سیاتیک پیچیدهترین و حجیمترین عصب بدن ما است. فرآیند التهابی باعث ایجاد درد حاد میشود که از ناحیه خاجی و لگن به سمت پایین پا حرکت میکند. سیاتیک نشان میدهد که یک ریشه عصبی در قسمت پایین کمر تحریک میشود. درد معمولی در واقع از ناحیه کمر منشأ میگیرد و در امتداد عصب سیاتیک پایین میآید و از کنار باسن و ساق پا میگذرد تا به پا برسد. به طور معمول، درد فقط یک طرف بدن را تحت تاثیر قرار میدهد و شدت آن از خفیف تا شدید متغیر است. ما در این مقاله به بررسی علائم سیاتیک خفیف میپردازیم. با ما تا آخر مقاله همراه باشید.
در بیشتر موارد، سیاتیک مربوط به بیرون زدگی یا فتق دیسک است و با برطرف شدن علت زمینهای، درد کاهش مییابد. لازم به ذکر است که در صورت وجود درد در پاها لزوماً از سیاتیک صحبت نمیکنیم. چرا که درد میتواند به دلیل مشکلات عروقی، تنش عضلانی یا تحریک ریشه عصب فمورال دیگر باشد که منجر به درد در جلوی ران (کرالژیا) میشود.
علت سیاتیک خفیف چیست؟
برخی از علل سیاتیک عبارتند از:
- تحریک یا فشرده شدن ریشه عصبی به دلیل فتق دیسک یا برآمدگی
- باریک شدن کانال نخاعی کمری
- سندرم پیریفورمیس: عضله کوچکی که عصب سیاتیک را از فیبرهای خود میبیند. پس از انقباضات طولانی مدت ممکن است دچار تحریک یا فشرده سازی شود.
علائم سیاتیک خفیف چیست؟
سیاتیک خفیف همیشه از همان ابتدا با درک ناخوشایند درد در ناحیه کمر، باسن و یا در امتداد ساق تا پا (یعنی مسیر آناتومیکی که توسط عصب سیاتیک دنبال میشود) مشخص میشود. شدت و تداوم این درد بسته به علت محرک آن متفاوت است. در برخی بیماران، علائم سیاتیک خفیف میتواند سوزش و احساس گزگز باشد. در بسیاری از بیماران، علائم سیاتیک خفیف و احساس درد پس از زور زدن، سرفه یا عطسه شدید ظاهر میشود. بر اساس برخی شواهد بالینی، استرس، اضطراب و تنشهای زندگی روزمره یا کاری نیز میتواند در افزایش شدت درد نقش داشته باشد.
سایر علائم خفیف سیاتیک
سیاتیک همچنین میتواند باعث ایجاد موارد زیر شود: سوزن سوزن شدن، ضعف عضلانی، بی حسی قابل مقایسه با تغییر حساسیت پوست و مشکلات کنترل حرکتی. به طور کلی، به ندرت اتفاق میافتد که درد و علائم فوق همه در یک نقطه قرار گیرند. در واقع، بیشتر اوقات، بیماران احساس درد را در یک نقطه (مانند باسن)، سوزن سوزن شدن در نقطه دیگر (مانند ران) و ضعف عضلانی را احساس میکنند.
عوارض سیاتیک چیست؟
در صورت فشرده شدن شدید یا آسیب شدید به عصب سیاتیک و در صورت عدم درمان کافی، سیاتیک میتواند منجر به عوارض متعددی شود، به عنوان مثال :
- لنگش
- از دست دادن کنترل اسفنکترهای مقعدی و احشایی
- عدم وجود حساسیت کامل در اندام تحتانی آسیب دیده
- احساس ضعف شدید در امتداد اندام تحتانی درگیر
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
علائم سیاتیک خفیف مستحق مراقبت پزشکی است؛ هنگامی که:
- علائم به جای بهتر شدن، بدتر میشوند.
- بیمار بدتر شدن ناگهانی علائم همراه با تشدید شدید کمردرد، گزگز و یا احساس ضعف عضلانی را تجربه کند.
- بیمار پس از یک ضربه شدید، به عنوان مثال پس از یک تصادف رانندگی، علائم داشته باشد.
- بیمار کنترل ضعیفی بر عملکرد روده (از دست دادن کنترل اسفنکتر مقعدی) و عملکرد مثانه (از دست دادن کنترل اسفنکتر مثانه) داشته باشد.
همچنین مطالعه کنید : روشهای پیشگیری از کمر درد
چگونه متوجه شویم که سیاتیک داریم؟
اغلب، برای تشخیص صحیح سیاتیک، معاینه فیزیکی، همراه با یک تاریخچه پزشکی کامل (یا بررسی سابقه پزشکی بیمار) کافی است. از این تجزیه و تحلیلها، در واقع، تصویر بالینی معمولی از دورههای سیاتیک به راحتی ظاهر میشود. با این حال، باید توجه داشت که پزشکان، حتی زمانی که تشخیص واضح است، همچنان تمایل دارند آزمایشهای تشخیصی بیشتری را با هدف ردیابی علل دقیق تحریک تجویز کنند. پس از همه، همانطور که قبلا تجزیه و تحلیل شد، سیاتیک وضعیتی است که میتواند از وجود آسیب شناسیهای مختلف ناشی شود.
چه آزمایشاتی برای سیاتیک انجام میشود؟
تستهای آزمایشگاهی و تستهای ابزاری به پزشک کمک میکنند تا علل درد سیاتیک را مشخص کند. به ویژه، این تحقیقات عبارتند از:
- آزمایشهای خون (اگرچه به ندرت، این آزمایشها میتواند شامل آزمایشهای ESR و پروتئین واکنشگر C باشد.)
- اشعه ایکس از ستون فقرات. اشعه ایکس معاینه اولیه رادیولوژیک را برای درک وضعیت کلی سلامت ستون فقرات نشان میدهند.
- ام آر آی لومبوساکرال به شما امکان میدهد تا به راحتی شرایطی مانند: تومورهای ستون فقرات، تنگی مهرهها، اسپوندیلولیستزیس و غیره را شناسایی کنید.
- سی تی اسکن ستون فقرات. این یک معاینه رادیوگرافی بسیار دقیقتر از اشعه ایکس ساده است. این یک آزمایش جایگزین یا گاهی اوقات یک آزمایش مکمل برای رزونانس مغناطیسی MRI است.
- الکترومیوگرافی. با تجزیه و تحلیل جریان تکانههای عصبی در امتداد عصب سیاتیک، به ما امکان میدهد فعالیت حرکتی عصب سیاتیک را ارزیابی کنیم (یعنی کیفیت کنترل عضله چقدر است.).
نحوه درمان علائم سیاتیک خفیف
سیاتیک از یک بیمار به بیمار دیگر متفاوت است. در برخی افراد، درد و سایر علائم خفیف هستند و با استراحت بهبود مییابند. با این حال، در برخی موارد دیگر، آنها شدید، پایدار و ناتوان کننده هستند. بسته به علت درد سیاتیک، این تنوع بر درمان تأثیر میگذارد. در صورت وجود علائم خفیف، پزشکان کمی استراحت را کافی میدانند. تسکین درد (به ویژه خودداری از فعالیتهایی که باعث درد بیشتر میشود)، با استفاده از کمپرس گرم و یا سرد در ناحیه دردناک، مصرف مسکن بدون نسخه (NSAID) در صورت نیاز، و انجام کشش و تمرینات حرکتی با هدف کم کردن فشار سیاتیک توصیه میشود. برعکس، اگر علائم شدید و ناتوان کننده باشد، نیاز به درمان واقعی است که بسته به شرایط میتواند شامل موارد زیر باشد؛ فیزیوتراپی، استفاده از مسکنهای قویتر از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی رایج و در موارد شدید، حتی امکان دارد جراحی انجام شود.
چگونه از سیاتیک جلوگیری کنیم؟
در حال حاضر هیچ دارو یا مجموعهای از درمانها وجود ندارد که از سیاتیک جلوگیری کند. با این حال، اقدامات پیشگیرانه مختلفی وجود دارد که خطر ابتلا به التهاب سیاتیک را تا حد زیادی کاهش میدهد:
هنگام بلند کردن اجسام سنگین کمر خود را بیش از حد فشار ندهید و از چرخش بیش از حد کمر خودداری کنید. از نگهداری طولانی مدت در موقعیتهای خاص خودداری کنید. به طور منظم ورزش کنید، زیرا عدم تحرک یک عامل مستعد کننده اصلی و ثابت شده برای سیاتیک است.
همچنین مطالعه کنید : علت درد پایین کمر چیست ؟
نظرات
توضیحات خیلی منو راهنمایی کرد در رابطه با مشکل کمردرد و پا دردم.
فقط یه چیز هست که هیچوقت نفهمیدم چرا در مورد مشکلم هیچ کدوم از پزشک ها ییکه بهشون مراجعه کردم نظر واحدی ندادن و
در نهایت همین موضوع منو ترغیب کرد به افرادیکه بطور سنتی کمردرد و درمان میکنن مراجعه کنم.
امیدوارم که فقط تصمیم اشتباهی نگرفته باشم و درمان بشم.در آخر اینکه توضیحاتی که اینجا خواندم بنظرم خیلی بهتر و کاملتر از توضیحاتی بود که جاهای دیگه خونده بودم.
با سلام وسپاس بسیار روان وعالی بود و در بیمارستان نیکان غرب سنگ کلیه تشخیص دادند وعمل کردند سنگ یک میلی رادر حالیکه دیسک وسیاتیک بود