بهترین درمان قطعی آرتروز گردن چیست ؟

  • تاریخ: شهریور ۱, ۱۳۹۹
  • دسته بندی: مقالات
  • دیدگاه کاربران: ۲ دیدگاه
  • تعداد بازدید: 2016 بار

یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مربوط به گردن، آرتروز گردن است که به دلیل فرسایش و ساییدگی مفاصل بین مهره‌ها، ایجاد می‌شود. این فرسایش حرکت سر بیمار را دچار اختلال کرده و دردهای شدیدی را در ناحیه گردن و عضلات اطراف آن به وجود می‌آورد. درمان آرتروز گردن بسته به نوع و شدت آن متفاوت است. در این مواقع پزشک تا جایی که می‌تواند از روش‌های درمانی کم‌تهاجمی برای کاهش درد بیمار استفاده می‌کند و در موارد شدیدتر مجبور به استفاده از جراحی می‌شود. در ادامه به بررسی روش‌های درمانی این اختلال پرداخته و درمان قطعی آرتروز گردن را بیان می‌کنیم.

آرتروز گردن چیست؟

گردن دارای ۷ مهره است که وظیفه نگه‌داشتن سر و چرخش آن را برعهده داشته و از نخاع محافظت می‌کنند. این مهره‌ها به وسیله مفصل‌هایی به یکدیگر متصل هستند. زمانی که مهره‌ها بر روی هم ساییده می‌شود، مفاصل بین‌مهره‌ای دچار التهاب شده و آرتروز گردن ایجاد می‌شود.

در این حالت، بیمار با علائمی چون سفتی و درد در ناحیه گردن مواجه می‌شود که این درد با توجه به شدت آرتروز، می‌تواند حاد یا خفیف باشد.  بی‌حسی، خواب‌رفتگی، گزگز در عضلات بازو، ساعد و انگشتان دست از دیگر علائم آرتروز گردن است که در موارد شدیدتر مشکلاتی را در بلع غذا برای بیمار ایجاد می‌کند.

آرتروز گردن

درمان قطعی آرتروز گردن

روش‌های درمانی متعددی برای آرتروز گردن وجود دارد که پزشک با توجه به شرایط بیمار و شدت درد، بهترین آن‌ها را برای بیمار در نظر می‌گیرد. در مراحل اولیه بیماری معمولا از درمان‌های کم‌تهاجمی‌تر مانند دارودرمانی، حرکات ورزشی، فیزیوتراپی و روش‌های نوین استفاده می‌شود. هدف از این درمان‌ها تسکین درد بیمار است. در صورتی که روش‌های کم‌تهاجمی جواب ندهد، پزشک از روش‌ جراحی برای درمان بیماری کمک می‌گیرد که البته آخرین راه‌حل محسوب می‌شود. در ادامه روش‌های درمان قطعی آرتروز گردن را معرفی کرده و اطلاعات مختصری در مورد هریک از آن‌ها در اختیارتان قرار می‌دهیم.

درمان آرتروز گردن با حرکات ورزشی

یکی از اولین راهکارهای پیشنهادی برای کاهش درد آرتروز گردن، انجام حرکات ورزشی است که علاوه بر تسکین درد، به جلوگیری از پیشرفت آرتروز نیز کمک می‌کند. حرکاتی که می‌توانید برای کاهش درد خود انجام دهید عبارتند از:

  • اگر در طول روز به مدت طولانی بر روی صندلی می‌نشینید و گردن خود را به سمت جلو خم می‌کنید، این حرکت را هر نیم ساعت یک بار انجام دهید. گردن خود را صاف کنید و عضلات گردن را به آرامی به سمت چپ و راست حرکت دهید. یک دست را بر روی یک طرف سر قرار داده و سر خود را به سمت ساق دست بکشید. این کار را برای هر دو طرف سر انجام دهید.
  • بر روی صندلی بنشینید و گردن و کمر خود را به طور عمود نگه دارید. سپس کف دستان خود را زیر چانه قرار داده و چانه را به سمت بالا فشار دهید. در این حالت باید در ناحیه پشت گردن خود احساس کشش داشته باشید. این حرکت را چند بار در روز انجام دهید. اگر پس از چند روز دچار گردن درد یا بی‌حسی شدید، از ادامه آن خودداری کنید.
  • بر روی صندلی بنشینید و کف دست خود را بر روی پیشانی قرار دهید. با دست به پیشانی فشار وارد کرده و این کار را به مدت ثانیه ادامه دهید.
  • به حالت چهاردست و پا قرار گیرید به طوری‌که کف دست‌ها و زانوها بر روی زمین باشد. در این حالت پشت خود را صاف نگه داشته و به زمین نگاه کنید. سپس سر را به سمت بالا خم کرده و چانه‌تان را در راستای بدنتان قرار دهید. این کار را ۵ بار و هر بار حدود ۵ ثانیه انجام دهید.

اگر آرتروز ندارید هم می‌توانید این حرکات را انجام دهید. در واقع حرکاتی که در این‌جا به آن اشاره شد، برای تقویت عضلات گردن بسیار مفید بوده و به پیشگیری از آرتروز کمک می‌کند.

درمان آرتروز گردن با تزریق استروئید

یکی از درمان‌هایی که درد گردن را تسکین داده و به کاهش علائم بیماری کمک می‌کند، تزریق داروهای استروئیدی است. استروئید نوعی داروی ضدالتهاب است که در درون مفاصل فاست تزریق می‌گردد. این داروها درد ناحیه گردن را تا مدتی برطرف  می‌سازد و به بیمار اجازه می‌دهد تا با حرکات ورزشی عضلات خود را تقویت نموده و از درد دوباره پیشگیری نماید.

درمان قطعی آرتروز گردن

درمان آرتروز گردن با اوزون تراپی

اوزون یک گاز بی‌رنگ است که خاصیت التها‌ب‌زدایی داشته و به بهبود گردش خون کمک می‌کند. تزریق گاز اوزون در بین مفاصل گردن باعث ترمیم بافت‌ها و کاهش رادیکال‌های آزاد شده و در نهایت التهاب ناشی از آسیب‌دیدگی را کاهش می‌دهد.

درمان آرتروز گردن با لیزر

لیزر درمانی، یکی از روش‌هایی است که امروزه در درمان بسیاری از بیماری‌ها از جمله اختلالات ستون فقرات مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای درمان آرتروز گردن از دو نوع لیزر استفاده می‌شود که اشعه فروسرخ را به ناحیه آسیب‌دیده وارد می‌کند. پزشک برای درمان آرتروزهای خفیف از لیزر کم‌توان استفاده می‌کند و زمانی که آرتروز شدیدتر باشد، لیزرهای پرتوان را برای برطرف کردن آسیب‌ها و ضایعات موجود در گردن بکار می‌گیرد.

درمان آرتروز گردن با مانیپولاسیون

درمان‌های دستی یا  مانیپولاسیون، به قرار گرفتن ستون فقرات در جای  خود کمک کرده و با برداشتن فشار از روی اعصاب، التهاب و درد گردن را کاهش می‌دهد. در برخی موارد آرتروز باعث تغییر وضعیت ستون فقرات می‌شود که ممکن است جابجایی میلی‌متری مهره‌ها را به دنبال داشته باشد. در این‌جا پزشک از درمان دستی برای برگرداندن مهره‌ها به جای اصلی خود استفاده می‌کند.

درمان آرتروز گردن با فیزیوتراپی

فیزیوتراپی، نوعی نرمش‌های مخصوص برای تقویت عضلات گردن و انعطاف‌پذیری آن است که توسط افراد متخصص تجویز می‌گردد. انجام مداوم این حرکات باعث کاهش درد و برطرف شدن علائم آرتروز گردن می‌گردد.

درمان آرتروز گردن با الکترودرمانی

از دیگر روش‌های درمانی آرتروز گردن، استفاده از جریان الکترودرمانی است که علائم بیماری را کاهش داده و باعث تسکین درد فرد آسیب‌دیده می‌گردد. این تکنیک معمولا توسط فیزیوتراپ‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

درمان آرتروز گردن با طب سوزنی

یکی از روش‌هایی که در بیماری‌های اسکلتی عضلانی مورد استفاده قرار می‌گیرد، طب سوزنی است. این روش یکی از قدیمی‌ترین روش‌های درمانی است که هنوز هم طرفداران خود را دارد. طب سوزنی هیچ‌گونه عوارضی برای بیمار ندارد و در هر سنی پیشنهاد می‌شود.

درمان آرتروز گردن با جراحی

جراحی، آخرین گزینه درمان آرتروز گردن  است و زمانی پیشنهاد می‌شود که روش‌های درمانی قبلی جواب نداده و بیمار همچنان درد داشته باشد. علاوه بر این، اگر بیماری شدت پیدا کرده و علائم عصبی از جمله ضعف و بی‌حسی در دست‌ها و شانه‌ها را به دنبال داشته باشد، از روش جراحی برای برطرف کردن خطر و جلوگیری از پیشرفت بیماری استفاده می‌شود. جراحی آرتروز گردن روش‌های مختلفی دارد که پزشک با معاینه بیمار و بررسی وضعیت جسمانی او، یکی از آن‌ها را انتخاب می‌کند. روش‌های جراحی آرتروز گردن عبارتند از:

  • جراحی لامینکتومی: زمانی که مهره‌ها دچار فرسایش و ساییدگی می‌شوند، بدن برای پیشگیری از آسیب بیشتر به مهره‌ها به طور طبیعی شروع به تولید تعدادی خار استخوانی در آن ناحیه می‌کند. این خارها در برخی موارد به ریشه‌های عصبی نخاع فشار وارد کرده و باعث بروز علائم و نشانه‌هایی در بیمار می‌شوند. در این حالت پزشک از جراحی لامینکتومی برای برداشتن لامین‌ها و زوائد استخوانی استفاده می‌کند.
  • جراحی فیوژن: تخریب مفاصل بین مهره‌ها باعث ساییده شدن آن‌ها بر روی هم می‌شود. در این حالت پزشک با استفاده از جراحی فیوژن یک گرافت استخوانی یا ایمپلت فلزی را در بین مهره‌ها قرار داده و از این طریق آن‌ها را به یکدیگر جوش می‌دهد. در واقع پزشک با این کار چند مهره را بهم پیوند می‌دهد تا از حرکت آن‌ها جلوگیری کند.

در این بخش در مورد آرتروز گردن صحبت کردیم و راه‌های درمان این بیماری را نیز بیان نمودیم. همان‎طور که مشاهده کردید این بیماری روش‌های درمانی متعددی دارد که با توجه به تشخیص پزشک یکی از آن‌ها برای بیمار در نظر گرفته می‌شود. پزشک ابتدا روش‌های درمانی کم‌تهاجمی‌تر را بکار می‌برد و در صورت عدم نتیجه از روش جراحی برای کاهش درد و درمان قطعی آرتروز گردن استفاده می‌کند.

نظرات


متین

سلام. من ۱۴ سالمه . حدود دو ماهه که مشکل دارم . در ماه اول درد عضلانی در ناحیه گردن داشتم. بعد خوب شد بعد از دو هفته دوباره دردم شروع شد اما این دفعه عصلات گردنم درد نمیکردم. مهره های گردنم درد و احساس سوزش دارم . به خصوص مهر برجسته( همون مهره ای که یکم بیرون زده ) هم درد و احساس سوزش دارم. و همچنین بالای پشتم ( یعنی نزدیگ به گردن ) که ستون فقراتم هست یکم درد داره . رفتم به دکتر و گقت قولنج گردن داری. منم اتقاقا هر کاری میکردم صدای ترق تروق در ستون فقراتم حس میکردم و وجود داشت. بهم روغن ماساژ نلاروما و قرس ملوکسیفار و شربت کلکسی شور . و دکتر کقت یک ماه استفاده کن اگر خوب نشدی بیا برات ام آر ای بنویسم. من یک هفته استفاده کردم و خوب شدم و متاسفانه دیگه نخوردم تا یک هفته بعدش دوباره شروع شد . و دارم دوباره استفاده میکنم. یه روز پشت سرم درد حالت ضربانی داشت و سرگیجه داشتم و دیشب موقع خواب لرای اولین بار بازوی دست راستم درد کرد.
البته یک ماه پیشم وقتی سرم رو بالشت میزاشتم بعد از پنج دقیقه پشت سرم درد میکرد اما الان نه . من شک دارم این قولنج گردن باشه و فکر میکنم آرتروز گردن باشه. میتونید مشکل من چیه. ممنون میشم منو راهنمایی کنید


پاسخ
براتی

برای درد شانه، شما می‌توانید به پزشک عمومی، متخصص فیزیوتراپی ورزشی، متخصص ارتوپدی، یا متخصص روماتولوژی مراجعه کنید. در مراجعه اولیه خود، پزشک عمومی ممکن است شما را به یک ‌پزشک متخصص مرتبط ارجاع دهد.


پاسخ