این بخش هرآنچه را که باید در مورد این آسیبشناسی بدانید را به شما خواهیم گفت.
شایعترین فتق دیسک گردن
فتق دیسک بر اساس مهرهای که روی آن تأثیر میگذارد و علائم آن طبقهبندی میشود. رایجترین انواع عبارتند از:
C5-C6 ؛ وجود آن میتواند باعث ضعف در عضلات دوسر بازو و در ناحیه مچ دست شود.
C6-C7 ؛ شایعترین علامت آن درد در سه سر و عضلات بازکننده واقع در انگشتان است.
C4-C5 ؛ زمانی رخ میدهد که هسته شکسته میشود و حلقهای که آن را میپوشاند ترک میکند. این فتق میتواند باعث درد و ضعف در ناحیه شانه شود. در صورت نیاز به جراحی، گزینههایی مانند آرتروپلاستی، آرترودزیس و دیسککتومی ساده وجود دارد.
فتق گردنی C7-T1 در گردن، به ویژه در محل اتصال ستون فقرات گردنی و پشت قفسه سینه قرار دارد. وجود آن میتواند باعث درد و بیحسی در بازو و همچنین ضعف شود.
علل و عوامل خطر دیسک گردن
فتق دیسک گردن در اثر دژنراسیون دیسک رخ میدهد که منجر به پارگی دیسک یا جابهجایی هسته پالپوزوس میشود. این یک آسیبشناسی است که در بسیاری از موارد میتواند ما را از داشتن یک زندگی عادی باز دارد. از جمله عوامل خطر اصلی فتق دیسک گردن عبارتند از:
- اضافهوزن بدن
- مشاغلی که مستلزم استفاده از زور هستند.
- بلندکردن اجسام سنگین
- ژنتیکی
- تنباکو
- نشستن طولانی مدت
- شیوه زندگی کمتحرک
- صدمات یا صدمات ستون فقرات
علائم دیسک گردن
شناسایی بهموقع علائم فتق دیسک گردن برای مراجعه هر چه سریعتر به متخصص بسیار مهم است و در نتیجه بهترین درمان و بهبودی را تضمین میکند. علائم عمدتاً میتواند از دو آسیبشناسی ظاهر شود:
رادیکولوپاتی
فتق یک ریشه عصبی را فشرده میکند و سرویکوباکیالژیا رخ میدهد، درد در گردن از طریق شانه، بازو و انگشتان منتقل میشود. این یک بیماری مداوم است که باعث اختلالات شبانه مانند بیخوابی، سوزنسوزنشدن در بازو یا دست (پارستزی) و در حالت تشدید، کاهش حساسیت (هیپواستزی) و قدرت و سرگیجه میشود.
میلوپاتی
در این حالت، قسمت فشرده شده نخاع است و علائم جدیتری مانند اختلال راهرفتن، درگیری اسفنکتر یا ناهنجاریهای حساسیت به نیرو در اندام تحتانی و فوقانی ایجاد میشود.
درمانهای غیرجراحی برای دیسک گردن
پس از تشخیص کامل، درمان فتق دیسک آغاز میشود. در صورت عدم وجود یک وضعیت جدی، جراحی لازم نخواهد بود. توصیه میشود علاوه بر داروهای ضدالتهاب، درمان طبیعی فتق دیسک را شروع کنید و تمرینات توصیه شده توسط متخصص مانند خود ماساژ و کشش را دنبال کنید. به طور خلاصه، بسته به علائم و وضعیت فتق، میتوان درمانهای زیر را تجویز کرد:
داروهای ضدالتهاب و شلکننده عضلانی: با هدف تسکین دردهای احتمالی در بیمار
تزریق کورتیکواستروئید: برای کاهش التهاب ناشی از جابهجایی دیسک بین مهرهای
فیزیوتراپی: از تمرینات فردی، عضلات را تقویت میکند و میتواند ثبات ستون فقرات را بهبود بخشد
دیسک گردن چه زمانی باید عمل شود؟
در جدیترین موارد، جراحی ستون فقرات برای فتق دیسک گردن انتخاب میشود. در واقع جراحی زمانی انجام میشود که فتق به طور کامل بیرونزده باشد، علائم بالینی بسیار حاد است و حرکت گردن را دشوار میکند به ویژه زمانی که فشردگی فتق خطر آسیب به عصب را دارد. اولین نشانههای درگیری عصب، سوزن و سوزن و پارستزی (کمبود حساسیت در طول مسیر عصبدهی شده توسط عصب) است.
امروزه مواردی که در آنها جراحی ضروری است در اقلیت محدودی قرار دارند. با یک مداخله جراحی، فتق دیسک برداشته میشود و دیسک مصنوعی کاشته میشود که همان عملکرد دیسک کشیده شده را انجام میدهد.
آیا عمل دیسک گردن خطرناک است؟ چه خطراتی دارد؟
برای پاسخ به این پرسش باید گفت که اگر جراحی آخرین درمان برای شما باشد، مانند شرایطی چون پارگی دیسک گردن، باید انجام شود وگرنه عواقب ناشی از عدم جراحی بسیار بیشتر از خطرات جراحی است.
مورد بعدی شناخت صحیح است. اگر متخصص مغز و اعصاب عمل دیسک گردن را بهدرستی برای شما در نظر گرفته باشد، هیچ نگرانی نسبت به آن نخواهید داشت.
با این وجود عمل دیسک گردن خطراتی را به همراه دارد که باید به آن توجه کنید و در صورتی که در انتخاب جراح نهایت دقت را کرده باشید، احتمال بروز این خطرات به حداقل میرسد.
عفونت زخم
عفونت جای برش عمل که ممکن است شامل پانسمان روزانه تا زمان بهبودی خودبهخود باشد.
ایجاد هماتوم در محل جراحی
ایجاد هماتوم در محل جراحی که میتواند منجر به تجدیدنظر جراحی برای برداشتن آن شود. این احتمال، تنها در صورت عدم شناسایی بهموقع، میتواند منجر به عواقب جدی از جمله خروج شود.
محل دسترسی به ستون فقرات گردنی پر از عروق با کالیبر ثابت است (شریان کاروتید، ورید ژوگولار، شریان تیروئید و غیره). ضایعه آنها در حین جراحی، اگرچه ممکن است چشمگیر به نظر برسد، اگر با اعمال روشهای هموستاز درست باشد. فراتر از این احتمال، در دوره بعد از عمل، تشکیل هماتوم میتواند به دلیل خونریزی شبکه وریدی اپیدورال به دنبال رفع فشار مدولاری پس از برداشتن فتق دیسک و یا استئوفیت ایجاد شود. برای جلوگیری از این عارضه یک اقدام ساده مانند استفاده از یک درن ساکشن کوچک کافی است.
اختلالات بلع و آواسازی
این مورد بسیار نادر است به دلیل التهاب یا فشردگی موقت عصب حنجره عودکننده، برای دسترسی به صفحه مهرهای که فرد روی آن عمل میکند ضروری است. علت دیگر ممکن است فشردهشدن روی تارهای صوتی لوله تراشه باشد که برای نارکوز ضروری است. این اختلال در بیشتر موارد در عرض چند ماه قابلبرگشت است.
نقایص عصبی
مانند فلج یک یا هر دو اندام فوقانی یا هر چهار اندام. این عارضه بسیار نادر میتواند به دلیل عوامل گردش خون غیرقابلپیشبینی و غیرقابلپیشگیری رخ دهد.
تأمین مغز استخوان از هر اندام دیگری مخاطرهآمیزتر است، زیرا هیچ دایره آناستوموز واقعی وجود ندارد، یعنی شبکهای از عروق که در صورت انسداد یکی از آنها قادر به جبران نارسایی گردش خون باشد؛ بنابراین افت فشار ناگهانی میتواند دلیل آن باشد.
اگر مانورهای جراحی مختلف باظرافت و استحکام لازم انجام شوند و وزن دست و ابزار مورداستفاده را کالیبره کنند، ضایعه ایاتروژنیک مستقیم نخاع بسیار بعید است. این مهارت به دنبال یک منحنی یادگیری بسیار بزرگ به دست میآید.
پارگی یا دررفتگی دستگاه (های) بین بادی مهرهای. این اتفاق نیز بسیار نادر است. در این مورد، عمل مجدد ضروری خواهد بود که میتواند تهاجمیتر از قبلی باشد.
نظرات